Paras monivitamiini – vertailussa TOP 6

Päivitetty: 1.5.2024

Kun väsymys painaa päälle, flunssakierre jyllää tai ravitsemus jää syystä tai toisesta vajaaksi, monivitamiini voi pelastaa tilanteen. Monivitamiinit ovat suosittuja ravintolisiä, jotka tarjoavat useita tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita yhdessä kätevässä pakkauksessa. Vitamiinien tarve saattaa kuitenkin vaihdella ihmisten välillä, joten yksi ja sama valmiste ei välttämättä sovi jokaiselle ja jokaiseen elämäntilanteeseen.

Esittelemme tässä artikkelissa hyviä vaihtoehtoja elämän eri tilanteisiin ja eri ikäisille ihmisille. Haluamme painottaa sitä, että monivitamiinit eivät korvaa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota, vaan täydentävät sitä. Emme myöskään väitä, että nämä valitsemamme valmisteet olisivat ainoita oikeita vaihtoehtoja, sillä monilta valmistajilta löytyy hyviä vaihtoehtoja. Olemme pyrkineet kuitenkin valitsemaan tuotteita, jotka sisältävät paljon hyviä ainesosia ja kattavat monenlaiset elämäntilanteet.

Meidän valintamme:

Paras monivitamiini aikuiselle

Puhdistamo Pharma Smart

 • annostus: 1 kapseli päivässä
 • pakkauskoko: 60 kapselia
 • sisältää 23 aktiivista ainesosaa
 • runsaasti mm. D3-vitamiinia ja B-vitamiineja
 • koentsyymi Q10 edesauttaa energia-aineenvaihduntaa ja toimii antioksidanttina
 • molybdeeni edesauttaa proteiinien aineenvaihduntaa
 • luteiini toimii antioksidanttina

Puhdistamo Pharma Smart on suunniteltu erityisesti nykyihmisen tarpeita ajatellen ja sen koostumus perustuu uusimpaan tutkimustietoon. Se sisältää 23 aktiivista ainesosaa, muun muassa runsaasti D3-vitamiinia sekä hyvin imeytyviä B-vitamiineja. Tavallisten vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi se sisältää koentsyymi Q10:ä (eli ubikinonia), molybdeeniä ja luteiinia. Ubikinoni auttaa vähentämään väsymystä ja virkistämään aivotoimintaa tehostamalla energiatuotantoa. Myös molybdeeni vaikuttaa aineenvaihduntaan, sillä se parantaa proteiinien käyttöä energiaksi. Luteiini puolestaan toimii antioksidanttina suojaten soluja vapailta radikaaleilta. Puhdistamon Pharma Smart on hyvä valinta silloin, kun arki kuormittaa ja stressi painaa päälle.

Paras monivitamiini ikääntyvälle

Minisun Vahva monivitamiini

 • annostus: 1 tabletti päivässä
 • pakkauskoko: 120 tablettia
 • sopii kaiken ikäisille, mutta erityisesti ikäihmisille
 • monipuolinen ja vahva valmiste
 • sisältää runsaasti mm. D3-vitamiinia ja foolihappoa
 • ubikinoni toimii antioksidanttina ja osallistuu solujen energiantuotantoon
 • mustikkauutetta tukee silmien hyvinvointia

Ikääntyessä vitamiinien imeytyminen saattaa heikentyä, jolloin on syytä valita valmiste, joka sisältää runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Minisun Vahva monivitamiini on laadukas ja monipuolinen valmiste, joka soveltuu kaiken ikäisille aikuisille, mutta erityisesti suosittelemme sitä ikäihmisille sekä niille, joilla vitamiinien imeytyminen on heikentynyt. Vitamiinien ja hivenaineiden lisäksi Minisun Vahva sisältää myös ubikinonia, jonka on toimii antioksidanttina ja osallistuu solujen energiantuotantoon, eli se auttaa vähentämään väsymystä. Lisäksi tuotteessa on myös mustikkauutetta, joka tukee silmien hyvinvointia.

Paras monivitamiini lapselle

Sana-sol Vitanallet

 • annostus: 3-10-vuotiaille 1 tabletti päivässä, yli 11-vuotiaille 2 tablettia päivässä
 • pakkauskoko: 60 tablettia
 • pehmeä, pureskeltava ja hyvänmakuinen
 • sisältää 9 vitamiinia

Lapset voivat olla nirsoja tablettien ottamisen suhteen, mutta Sana-Sol Vitanallet ovat hyvänmakuisia ja pehmeitä pureskelutabletteja, joten harva lapsi kieltäytyy ottamasta niitä. Ne sisältävät yhdeksää vitamiinia, jotka tukevat lapsen jaksamista, kasvua ja kehitystä. Annostus riippuu lapsen iästä.

