7 vinkkiä miten lisäät kasviksia ruokavalioon

Puoli kiloa päivässä! Harva suomalainen on onnistunut elämään elämänsä niin, ettei olisi kuullut neuvoa, että kasviksia pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Puoli kiloa tuntuu aika paljolta. Se on sellainen määrä, että se ei ihan vahingossa sujahda suuhun, vaan sen eteen täytyy tehdä jonkin verran työtä. Puoli kiloa, tai jopa kilo, ei kuitenkaan ole mitenkään mahdoton määrä, vaan se kertyy yllättävän helposti, kun opettelee koostamaan ruokavalionsa tietyllä tavalla.

Keräsimme tähän muutaman hyväksi havaitun käytännön vinkin, jolla saat lisättyä kasvisten määrää ruokavaliossa. Osa niistä onnistuu hyvin pienellä vaivannäöllä, osa vaatii hieman enemmän vaivaa, mutta kyse on loppujen lopuksi tavasta ja päätöksestä. Kyse on siitä, mitä sinä haluat suuhusi laittaa ja miten haluat kohdella kehoasi.

Älä kuitenkaan ota liian suurta stressiä. On tutkittu, että omia rutiineja ei kannata mennä muuttamaan liian nopeasti, sillä suuret muutokset eivät yleensä jää pysyviksi. Parempi keino on ottaa pieniä askeleita ja ujuttaa uusia tapoja vanhojen sekaan. Uutta tapaa täytyy lisäksi yleensä toistaa useiden kuukausien ajan, ennen kuin siitä tulee rutiini, joten ole kärsivällinen.

Aloita siis lisäämällä tuttuihin ruokiin vähän pakastevihanneksia tai laittamalla lautasen reunalle muutama kirsikkatomaatti. Siitä se sitten lähtee. Pienin askelin pääsee pitkälle. Eikä tavoitteen tarvitse oikeastaan olla se, että pääsee pitkälle, vaan sekin on jo hyvä, että on ottanut yhden tai kaksi askelta. Silloin on jo paljon pidemmällä kuin se, joka ei ole ottanut ainuttakaan askelta.

1. Lisää pakastevihanneksia tuttuihin ruokiin

Miksi ruokaa valmistaessa pitäisi mennä vaikeimman kautta ja pilkkoa kasvikset itse? Pakastevihannekset ovat mahtava ja todella helppo tapa lisätä kasviksia ruokavalioon. Pussillinen tai pari uppoaa helposti esimerkiksi kastikkeeseen, wokkiin tai laatikkoon. Kokeile isoja ja pieniä kuutioita, suikaleita sekä erilaisia sekoituksia. Kasvikset tuovat vanhoihin ruokiin uutta näkökulmaa, makua ja väriä. Vanhoja, tylsäksi käyneitä ruokia on helppo varioida lisäämällä niihin erilaisia kasviksia.

2. Dippaa kasviksia

Kasviksilla kannattaa herkutella. Jos olet tottunut dippaamaan sipsejä kermaviiliin, kokeile seuraavalla kerralla pilkkoa sipsien kaveriksi esimerkiksi porkkanaa, kurkkua, kukka- tai parsakaalta, omenaa tai paprikaa. Tämä sopii erityisen hyvin illanistujaisiin, tv:n äärelle tai kun saat vieraita.

3. Kokeile kunnes löydät omasi

Kenenkään ei tarvitse tykätä kaikista kasviksista. Mutta se, että ei tykkää parsakaalista, ei saa olla tekosyy sille, miksi ei voisi syödä porkkanaa. Etsi ja kokeile siis niin kauan, että löydät ne kasvikset, joista tykkäät. Kokeile myös samaa kasvista eri muodoissa. Raaka porkkana maistuu ihan erilaiselta kuin keitetty tai höyrytetty porkkana, joten älä anna periksi heti, jos ensimmäinen kokeilu ei ole mieluinen.

Muista myös se, että uuteen makuun totutteleminen saattaa viedä useita, jopa kymmeniä kertoja. Eiväthän monet ulkomaalaisetkaan pidä salmiakista, koska eivät ole tottuneet sitä syömään. Samaan tapaan saattaa viedä aikaa ennen kuin totut esimerkiksi retiisin makuun. Anna siis itsellesi aikaa äläkä anna periksi.

4. Pilko ja kuori kerralla enemmän

Yksi suurimmista syistä jättää kasvikset syömättä on se, että niiden kuoriminen ja pilkkominen on vaivalloista. On helpompaa ottaa kaapista leipää tai suklaapatukka.

Entäpä jos kasvikset ja hedelmät olisivatkin helposti saatavilla? Tulisiko niitä silloin syötyä enemmän? Tee itsellesi palvelus ja pilko kerralla valmiiksi suurempi määrä vihanneksia ja hedelmiä. Näin ne ovat helposti saatavilla, ja olet jälleen kerran poistanut yhden esteen kasvisten syömiseltä.

Jotkin vihannekset säilyvät pilkottuna jääkaapissa jopa viikon, joten voit varata kerran viikossa ajan, jolloin pilkot niitä valmiiksi. Jotkut hedelmät säilyvät selvästi lyhyemmän aikaa, mutta niidenkin säilyvyyttä voi parantaa säilyttämällä ne ilmatiiviissä asiassa.

Pilkkominen vaatii työtä, kyllä. Jos se tuntuu liian vaivalloiselta, valitse jokin toinen tapa lisätä kasviskiintiötä. Ei tämä ole todellakaan ainut oikea tapa. Ja jos kerran viikossa tuntuu liian työläältä, voit tehdä tätä ainakin silloin tällöin, esimerkiksi kerran kuukaudessa.

5. Pidä kasviksia aina näkösällä

Kasviksia on vaikea syödä, jos niitä ei ole. Eikä niiden olemassaoloa aina muista, jos ne ovat kaapin perällä. Pidä siis hedelmiä aina kauniisti näkyvillä, jolloin ne houkuttelevat syömään. Banaanit ja mandariinit ovat helppoja välipaloja milloin vain, eikä omenan kuoriminenkaan vie paljon aikaa. Pikkuporkkanoita ja viinirypäleitä on helppo heitellä suuhun, jos makeanhimo iskee, mutta niiden pitää olla yhtä helposti saatavilla kuin karkkien.

6. Herkuttele smoothiella

Ah, smoothiet. Niihin uppoaa helposti suurikin määrä marjoja, hedelmiä ja vihanneksia. Blenderillä tai sauvasekoittimella on helppo surauttaa maukas juoma aamupalaksi, välipalaksi tai iltapalaksi. Smoothieita löytyy takuulla jokaiseen makuun. Voit tehdä kevyemmän juotavan version tai lusikoitavan smoothieblowlin. Smoothien tekeminen vaatii aluksi jonkin verran vaivaa ja aikaa, mutta siitä tulee nopeasti tapa, ja kunnon värkeillä se onnistuu hetkessä.

7. Kokeile mehustamista

Smoothieiden kaveriksi voi kokeilla mehustamista. Kasvisten määrä ruokavaliossa saa lisättyä nopeasti, jos osan kasviksista voi nauttia juotavassa muodossa. Osa niiden kuiduista jää tosin silloin käyttämättä, mutta monet ravintoaineet ovat niissä kuitenkin vielä jäljellä. Mehustaminen vaatii vaivaa ja opettelemista, eikä se ole yhtä tunnettu keino kuin smoothieiden surauttaminen, mutta siihen kannattaa kyllä tutustua.

Kannattaa panostaa hyvän mehulingon hankintaan, jolloin mehun tekeminen käy käden käänteessä.