Ajatuksia laihduttamisen takana

Laihduttaminen vaatii paitsi tekoja, myös mahdollisimman paljon tietoa siitä, miten kannattaa toimia. Nämä asiat eivät kuitenkaan riitä, vaan on otettava huomioon myös oma mielemme. On tärkeää tunnistaa ne ajatukset, joita meillä on laihduttamisesta ja painonhallinnasta, sillä ne ovat kuin suuntaviittoja matkalla kohti ihannepainoa. Osa ajatuksista voi olla positiivisia, osa negatiivisia. Osa johtaa oikeaan suuntaan, osa vie meidät suoraan pöpelikköön. Näitä ajatuksia meillä jokaisella on tuhansia. Osa niistä on tullut meille jo lapsena ja osan olemme voineet kahmia mukaan matkan varrelta esimerkiksi mediasta.

Jos ihmettelet, miksi laihduttaminen ei onnistu, kannattaa käydä läpi omia ajatusmallejaan. Niistä voi löytyä avaimia moneen ongelmaan. Psykologia on yllättävän suuressa osassa laihdutusprosessissa, sillä loppujen lopuksi se määrää sen mitä lähdemme tekemään. Käydään seuraavassa läpi muutamia yleisiä ajatuksia, joita voit kantaa sisälläsi, ja jotka voivat mutkistaa matkaasi kohti ihannepainoa.

"Elämässä on niin paljon kaikkea, että en ehdi huolehtia itsestäni."

Nyky-yhteiskunta vaatii ihmistä venymään suuntaan ja toiseen. Meillä on paljon erilaisia rooleja niin töissä, kotona, harrastuksissa kuin sukulaisia kohtaan. Moni meistä yrittää selvitä joten kuten hengissä kaikista näistä vaatimuksista. Lisäksi monelle meistä on pienestä lähtien opetettu, että on oltava kiltti ja hoidettava omat tehtävät kunnialla. Kaiken tämän jälkeen jää varsin vähän aikaa ja energiaa itsestä huolehtimiseen. Tämä johtaa helposti myös painon kertymiseen. Jos haluaa lähteä purkamaan tällaista tilannetta, on opittava asettamaan rajat muiden vaatimuksille ja kuuntelemaan tarkemmin omia tarpeita ja toiveita. Kun varaat joka päivä hieman aikaa myös itsellesi, voit jossain vaiheessa oppia tunnistamaan oman kehon ja mielen viestejä, mikä johtaa hyvinvoinnin lisääntymiseen ja mahdollistaa painon pudotuksen.

"Liikunta ratkaisee kaiken"

Tunnollisten ihmisten ansana on usein se, että laihduttamista lähdetään suorittamaan. Jokainen tietää, että liikunta kuluttaa kaloreita, joten suora päätelmä tästä on, että lisää liikuntaa, niin energiaa kuluu enemmän ja paino laskee. Todellisuudessa liikunta on melko huono keino painonpudotuksessa, mikäli ruokavalioon ei samalla kiinnitetä huomiota. Pitäisi liikkua valtavia määriä, jotta sillä oikeasti olisi merkitystä. Tässä tapauksessa olisikin siis parempi vaihtoehto kiinnittää huomio ravitsevaan ja vähemmän energiaa sisältävään ruokavalioon. Liikunnalla on toki paljon merkitystä terveyden kannalta ja se auttaa painonhallinnassa, joten täysin sitä ei kannata unohtaa.

"Kaikki mulle heti nyt!"

Monella on kiire laihtua. Kesään on enää kolme kuukautta, joten nyt laitetaan kaikki peliin. Tällöin lähdetään usein tekemään monia suuria muutoksia yhtä aikaa. Pitkän päälle tämä ei kuitenkaan kannattele. Ihminen ei pysty sisäistämään kuin yhden tai enintään kaksi muutosta kerralla. Keho myös taistelee vastaan sitä tehokkaammin, mitä nopeampaa painonpudotus on ollut. Tehokkaampi konsti on hylätä ajatus siitä, että kolmessa kuukaudessa tapahtuisi ihmeitä. Sen sijaan tehdään pieniä muutoksia rauhalliseen tahtiin.