Paras vitamiini urheilijalle ja aktiiviliikkujalle

Ultimate Vitamins & Minerals Athlete

 • annostus: 1-2 tablettia päivässä
 • pakkauskoko: 60 tablettia
 • monipuolisesti ja runsaasti vitamiineja ja mineraaleja
 • inkivääriä parantaa vastustuskykyä ja tukee nivelten hyvinvointia
 • astaksantiini ja kurkuma ehkäisevät tulehdusta
 • runsaasti magnesiumia ja hyvin imeytyvää sinkkiä

Urheilijoiden kannattaa harkita sellaisen monivitamiinilisän valintaa, joka vastaa heidän erityisiä ravitsemuksellisia tarpeitaan ja urheilusuoritukseen liittyviä vaatimuksia. Ultimate Vitamins & Mineral Athlete on suunniteltu erityisesti tähän tarkoitukseen. Se sisältää runsaasti ja kattavasti vitamiineja ja mineraaleja, jotka tukevat elimistön toimintaa, energiatasoja, lihasten toimintaa, hermoston terveyttä ja immuunijärjestelmää. Lisäksi tuotteeseen on lisätty astaksantiinia ja kurkumaa, joita on perinteisesti käytetty ehkäisemään tulehdusreaktioiden syntymistä, sekä inkivääriä, joka tulee nivelten hyvinvointia ja tukee vastustuskykyä.

Paras raskausajan monivitamiini

Multivita raskaus ja imetys

 • annos: 1 tabletti päivässä
 • pakkauskoko: 120 tablettia
 • sisältää kaikki tärkeät odotusajan vitamiinit, mm. foolihappoa ja D3-vitamiinia
 • laadukas ja monipuolinen valmiste

Raskausaikana on tärkeä huolehtia riittävästä vitamiinien saannista, mutta toisaalta varmistaa, että vitamiineja ei tule liikaa. Erityisesti täytyy muistaa foolihapon riittävä saanti, mutta myös D-vitamiini, rauta ja kalsium ovat tärkeitä. Hyvin suunniteltu raskausajan monivitamiini sisältää sopivassa määrin eri vitamiineja ja hivenaineita, jotta sekä äiti että kasvava lapsi voisivat mahdollisimman hyvin. Multivita raskaus ja imetys on hyvä vaihtoehto raskaana oleville ja imettäville äideille. Huomaa kuitenkin, että valmiste ei sisällä kalsiumia, joten sen saanti täytyy turvata käyttämällä maitotuotteita tai kalsiumvalmistetta.

Paras monivitamiini kasvissyöjälle

Veg1

 • annostus: 1 tabletti päivässä
 • pakkauskoko: 180 tablettia
 • suunniteltu erityisesti kasvissyöjille
 • B12-vitamiini hyvin imeytyvässä muodossa
 • runsaasti D3-vitamiinia
 • ei turhia ainesosia

Kasvisruokavaliota noudattavien ja vegaanien on erityisen tärkeä huolehtia riittävästä B12-vitamiinin, D-vitamiinin ja jodin saannista. Helpoiten tämä onnistuu ottamalla käyttöön sellainen monivitamiini, joka sisältää näitä kaikkia. Veg1 sisältää B12-vitamiinia hyvin imeytyvässä syanokobalamiinimuodossa ja D-vitamiini on puolestaan D3-muodossa, joka imeytyy tehokkaammin kuin D2-muoto. Myös jodia on tuotteessa riittävästi, jotta se kattaa päivittäisen tarpeen. Veg1 sisältää ainoastaan tarpeellisia vitamiineja ja hivenaineita, eikä siihen ole lisätty turhia ainesosia, jotka estäisivät muiden aineiden imeytymistä tai kertyisivät turhaan elimistöön.

Usein kysyttyjä kysymyksiä monivitamiineista

Tarvitseeko ihminen monivitamiinia?

Monivitamiineista voi olla apua monissa eri elämäntilanteissa. Tarve monivitamiineille vaihtelee yksilöittäin ja riippuu esimerkiksi ruokavalion laadusta, terveydentilasta ja elämäntavoista. Terve ihminen voi kuitenkin saada monipuolisesta ravinnosta kaikki tarvitsemansa vitamiinit, joten jos ruokavalio sisältää riittävästi kasviksia, proteiineja, kuituja ja hyviä rasvoja, monivitamiinien käyttö ei todellakaan ole pakollista. D-vitamiini on ainoa vitamiinilisä, jota jokaisen suomalaisen kannattaisi käyttää erityisesti talviaikaan, sillä sen riittävä saanti ruoasta voi olla haasteellista.

