Miksi verenpainemittari näyttää erroria?

Toisinaan verenpaineen mittaus ei onnistu, vaan mittarin näytölle ilmestyy error-merkki. Käydään seuraavassa läpi muutama mahdollinen syy tälle ja mitä asialle voi tehdä.

  • Yleisin syy on se, että mittaus on suoritettu väärin. Tarkistathan siis ensimmäiseksi oikean mittaustekniikan. Toisinaan esimerkiksi liikkuminen mittauksen aikana saattaa häiritä laitetta niin paljon, että mittaus epäonnistuu. Joskus taas mansetti on vedetty liian kireälle olkavarren ympärille. Tällöin ilma ei pääse mansettiin sisälle, eikä mittaus siksi onnistu. Muistathan siis, että mansetin ja olkavarren väliin tulisi mahtua kaksi sormea.
  • Mansetti tai mansetin liitin on mennyt rikki. Tämä selviää menemällä vaikkapa lähimpään apteekkiin tai terveysasemalle, josta löytyy vastaavanlainen mittari, ja kokeilemalla toisella mansetilla.
  • Joskus rytmihäiriöt, kuten eteisvärinä tai sivulyönnit, voivat estää mittauksen onnistumisen. Mittari ei yksinkertaisesti saa mitattua verenpainetta, jos pulssi tai paine heittelevät kovasti. Tällöin kannattaa mennä apteekkiin tai terveysasemalle kokeilemaan jotain toista mittarimallia tai -merkkiä. Saattaa hyvin olla, että joku toinen mittari pystyy mittaamaan verenpaineen, sillä toiset mittarit ovat herkempiä kuin toiset. Joskus on sellainen tilanne, että markkinoilta ei valitettavasti löydy mittaria, joka pystyisi mittaamaan verenpaineen, vaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää ammattilaisen suorittama mittaus.

Lue myös: Parhaat verenpainemittarit kotikäyttöön