Painolelut ja muut painotuotteet

Monet ovat kuulleet painopeitoista, ja joku on saattanut jo kokeillakin sellaista. Ne ovat nousseet suorastaan hittituotteiksi ympäri maailmaa. Mutta harvempi tietää, että samalla tekniikalla toimivia tuotteita löytyy muitakin.

Painopeittojen teho perustuu siihen, että ne aktivoivat syväpainetuntoa, jolla on sama vaikutus kuin esimerkiksi läheisen lämpimällä halauksella. Se rauhoittaa hermostoa, luo turvallisuuden tunnetta, vähentää stressiä ja lisää hyvänolonhormonien määrää. Seurauksena muun muassa nukahtaminen helpottuu, uni paranee, sosiaalinen kanssakäyminen muuttuu mutkattomammaksi, oppiminen helpottuu ja keskittyminen paranee.

Jos näin helpolla konstilla on mahdollista saada aikaan noin hienoja tuloksia, eikö olisi järkevää ottaa tämä keino käyttöön myös päiväaikaan? Epäilemättä. Painopeitot ovat kuitenkin aivan liian suuria, jotta niitä voisi käyttää päivän aikana normaalissa arjessa. Se ei ole käytännöllistä. Senpä takia painopeiton korvaajiksi on kehitetty monenmoisia vaihtoehtoja. Näitä tuotteita löytyy varmasti jokaiseen makuun ja kaiken ikäisille käyttäjille. Esittelemme tässä muutamia niistä.

Painolelut ja painotyynyt

Erilaiset painolelut on kehitetty auttamaan lapsia rauhoittumaan koulutehtävien äärelle ja parantamaan keskittymistä. Myös opit jäävät paremmin päähän, kun keskittyminen paranee. Painolelu laitetaan lapsen syliin ja reisien päälle, jossa se saa olla vaikka koko oppitunnin ajan. Painolelut ovat sen verran pieniä, että sellaista voi kuljettaa repussa mukana, ellei sitä voi jostain syystä jättää koululle. Sitä voi käyttää myös kotona läksyjä tehdessä, jolloin tehtävien tekeminen voi sujua sutjakkaammin ja helpommin. Tämän lisäksi painoleluja voi käyttää esimerkiksi auttamaan lasta rauhoittumaan illalla. Jos varsinainen painopeitto ei syystä tai toisesta tunnu lapsesta hyvältä, painolelu voi olla hyvä apu rauhoittumiseen. Sitä voi pitää sylissä hetken aikaa ennen nukahtamista esimerkiksi iltasadun aikana. Jo lyhyellä käytöllä saattaa olla huomattava vaikutus nukahtamiseen. Painolelun voi toki ottaa myös yöksi sänkyyn.

Painoleluja löytyy markkinoilta jos jonkin näköisenä. Ei siis tarvitse tyytyä tylsännäköiseen perinteiseen tyynyyn, ellei niin halua. Tutustu esimerkiksi seuraaviin painoleluihin:

Tikkiteam valmistaa painodelfiinejä. Painovaihtoehdot ovat 1,3kg, 1,8kg ja 3,8 kg.

Serina valmistaa painokäärmeitä, joita löytyy kolmea eri kokoa: pieni, keskikoko ja suuri.

Mikään ei estä myös aikuisia käyttämästä painotyynyjä tai painoleluja. Myös ikäihmiset voivat hyötyä niistä siinä missä lapsetkin. Niitä voi kokeilla esimerkiksi levottomien jalkojen hoitoon, rauhoittamaan levotonta mieltä, auttamaan muistivaikeuksissa ja jopa vähentämään pitkittynyttä kipua. Jos varsinainen painotyyny ei tunnu hyvältä vaihtoehdolta, voi kokeilla ihan tavallista kauratyynyä. Niissä ei ehkä ole samalla tavalla painovaihtoehtoja, mutta kyllä niillä vauhtiin pääsee. Tutustu esimerkiksi Frantsilan hoitaviin kauratyynyihin täällä (painovaihtoehdot 1 kg ja 1,3kg).

Painohuivit

Vaihtoehdot eivät kuitenkaan rajoitu pelkkiin painoleluihin ja -tyynyihin. On olemassa myös esimerkiksi erilaisia painohuiveja, jotka sopivat hyvin aikuiseen makuun. Mikä olisikaan mukavampaa kuin kietoa sellainen niskaan esimerkiksi toimistolla tai illalla töiden jälkeen? Ne rauhoittavat, parantavat keskittymistä ja vähentävät stressiä. Lisäksi ne varmasti rentouttavat kireitä niskalihaksia.

Huiveissakin löytyy paljon valinnanvaraa. Osa niistä on sellaisia, joita voi lämmittää, jolloin rauhoittava ja rentouttava vaikutus tehostuu. Jotkut niistä on muotoiltu, osa enemmän perinteisen kaulahuivin oloisia. Joihinkin on tehty taskut. Jokainen voi valita omien mieltymystensä mukaisen huivin.

Tee itse!

Jos olet näppärä käsistäsi, voit väsätä painotyynyn, -lelun tai -huivin myös itse. Vain mielikuvitus on rajana niitä suunnitellessa ja toteuttaessa. Niissä käytetään samoja täytteitä kuin painopeitoissakin, joten esimerkiksi muovirae sopii loistavasti niiden täytteeksi. Voit tilata Suomessa valmistettua, myrkytöntä ja hajutonta kierrätysmuovista valmistettua raetta esimerkiksi täältä. Ei muuta kuin ompelemaan!