Minkälainen ruokavalio toimii parhaiten laihdutuksessa?

Luultavasti lähes jokainen laihduttaja tai painonpudotusta suunnitteleva pohtii jossain vaiheessa minkälainen ruokavalio toimii parhaiten laihdutuksessa. Onko kenties uusi muotidieetti, josta kerrottiin iltapäivälehdessä, se kaikkein paras? Entä vähähiilihydraattinen ruokavalio? Vai kenties joku muu? Mitä tiede tähän sanoo?

Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä periaatteessa mikä tahansa ruokavalio voi osoittautua toimivaksi. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Tämä johtuu siitä, että tärkeintä on löytää sellainen ruokavalio, joka on riittävän helppo ja miellyttävä toteuttaa arjen keskellä, ja sitoutua siihen. Toki yleisellä tasolla voidaan antaa neuvoja ja vinkkejä sopivista ruoka-aineista, mutta lopullinen versio on jokaisella omansa.

Sopivan helppo ja miellyttävä ruokavalio

Painonhallinnan lähtökohta on se, että täytyy löytää ruokavalio, joka pitää painon kurissa ja joka on riittävän helppo toteuttaa arjen keskellä. Harva jaksaa noudattaa ruokavalioa, joka vaatisi tuntikausia töitä päivittäin tai joka olisi täysin omien mieltymysten vastainen. Tämähän on lähes itsestään selvää, kun sitä oikein miettii. Silti moni voi lähteä kokeilemaan esimerkiksi ruokavaliota, joka esimerkiksi kieltää herkuttelun kokonaan tai ainakin lähes kokonaan. Pitkän päälle tämä tuskin toimii. Parempi on opetella alusta asti sellainen tapa, jota voi jatkaa koko loppuelämänsä.

Omia ruokamieltymyksiä on toki mahdollista muuttaa ajan myötä. Jos kaikki terveellinen tuntuu vastenmieliseltä, kannattaa pysähtyä miettimään omia ajatuksiaan. Mistä olen oppinut, että nuo ruuat ovat vastenmielisiä? Olenko oikeasti edelleen sitä mieltä vai voisiko tuota ajatusta jo muuttaa? Ruokavalioon voisi ensin lisätä pienen määrän yhtä ruoka-ainetta, ja pikku hiljaa lisätä uusia ruokalajeja ja määrää. Makuaistilla kestää jonkun aikaa tottua uusiin makuihin, joten tässä ei kannata kiirehtiä.

Sitoudu!

Toinen tärkeä asia on sitoutua valittuun ruokavalioon. Laihtumisessa menee yleensä kuukausia tai vuosia, joten vähintään sen aikaa täytyy kulkea tätä tietä. Mutta laihdutuksen jälkeen alkaa painonhallinta, jolloin on tarkoitus pitää kiinni saavutetusta painosta. Ja tämä matka kestääkin sitten elämän loppuun asti. Siksi täytyy heti alussa hylätä ajatus siitä, että jossain vaiheessa voisi siirtyä takaisin vanhaan ruokavalioon. Se ei tule onnistumaan. Asenteen täytyy olla kunnossa jo ennen painonpudotuksen aloittamista.

Panosta terveellisiin valintoihin

Koska kyseessä on koko loppuelämän pituinen ruokavalio, kannattaa kiinnittää huomiota ruokavalion terveellisyyteen. Teet suuren palveluksen itsellesi, kun lisäät hieman kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen käyttöä, vähennät kovan rasvan ja lisäät pehmeää rasvaa käyttöä sekä kiinnität huomiota täysjyväviljatuotteisiin. Näin todennäköisesti jaksat paremmin arjen keskellä ja saat lisää terveitä elinvuosia.

Entäs se vähähiilihydraattinen ruokavalio laihdutuksessa?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on monelle tehokas keino pudottaa painoa. Hiilihydraatit ovat nykyruokavaliossa usein todella isossa roolissa, joten niiden määrää rajoittamalla voi vähentää syötävän ruuan määrää tehokkaasti. Vähähiilihydraattisia ruokavaliota on useita erilaisia. Useimpien ihmisten kohdalla jo kohtuullinen hiilihydraattien määrän vähentäminen riittää. Ei siis tarvitse karsia kaikkia hiilihydraatteja pois. Täysin hiilihydraatitonta ruokavaliota on sitä paitsi hankala toteuttaa.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on kuitenkin omat sudenkuoppansa, jonka takia sitä ei voi suositella hetikään kaikille. Ensinnäkin täytyy pitää mielessä, että painonpudotuksen ja -hallinnan kannalta ruokavaliota pitäisi jatkaa pitkän aikaa. Harva jaksaa jatkaa tällaista hyvin rajoittavaa ruokavaliota vuosia. Toki jotkut jaksavat, ja heille tämä on tietenkin sopiva vaihtoehto.

Toiseksi on hyvä kiinnittää huomiota ruokavalion terveellisyyteen varsinkin silloin, jos sitä aikoo jatkaa pitkään. Esimerkiksi tyydyttyneiden rasvojen määrää on karsia ja korvata ne pehmeillä kasviperäisillä rasvoilla.

Kolmanneksi on hyvä huomioida, että vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa elimistölle paljon stressiä ja olla suuri lisäkuormitus. Siksi tämän ruokavalion kanssa on hyvä olla varovainen, jos elämässä on muitakin kuormitusta aiheuttavia asioita.

Jos kuitenkin päätät siirtyä vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, kannattaa kuunnella tarkalla korvalla omaa kehoa. Kaikille tämä ruokavalio ei yksinkertaisesti sovi, joten turha taistella biologiaa vastaan. Jos vähähiilihydraattinen ruokavalio on sinulle uusi, voi olla järkevä lähteä toteuttamaan sitä muiden opastuksella. Esimerkiksi FitFarmilla pääsee helposti mukaan verkkovalmennuksiin, jossa opetetaan kädestä pitäen, miten vähähiilihydraattista ruokavaliota toteutetaan. Näin saat painonpudotukseesi parhaan mahdollisen alun. Parhaimmillaan vähähiilihydraattinen ruokavalio laskee painoa tehokkaasti ja kohottaa vireystasoa.

Yhteenveto

Ei ole olemassa yhtä oikeaa ruokavaliota painonpudotukseen ja -hallintaan. Tärkeää on löytää itselle sopiva ruokavalio, jota on helppo toteuttaa arjen keskellä ja joka sisältää kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Ruokavalio täytyy suunnitella sellaiseksi, että sitä voi jatkaa vuosia ja vaikka koko loppuelämän ajan.