Yleisesti ottaen monivitamiineja suositellaan ihmisille, joiden ravitsemukselliset tarpeet eivät jostain syystä täyty tasapainoisesta ruokavaliosta. Esimerkiksi henkilöt, jotka noudattavat erityisruokavalioita, saattavat olla alttiimpia tiettyjen ravintoaineiden puutoksille. Lisäksi raskaana olevat naiset, ikääntyneet henkilöt, aktiivisesti liikkuvat urheilijat ja ne, joilla on ruoansulatusongelmia tai imeytymishäiriöitä, voivat hyötyä monivitamiinien käytöstä.

Monivitamiinilisät eivät kuitenkaan korvaa tasapainoista ruokavaliota, ja terveellisen ravitsemuksen perusta tulisikin aina olla monipuolinen, tasapainoinen ja terveellinen ruokavalio.

Ovatko monivitamiinit turvallisia?

Monivitamiinit ovat yleensä turvallisia käyttää suositelluilla annostuksilla. Ne ovat saatavilla ilman reseptiä ja ovat yleisesti hyvin siedettyjä. Monivitamiineja ei kuitenkaan saa popsia miten paljon tahansa, vaan niidenkin kohdalla on noudatettava annostusohjeita, sillä liian suuret määrät tiettyjä vitamiineja tai kivennäisaineita voivat aiheuttaa haittavaikutuksia.

Monivitamiineilla voi kuitenkin olla yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Jokin hivenaineet voivat esimerkiksi estää tiettyjen lääkeaineiden imeytymisen, jolloin lääke ei pääse vaikuttamaan elimistössä. Useimmiten ongelma ratkeaa sillä, että valmisteiden ottamisen välillä on vähintään muutama tunti aikaa, mutta asia kannattaa aina varmistaa lääkäriltä tai apteekista.

Joissain erityistilanteissa, kuten munuais- tai maksasairauksien kohdalla, monivitamiinien käytöstä kannattaa aina ensin jutella lääkärin kanssa.

Voiko monivitamiineja syödä liikaa?

Kyllä, monivitamiineja voi syödä liikaa, jos niitä käytetään suuria määriä tai ylitetään suositellut annokset. Liiallinen vitamiinien saanti voi johtaa terveysongelmiin ja haittavaikutuksiin.

Vitamiineissa on yleensä määritetty suositellut päivittäiset saantisuositukset, jotka kertovat, kuinka paljon tiettyä vitamiinia tulisi ottaa päivittäin terveyden ylläpitämiseksi. Nämä suositukset vaihtelevat eri ikäryhmille ja sukupuolille.

Tietyt vitamiinit, kuten A- ja D-vitamiini, ovat rasvaliukoisia, mikä tarkoittaa, että ne voivat varastoitua kehossa pidemmäksi ajaksi. Tässä tapauksessa liian suuri saanti voi johtaa suurina annoksina jota myrkyllisiin pitoisuuksiin. Vesiliukoiset vitamiinit, kuten C-vitamiini ja B-vitamiinit, erittyvät yleensä virtsan mukana, joten niitä ei kerry elimistöön samaan malliin kuin rasvaliukoisia vitamiineja, mutta suuri yliannostus voi silti aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten ruoansulatusongelmia.

Mihin aikaan päivästä monivitamiini kannattaa ottaa?

Yleensä monivitamiinit voidaan ottaa missä tahansa päivän aikana. Jotkut ihmiset ottavat monivitamiinin mieluiten aamupalan yhteydessä, koska se voi antaa mukavasti energiaa päivän alkuun. Toiset taas ottavat monivitamiinin rauhassa illalla. Jokainen voi kokeilla eri aikavaihtoehtoja ja seurata, mikä ajoitus toimii parhaiten omassa arjessa.

Jos vitamiinipakkauksessa on kuitenkin annettu jotain tarkempia otto-ohjeita esimerkiksi sen suhteen kannattaako ne ottaa ruuan kanssa vai tyhjään mahaan, niitä on syytä noudattaa.

Lisäksi muista ottaa huomioon mahdolliset yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden tai ravintolisien kanssa, joten tarkista asia tarvittaessa lääkäriltä tai apteekista.