"Laihduttamisen kuuluu olla rääkkiä"

Monella on käsitys, että laihdutuskuurin tulee olla raskas prosessi, joka vaatii sisua ja itsekuria. Usein tällaisiin kuureihin liittyy se, että niiden aikana syödään melko vähän. Kun ruuasta saatava energia on jatkuvasti liian vähäinen, voimat hiipuvat ja mieliala muuttuu kärttyisäksi. Tässä vaiheessa harvoilla on enää vaadittavaa itsekuria jatkaa kuuria, joten homma lopahtaa ennen kuin se on päässyt kunnolla alkuunkaan. Todellisuudessa laihduttamisen ei kuulu olla kituuttamista tai rääkkiä. Painonhallinnan kuuluu olla leppoista ja tasapainoista elämää itseään kuunnellen.

"On sallittuja ja kiellettyjä ruokia"

Moni lähtee laihduttamaan sillä ajatuksella, että on olemassa ruokia, joita pitää täysin välttää sekä ruokia, joita saa syödä vapaasti. Tällainen mustavalkoinen ajattelu kannattaa unohtaa saman tien. Ei ole olemassa täysin kiellettyjä ruokia. On parempi opetella alusta asti elämään kaikenlaisten ruokien kanssa. Tärkeämpää on kohtuullisuus.

"Pikadieetit ovat avain onneen"

Naapuri kertoo mahtavasta uudesta dieetistä, josta hän on saanut avun paino-ongelmaansa. Mitäpä jos minäkin kokeilisin? Ja kappas, painohan lähteekin nopeasti laskuun. Hieno homma! Mutta voih, kun kuurin lopettaa, paino tuleekin korkojen kera takaisin.

Tyypillinen tilanne pikadieettien kanssa on se, että niillä paino saadaan nopeasti alas, mutta yhtä nopeasti myös ylös. Tämä johtuu siitä, että dieetin aikana elimistö käyttää rasvaa aineenvaihdunnassa, jolloin rasvasolut pienenevät. Elimistö kuitenkin yrittää kaikin keinoin kamppailla painonpudotusta vastaan. Kun dieetti loppuu, rasvasolut imevät nopeasti takaisin kaiken menettäneensä rasvan. Parempi vaihtoehto olisi lähteä liikkeelle rauhassa. Painonhallinnassa täytyy yrittää etsiä sellaisia tapoja, joita voi noudattaa koko loppu elämänsä ajan, eivätkä pikadieetit kuulu tähän kategoriaan.

"On niin kiire, ettei ehdi"

Kiire. Ah, miten ihana tekosyy moneen asiaan. Ei ehdi syödä, ei ehdi levätä, ei ehdi liikkua. Tähän ei voi sanoa muuta kuin että jokainen voi itse päättää mihin aikansa käyttää. Jokaisella on tasan yhtä paljon aikaa. Jokaisen täytyy itse ottaa vastuu omasta hyvinvoinnistaan. Jos nyt ei ole aikaa huolehtia terveydestä, pitää varata tulevaisuudessa aikaa sairastaa. Joten kannattaa ottaa kalenteri käteen ja opetella suunnittelemaan menot niin, että aika jää myös itsestä huolehtimiseen.

"Rehut ovat pupuja varten"

Niinhän ne ovat. Mutta kyllä ne ovat myös ihmisiä varten. Tämä ei tarkoita sitä, että pitäisi syödä vain ja ainoastaan rehuja. Mutta ravinnossa olisi hyvä olla mukana hedelmiä, vihanneksia ja marjoja. Niitä ei voi korvata millään muulla ainesosalla. Kasvikset sisältävät vain vähän kaloreita ja ne täyttävät mahaa tehokkaasti, jolloin muuta energiapitoisempaa ruokaa tulee syötyä vähemmän. Tämä tehostaa painonhallintaa.

Yhteenveto

Tässä vain muutamia niistä ajatuksista, joita saatat kantaa mukanasi. Kuulostiko mikään niistä tutulta? Jos kuulosti, kannattaa lähteä miettimään mitä tämän ajatuksen takaa löytyy. Mistä se kenties on tullut sinulle ja pitääkö se paikkansa? Ehkä mieleesi juolahti muitakin ajatuksia. Laihdutukseen liittyvä psykologia on suuressa roolissa laihdutusprosessissa, joten sen läpikäymiseen kannattaa panostaa.

Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Painonhallinnan psykologiaa, kirjoittaja PsM, psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Taija Wilenius