Pulssi

Miksi valita verenpainemittari, joka havaitsee eteisvärinän?

Eteisvärinän havaitsevat verenpainemittarit ovat kalliimpia kuin tavalliset mittarit. Pitäisikö silti investoida tällaiseen mittariin?

Eteisvärinä eli flimmeri on yleinen vaiva, joka lisääntyy voimakkaasti iän myötä. Jopa 10 prosenttia yli 75-vuotiaista sairastaa eteisvärinää, mutta sitä voi kuitenkin esiintyä kaiken ikäisillä ihmisillä. Eteisvärinässä sydämen eteiset värisevät nopeammin kuin kammiot, jolloin verenkierto sydämessä häiriintyy.

Eteisvärinä ei itsessään yleensä ole hengenvaarallinen. Usein sanotaankin, että se on sydämen toiseksi paras rytmi heti normaalin eli ns. sinusrytmin jälkeen. Kuitenkin eteisvärinän seuraukset voivat olla kohtalokkaat, joten se on tärkeä löytää nopeasti ja saada mahdollisesti hoito alkuun.

Eteisvärinän vuoksi sydämen eteisiin jää pyörimään verta, mikä saattaa muodostaa verihyytymiä. Kun nämä hyytymät sitten jossain vaiheessa lähtevät liikkeelle, ne tukkivat helposti pieniä suonia. Näitä pieniä suonia löytyy esimerkiksi aivoista, ja kun tällainen suoni tukkeutuu, syntyy aivoinfarkti. Aivoinfarktin seuraukset voivat vaihdella paljonkin riippuen siitä missä paikassa aivoja se tapahtuu. Verihyytymien syntymistä voidaan kuitenkin tehokkaasti ehkäistä lääkkeillä, joten eteisvärinän löytäminen on tärkeää ennen kuin se aiheuttaa oireita.

Osa ihmisistä tuntee eteisvärinän voimakkaana tai epätasaisena tykytyksenä ja osaa hakeutua tutkimuksiin oma-aloitteisesti. Aina eteisvärinä ei kuitenkaan aiheuta minkäänlaisia oireita. Tällöin sen löytyminen on pitkälti oman aktiivisuuden varassa. Tähän yksi mainio konsti on käyttää sellaista verenpainemittaria, jossa on rytmihäiriötunnistin.

Monissa verenpainemittareissa on ominaisuus, joka ilmoittaa mittauksen aikana ilmenevästä epäsäännöllisestä sykkeestä. Tämä ilmoitus ei kuitenkaan osaa erottaa onko kyseessä eteisvärinä vai joku muu epäsäännöllisyys, kuten vaarattomat lisälyönnit. Joissain mittareissa sen sijaan on rytmihäiriötunnistin, joka pystyy erottamaan eteisvärinän muista rytmihäiriöistä.

Kenelle?

Eteisvärinälle altistavia tekijöitä ovat iän lisäksi kohonnut verenpaine, muut sydänsairaudet, diabetes, ylipaino ja uniapnea. Etenkin näihin riskiryhmiin kuuluvien olisi hyvä harkita hankkivansa rytmihäiriötunnistimella varustettu verenpainemittari. Eteisvärinä voi kuitenkin tulla myös ennestään täysin terveelle henkilölle, joten eteisvärinän tunnistava ominaisuus on plussaa kenelle tahansa.

Mikäli siis hinta ei ole esteenä verenpainemittaria valitessa, kannattaa valita mittari, jossa on rytmihäiriötunnistin. Voisi kuvitella, että tulevaisuudessa yhä useammassa mittarissa tulee olemaan tämä ominaisuus, niin hienosta ominaisuudesta on kyse. Kun eteisvärinä tunnistetaan ajoissa ja sitä hoidetaan lääkkeillä säännöllisesti ja asianmukaisesti, voidaan parhaassa tapauksessa lisätä paljonkin terveitä elinvuosia ihmisten elämään.

Löydä sopiva mittari

Eteisvärinätunnistin on erikoisominaisuus, jota ei ole hetikään kaikissa verenpainemittareissa, mutta esittelemme seuraavaksi kaksi loistavaa vaihtoehtoa, joista eteisvärinätunnistin löytyy: Omron M7 Intelli IT ja Apteq Q5.

Lääketieteen ammattilaisten suositus on, että kannattaa valita sellainen mittari, joka on kliinisesti validoitu, mikä tarkoittaa sitä, että sen laatu on testattu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa. Kliininen validointi nostaa jonkin verran mittarin hintaa, mutta ehkä omasta terveydestään voi pari kymppiä maksaa.

