Liikunnan osuus laihdutuksessa

Toisin kuin usein luullaan, liikunnan osuus laihdutuksessa on melko pieni. Itseään ei tarvitse treenata henkihieveriin, varsinkaan jos ei nauti siitä. Jonkinasteista liikuntaa toki kannattaa harrastaa, mutta ei niinkään painonpudotusmielessä vaan yleisen terveyden kannalta sekä siksi, että sen avulla voi ylläpitää lihaksia. Kun haluttu paino on saavutettu ja halutaan pysyä tuossa painossa, liikunnan merkitys lisääntyy.

Jos haluaisi laihtua pelkästään liikuntaa lisäämällä, joutuisi todennäköisesti rehkimään melko paljon. Kukaan ei tietenkään jaksa pitkän päälle sellaista, ja harvalla olisi edes aikaa moiseen. Lisäksi runsas liikkuminen lisää nälän tunnetta ja keho haluaa kompensoida energiavajeen, joten syöminen yleensä lisääntyy samaa tahtia liikkumisen kanssa.

Sen sijaan kohtuullinen liikunta tukee laihtumista, kunhan muistaa samalla keskittyä hyviin ruokailutottumuksiin. Liikunta antaa energiaa ja iloa sekä vähentää stressiä. Usein myös uni paranee, kun arki sisältää sopivasti liikuntaa.

Löydä sopiva määrä ja laji

Mikä sitten on sopiva määrä liikuntaa? Riippuu pitkälti siitä, minkälainen lähtötilanteesi on. Virallisissa liikuntasuosituksissa terveyden kannalta suositeltava määrä on aikuisilla 2 tuntia 30 minuuttia viikossa reipasta liikuntaa tai 1 tunti 15 minuuttia raskaampaa liikuntaa. Jos liikunnan aikana pystyy puhumaan puuskuttamatta, on kyse reippaasta liikunnasta. Jos sen sijaan liikkuessa on niin hengästynyt, että puhuminen ei onnistu, on kyseessä raskas liikunta. Jos tämä suosituksessa mainittu määrä jaetaan pienempiin osiin, se tarkoittaa puolen tunnin reipasta liikuntaa viitenä päivänä viikossa. Päivittäisen osuuden voi edelleen jakaa pienempiinkin osiin, joten jopa muutaman minuutin pätkät lasketaan.

Tämän peruskuntoa ylläpitävän ja kehittävän liikunnan lisäksi suositellaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kaksi kertaa viikossa. Lihaskunnon ylläpitäminen on laihdutuksessa tärkeässä roolissa, sillä laihtuessa menetetään helposti lihaskudosta. Lihaskudos myös kiihdyttää aineenvaihduntaa, eli kaloreita palaa enemmän levossa ollessa.

Kuulostaako tämä liikuntasuositus paljolta? Joidenkin mielestä kuulostaa, toisten mielestä ei. Jos et ole aikaisemmin harrastanut yhtään liikuntaa, voi tämä olla vähän turhan kova tavoite. Me ihmiset olemme helposti sellaisia, että jos tavoite tuntuu liian kaukaiselta, emme tee mitään. Kuitenkin jo vähäinenkin liikunta olisi hyväksi. Entä jos kävisitkin puolen tunnin lenkillä kerran viikossa? Jostain on aina aloitettava ja kaikki pienetkin liikunta-annokset lasketaan.

Kannattaa myös etsiä sellainen laji, josta oikeasti nauttii. Älä väännä väkisin, sillä tiedät miten siinä lopulta käy: kyllästyt ja lopetat. Etsi laji, jota haluat ja jaksat harrastaa säännöllisesti. Älä mieti minkä verran mikäkin liikuntalaji kulutta kaloreita. Sillä ei ole merkitystä. Ainoastaan sillä on merkitystä, että itse pidät siitä.

Arkiaktiivisuus

Aina ei ole välttämätöntä harrastaa aktiivisesti liikuntaa. Pelkkä arkiaktiivisuuskin riittää pitkälle. Kun teet puutarhatöitä, siivoat tehokkaasti, pyöräilet töihin, kannat puita saunaan tai leikit lasten kanssa, saat liikuntaa kuin huomaamatta. Jos olet sellaisessa työssä, jossa istutaan paljon, kannattaa vähintään kerran tunnissa nousta ylös jaloittelemaan ja venyttelemään. Aina ei olekaan tärkeää liikunnan määrä vaan sen säännöllisyys.

Aktiivisuutta lisäävät myös muut kuin liikunnalliset harrastukset. Se, että laulat kuorossa tai harrastat savenvalantaa, saa sinut kotoa liikkeelle ja lisää aktiivisuuttasi. Tärkeää on, että teet sitä mistä tykkäät.

Laihduttaminen ilman liikuntaa?

On täysin mahdollista onnistua painonpudotuksessa ilman liikuntaa. Jos vihaat kaikenlaista liikuntaa tai aikasi ei kerta kaikkiaan riitä sen harrastamiseen, panosta terveelliseen ruokavalioon ja mahdollisuutesi mukaan myös arkiaktiivisuuteen. Jos taas nautit liikunnasta, panosta silti myös terveelliseen ruokavalioon ja arkiaktiivisuuteen. Ruokavalio on laihdutuksessa kaiken keskiössä, joten voit onnistua laihdutuksessa myös ilman liikuntaa.

Liikunta painonhallinnassa

Kun päästään siihen vaiheeseen, että paino on laskenut sopivaan lukemaan, liikunnan merkitys lisääntyy. Tässä vaiheessa keho rupeaa pyrkimään takaisin lähtöpainoon. Liikunnan avulla voi helpommin pitää yllä sopivaa päivä- ja ateriarytmiä, parantaa unenlaatua ja lisätä energiakulutusta. Nämä kaikki tukevat painonhallintaa.

Tämä on se vaihe, josta muodostuu sinun uusi arkesi, joten erityisesti nyt on tärkeää tehdä sellaisia valintoja, joita pystyt pitämään yllä arjessasi ilman suuria ponnisteluja. Arjen kuuluu olla mukavaa, inspiroivaa ja levollista, kaikkea sopivassa suhteessa.