Lisää hyvinvointia painonpudotuksella

Ylipaino ja lihavuus ovat osallisina monen sairauden synnyssä tai vähintään lisäävät niiden riskiä. Kuitenkin on hyvä huomata, että ulkonäöstä ei pysty mitenkään päättelemään mitä sairauksia ihmiselle on kertynyt, sillä sairauksien syntyyn vaikuttavat monet asiat. Joillekin ylipainoisille ihmisille sairauksia kertyy paljon, joillekin ei yhtäkään. Joidenkin kohdalla ylipainoa saa kertyä paljon ja sitä saa olla kauan ennen kuin se alkaa vaikuttaa terveyteen.

Lihavuuteen liittyvät sairaudet

Lihavuuteen liittyvät sairaudet jaotellaan kolmeen kategoriaan. Niistä ensimmäinen on mekaaniset sairaudet. Nämä sairauden ovat sellaisia, joissa lisääntynyt rasvakudos on suoraan sairauden syy. Esimerkiksi kaulan ympärille kertyvä rasvakudos voi ahtauttaa ylähengitysteitä, josta seurauksena saattaa olla uniapnea. Toisaalta lisääntynyt paino kuluttaa niveliä herkemmin, jolloin erityisesti polvet ovat liikkuessa kovilla, mikä saattaa johtaa nivelrikkoon.

Toinen kategoria on metaboliset sairaudet. Tämä lista on valitettavan pitkä. Lihavuus ja siihen toisinaan liittyvät epäterveelliset elämäntavat saattavat häiritä elimistön normaalia aineenvaihduntaa, josta seurauksena voi olla esimerkiksi kohonnut verenpaine, sydämen vajaatoiminta, tyypin 2 diabetes, rasvamaksa, veritulppa tai infarkti. Lisäksi ylipaino kohottaa monen syövän riskiä.

Kolmas kategoria on mielialaan vaikuttavat sairaudet, kuten masennus ja ahdistus.

Pienikin painonpudotus auttaa

Kun lukee listaa ylipainon aiheuttamista sairauksista, tekisi mieli heittää hanskat tiskiin. Pelihän on menetetty. No, onneksi tilanne ei ole näin paha. Pienikin painonpudotus vähentää huomattavasti riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin tai jos sairaudet ovat jo ehtineet puhjeta, niiden oireet vähenevät ja on mahdollista, että lääkitystä voidaan keventää.

Emme voi muuttaa menneisyyttä, joten siitä ei kannata soimata itseään. Sen sijaan nyt keskitytään siihen, mitä on edessäpäin. Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa ja tehdä pysyvä elämäntapamuutos. Olipa tilanteesi miten hankala tahansa, siitä on mahdollista päästä parempaan suuntaan. Ja mikä parasta, painonpudotuksen ja elämäntapamuutosten hyvät vaikutukset alkavat heti!

Lisää hyvinvointia ja terveyttä

Jo pienikin painonpudotus tuo merkittäviä muutoksia terveyteen ja hyvinvointiin. Jaksaminen paranee ja liikkuminen helpottuu, kun kilot karisevat. Jaksat taas leikkiä lasten kanssa ja kantaa kauppakassit kotiin. Usein myös tyytyväisyys ulkonäköön paranee, mikä nostaa itsetuntoa. Ehkä tunnet pitkästä aikaa kehon omaksesi ja viihdyt siinä.

Pienellä painonpudotuksella tarkoitetaan noin 5 prosentin laihduttamista. Tämä tarkoittaa satakiloisella ihmisellä viittä kiloa. Jo tässä vaiheessa esimerkiksi riski sairastua tyypin 2 diabetekseen voi puolittua, ja uniapneapotilaalla oireet voivat poistua kokonaan tai ainakin vähentyä huomattavasti. Ei siis tarvitse tavoitella suurta painonpudotusta, sillä jo pienet muutokset merkitsevät.

Kun painoa saadaan alas 10 prosenttia, hyvät vaikutuksen lisääntyvät entisestään. Jaksaminen lisääntyy, sairauksien oireet vähenevät ja mahdollisesti lääkitystä voidaan joissain tapauksissa vähentää. Esimerkiksi nivelrikkoon liittyvät kivun vähenevät, jonka seurauksena liikkuminen helpottuu ja elämästä tulee mukavampaa.

Terveyden paraneminen ei välttämättä ole riippuvainen laihtumisesta. Jo pelkästään ruokavaliomuutokset voivat saada aikaan hyviä tuloksia, vaikka paino ei laskisikaan. Kun ruokavaliosta esimerkiksi poistetaan kovia rasvoja ja lisätään pehmeitä rasvoja, veren kolesteroliarvot lähtevät laskuun. Tämä vähentää riskiä saada veritulppa tai infarkti.

Yhteenveto

Painon perusteella ei voi nähdä, minkälainen ihmisen terveys on. Yleisesti ottaen voidaan kuitenkin sanoa, että ylipaino lisää monen sairauden riskiä, kun taas pienikin laihdutus pienentää sitä. Koskaan ei ole liian myöhäistä kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin ja saada itselleen lisää terveitä vuosia.