Omron M7 Intelli IT

  • Muistipaikat: 2 x 100
  • Mansetti: jäykkä Intelli Wrap, 22 – 42 cm
  • Epäsäännöllisen sykkeen tunnistin
  • Abif-eteisvärinätunnistus
  • Korkean verenpaineen värimerkkivalo
  • Näyttää edellisten mittausten keskiarvot
  • Vartalon liikkeiden tunnistus
  • Kliininen validointi, raskausvalidointi, diabetesvalidointi
  • Bluetooth-ominaisuus, yhteensopiva Omron connect -sovelluksen kanssa
  • Virtalähde: paristot

Jos olet etsimässä kohtuuhintaista eteisvärinän tunnistavaa verenpainemittaria, Omron M7 Intelli IT on loistava valinta. Kyseessä on kliinisesti validoitu, erittäin laadukas verenpainemittari. Siinä on muistipaikkoja kahdelle käyttäjälle. Kovetettu mansetti on helppo asettaa paikoilleen oikein, mikä vähentää mittausvirheiden riskiä.

Omron M7 Intelli IT -verenpainemittaria voi käyttää joko tavallisen verenpainemittarin tapaan tai valita Afib-toiminnon, joka mittaa eteisvärinää.

Tavallinen verenpainemittaripuoli mittaa sykkeen ja verenpaineen nopeasti ja kivuttomasti sekä ilmoittaa mahdollisesta epäsäännöllisestä sykkeestä. Edellisten mittausten keskiarvot näkyvät näytöllä ja niitä on helppo verrata viimeisimpään mittaukseen, mikä helpottaa verenpaineen kehityksen seuraamista.

Mittari ilmoittaa myös mittausta häirinneestä kehon liikkeestä ja siitä, jos mansetti on asetettu huonosti paikoilleen. Näin mittausvirheiden vaara vähenee.

Entä sitten se eteisvärinän tunnistin? No, sitä on helppo käyttää. Kun valitsee tavallisen verenpainemittauksen sijaan Afib-toiminnon, laite tekee kolme peräkkäistä verenpainemittausta 30 sekunnin välein ja näyttää niiden keskiarvon. Samalla se ilmaisee merkkivalolla, jos se havaitsee eteisvärinää mittausten aikana.

Afib-toimintoon siirrytään pitämällä Start-nappulaa pohjassa 2 sekunnin ajan. Samalla tavalla voi siirtyä Afib-toiminnosta takaisin normaaliin verenpaineen mittaukseen.

Lisäksi mittarissa on Bluetooth-ominaisuus, jonka avulla tulokset on helppo siirtää älylaitteelle. Tämä helpottaa verenpaineen pitkäaikaista seurausta Omron connect -sovelluksen avulla.

Apteq Q5 - kohtuuhintainen ja laadukas vaihtoehto

  • Muistipaikkoja 2 x 120
  • Vierastoiminto
  • Mansetti: 24-40 cm (erikseen saatavilla isompi ja pienempi mansetti)
  • Verenpaineen ja sykkeen nopea ja helppo mittaus
  • Tunnistaa ja erottelee sydämen rytmihäiriöt verenpainemittauksen yhteydessä: Yleinen rytmihäiriö (ARR) – Eteisvärinä (AFib) – Lisälyönti (PC)
  • Näyttää keskiarvot: 3 viimeisintä mittausta ja 7 viimeisimmän päivän aamu ja ilta
  • Ilmoittaa mittausta häirinneistä kehon liikkeistä
  • Näyttää onko mansetti kiinnitetty oikein
  • Näyttää verenpainetaudin riskiasteen
  • Real Fuzzy -teknologia: mansetin optimaalinen täyttö ilman epämukavaa puristusta
  • Kliininen validointi
  • Kehitetty Suomessa

Toinen hyvä vaihtoehto on Apteq Q5 -verenpainemittari. Kyseessä on Suomessa kehitetty ja kliinisesti validoitu verenpainemittari. Se mittaa ylä- ja alapaineen sekä sykkeen näppärästi yhdellä napin painalluksella. Se näyttää myös verenpainetaudin riskiasteen, mikä helpottaa hahmottamaan omaa tilannetta yhdellä silmäyksellä. Real Fuzzy -teknologian ansiosta mansettiin pääsee ilmaa vain juuri sen verran kuin on tarpeellista, mikä nopeuttaa mittausta ja vähentää epämiellyttävää puristusta olkavarressa.

Apteq Q5 osaa tunnistaa ja erotella eri rytmihäiriöt toisistaan. Se ilmoittaa kirjainlyhenteellä, onko kyseessä yleinen rytmihäiriö (ARR), eteisvärinä (AFib) vai lisälyönti (PC). Lisäksi se laskee edellisistä mittauksista keskiarvoja, joten käyttäjä voi helposti nähdä onko tämänhetkinen arvo korkeampi vai matalampi kuin aikaisemmin. Mittari ilmoittaa myös mittausta häirinneestä kehon liikkeestä ja siitä, jos mansetti on kiinnitetty huonosti. Näin mittausvirheiden vaara vähenee.