Verenpainemittari on laite, joka tulee luultavasti olemaan käytössä vuosia ellei jopa vuosikymmeniä. Se antaa tietoa käyttäjänsä terveydestä ja usein mittaustuloksilla on vaikutusta myös käyttäjänsä lääkitykseen. Siksi ei ole ihan sama minkälaisen mittarin itselleen hankkii. Markkinoilla pyörii kymmeniä erilaisia mittareita, joiden sekaan on helppo eksyä. Verenpainemittareiden vertailu voikin aluksi tuntua hankalalta, mutta ei välttämättä ole sitä, kunhan tietää mihin ominaisuuksiin täytyy kiinnittää huomiota. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joita kannattaa miettiä siinä vaiheessa, kun on hankkimassa omaa verenpainemittaria, jotta ostoksesta olisi mahdollisimman paljon iloa ja hyötyä pitkälle tulevaisuuteen.
Jos haluat katsoa mitkä mittarit me nostimme parhaimpien listalle, lue vertailumme parhaista verenpainemittareista.
Halpa vai kallis? Huomaa validointi!
Jokainen verenpainemittarin ostaja joutuu miettimään minkä verran on valmis maksamaan mittaristaan, sillä niiden hintahaitari on todella laaja alkaen muutaman kympin mittareista päätyen satasien investointiin. Kaikki markkinoilla olevat verenpainemittarit ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita, mikä takaa sen, että tuote täyttää sille asetetut lainsäädännölliset vähimmäisvaatimukset. Nämä vaatimukset koskevat erityisesti käytön turvallisuutta, riskien minimoimista ja sitä, että tuotteen suorituskyky säilyy koko laitteen elinkaaren ajan. Kaikki mittarit täyttävät siis vähimmäisvaatimukset, mutta toiset mittarit saattavat silti olla tarkempia kuin toiset.
Suurin yksittäinen tekijä verenpainemittareiden hintaeroissa on validointi. Kalliimmat mittarit on yleensä validoitu, eli ne ovat käyneet läpi prosessin, jossa niiden laatu on varmistettu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa. Perusvalidointi tarkoittaa, että mittari tutkitaan terveillä henkilöillä, eli ihmisillä joilla ei ole aikaisemmin diagnosoitu sairauksia. Kliinisesti validoidut verenpainemittarit on tutkittu myös henkilöillä, joiden verenpaine on koholla.
Monet sairaudet, olosuhteet ja esimerkiksi ikä kuitenkin muuttavat elimistön toimintaa ja valtimoiden terveyttä. Tällöin terveillä henkilöillä validoitu mittari ei välttämättä anna riittävän tarkkoja tuloksia, mikä saattaa johtaa vääriin johtopäätöksiin. Sen takia markkinoilta löytyy myös muun muassa lapsille, vanhuksille, diabeetikoille ja raskaana oleville validoituja mittareita. Jos siis haluat varmistaa mittaustulosten tarkkuuden, valitse omaan tilanteeseesi sopiva validointi. Parhaista mittareista löytyy näitä erityisryhmien validointeja, mutta niistä saattaa joutua maksamaan hieman extraa. Validoituja mittareita olisi hyvä kalibroida aika ajoin, jotta mittaustarkkuus varmasti säilyy.
Vaikka halvemmista mittareista tuo validointi saattaa puuttua, ne toimivat silti monissa tapauksissa moitteettomasti tai vähintään riittävän tarkasti. Useimmat terveysalan ammattilaiset suosittelevat kuitenkin varmuuden vuoksi käyttämään kliinisesti validoituja verenpainemittareita. Tuotemerkeistä esimerkiksi Omronin mittarit ovat hyvin laajasti validoituja, mikä osaltaan selittää niiden korkeampaa hintaa.
Validoinnin ohella toinen hintaan vaikuttava tekijä on erilaiset erikoisominaisuudet, kuten bluetooth ja eteisvärinätunnistin. Tutustumme niihin tarkemmin seuraavaksi.
Perusmittarit
Suurin osa ihmisistä päätyy ostamaan perusmittarin. Useimmat markkinoilla olevista mittareista kuuluvatkin juuri tähän kategoriaan. Niiden ominaisuudet vaihtelevat hieman eri mallien välillä, mutta tärkeimmät ominaisuudet löytyvät kaikista. Ne mittaavat ylä- ja alapaineen sekä sykkeen nopeasti ja helposti yhdellä painalluksella. Useimmissa on muistitoiminto, eli ne tallentavat tuloksia myöhempää tarkastelua varten ja saattavat laskea tulosten keskiarvoja. Monet mittarit osaavat myös tunnistaa mittauksen aikaisen rytmihäiriön, mutta ne eivät pysty kertomaan millaisesta rytmihäiriöstä on kyse.
Bluetooth-ominaisuus
Seuraavaksi voit miettiä, haluatko mittariin bluetooth-ominaisuuden. Tämän ominaisuuden avulla tulokset siirtyvät suoraan älylaitteelle, jolloin voit itse seurata verenpainetasojasi näppärästi ja ne ovat helposti saatavilla esimerkiksi lääkärin vastaanotolla.
Eteisvärinätunnistin
Eteisvärinää voi esiintyä minkä ikäisellä ihmisellä tahansa, mutta sen esiintyvyys lisääntyy selvästi iän myötä. Eteisvärinä ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita. Oireettomuudestaan huolimatta se lisää huomattavasti riskiä saada aivoinfarkti. Ei ole ollenkaan hullumpi ajatus hankkia mittari, joka verenpaineen mittaamisen ohella pystyy tunnistamaan mahdollisen eteisvärinän.
Lue lisää: Miksi valita verenpainemittari, joka havaitsee eteisvärinän?
Matkalle mukaan
Jos mittaria täytyy usein kuljettaa mukana matkoilla ja pöytämittari tuntuu tähän tarkoitukseen hankalalta, voisi ratkaisu olla all-in-one-mittari. Näissä mittareissa näyttö on kiinni mansetissa, joten turhat johdot ja suuret pakkaukset jäävät historiaan. Näissä mittareissa on yleensä bluetooth-ominaisuus, joten tulokset on helppo siirtää älylaitteelle muistiin. Joissain tällaisissa mittareissa sovelluksen käyttö on jopa pakollista.
Sittenkin rannemittari?
Jos olkavartesi on huomattavan paksu tai olkavarsimittarin käyttö ei jostain muusta syystä onnistu, kannattaa tutustua ranneverenpainemittareihin. Niitä ei pidetä yhtä luotettavina kuin olkavarsiverenpainemittareita, mutta parempi käyttää rannemittaria kuin ei mittaria ollenkaan. Rannemittarit ovat näppäriä myös matkoilla.
Lue lisää: Ranneverenpainemittarit
Yhteenveto
Verenpainemittareiden valikoima on valtava ja ensisilmäyksellä voi tuntua siltä, että niiden eroista ei saa mitään tolkkua. Loppujen lopuksi valinta voi kuitenkin olla hyvin helppo: riittääkö perusmittari vai haluaako mittariltaan jotain erikoisominaisuuksia. Markkinoilta löytyy lähes varmasti jokaiselle sopiva mittari. Ei siis muuta kuin verenpainemittariostoksille!