Pulssi

Miksi valita verenpainemittari, joka havaitsee eteisvärinän?

Eteisvärinän havaitsevat verenpainemittarit ovat kalliimpia kuin tavalliset mittarit. Pitäisikö silti investoida tällaiseen mittariin?

Eteisvärinä on yleinen vaiva, joka lisääntyy voimakkaasti iän myötä. Jopa 10 prosenttia yli 75-vuotiaista sairastaa eteisvärinää. Eteisvärinää voi kuitenkin esiintyä kaiken ikäisillä ihmisillä. Eteisvärinässä eli flimmerissä sydämen eteiset värisevät nopeammin kuin kammiot, jolloin verenkierto sydämessä häiriintyy. Eteisvärinä ei itsessään yleensä ole hengenvaarallinen. Usein sanotaankin, että se on sydämen toiseksi paras rytmi heti normaalin eli ns. sinusrytmin jälkeen. Kuitenkin eteisvärinän seuraukset voivat olla kohtalokkaat, joten se on tärkeä löytää nopeasti ja saada mahdollisesti hoito alkuun.

Eteisvärinän vuoksi sydämen eteisiin jää pyörimään verta, mikä saattaa muodostaa hyytymiä. Kun nämä hyytymät sitten jossain vaiheessa lähtevät liikkeelle, ne tukkivat helposti pieniä suonia. Näitä pieniä suonia löytyy esimerkiksi aivoista, ja kun tällainen suoni tukkeutuu, syntyy aivoinfarkti. Aivoinfarktin seuraukset voivat vaihdella paljonkin riippuen sen paikasta aivoissa. Verihyytymien syntymistä voidaan kuitenkin tehokkaasti ehkäistä lääkkeillä, joten eteisvärinän löytäminen on tärkeää ennen kuin se aiheuttaa oireita.

Osa ihmisistä tuntee eteisvärinän voimakkaana tai epätasaisena tykytyksenä ja osaa hakeutua tutkimuksiin oma-aloitteisesti. Toisinaan eteisvärinä ei kuitenkaan aiheuta minkäänlaisia oireita. Tällöin sen löytyminen on pitkälti oman aktiivisuuden varassa. Tähän yksi mainio konsti on käyttää sellaista verenpainemittaria, jossa on rytmihäiriötunnistin.

Monissa verenpainemittareissa on ominaisuus, joka ilmoittaa mittauksen aikaisesta epäsäännöllisestä sykkeestä. Tämä ilmoitus ei kuitenkaan osaa erottaa onko kyseessä eteisvärinä vai joku muu epäsäännöllisyys, kuten vaarattomat lisälyönnit. Uudemmissa mittareissa sen sijaan on rytmihäiriötunnistin, joka pystyy erottamaan eteisvärinän muista rytmihäiriöistä.

Kenelle?

Eteisvärinälle altistavia tekijöitä ovat iän lisäksi kohonnut verenpaine, muut sydänsairaudet, diabetes, ylipaino ja uniapnea. Etenkin näihin riskiryhmiin kuuluvien olisi hyvä harkita hankkivansa rytmihäiriötunnistimella varustettu verenpainemittari. Eteisvärinä voi kuitenkin tulla myös ennestään täysin terveelle henkilölle, joten eteisvärinän tunnistava ominaisuus on plussaa kenelle tahansa.

Mikäli siis hinta ei ole esteenä verenpainemittaria valitessa, kannattaa valita mittari, jossa on rytmihäiriötunnistin. Voisi kuvitella, että tulevaisuudessa yhä useammassa mittarissa tulee olemaan tämä ominaisuus, niin hienosta ominaisuudesta on kyse. Kun eteisvärinä tunnistetaan ajoissa ja sitä hoidetaan lääkkeillä säännöllisesti ja asianmukaisesti, voidaan parhaassa tapauksessa lisätä paljonkin terveitä elinvuosia ihmisten elämään.

Valitse sopiva mittari

Eteisvärinätunnistin on erikoisominaisuus, jota ei ole hetikään kaikissa verenpainemittareissa. Markkinoilta löytyy kuitenkin myös useita sellaisia verenpainemittareita, jotka osaavat tunnistaa eteisvärinän. Niitä löytyy useilta valmistajilta ja useasta eri hintaluokasta. Lääketieteen ammattilaisten suositus on, että kannattaa valita sellainen mittari, joka on kliinisesti validoitu, mikä tarkoittaa sitä, että sen laatu on testattu puolueettomissa kliinisissä tutkimuksissa. Kliininen validointi nostaa jonkin verran mittarin hintaa, mutta ehkä omasta terveydestään voi pari kymppiä maksaa.

Apteq Q5 - kohtuuhintainen ja laadukas vaihtoehto

Jos olet etsimässä kohtuuhintaista eteisvärinän tunnistavaa verenpainemittaria, kannattaa tutustua Apteq Q5 -verenpainemittariin. Kyseessä on Suomessa kehitetty ja kliinisesti validoitu, erittäin laadukas verenpainemittari. Se mittaa ylä- ja alapaineen sekä sykkeen näppärästi yhdellä napin painalluksella. Se näyttää myös verenpainetaudin riskiasteen, mikä helpottaa hahmottamaan omaa tilannetta yhdellä silmäyksellä. Real Fuzzy -teknologian ansiosta mansettiin pääsee ilmaa vain juuri sen verran kuin on tarpeellista, mikä nopeuttaa mittausta ja vähentää epämiellyttävää puristusta olkavarressa.

Apteq Q5 osaa tunnistaa ja erotella eri rytmihäiriöt toisistaan. Se ilmoittaa kirjainlyhenteellä, onko kyseessä yleinen rytmihäiriö (ARR), eteisvärinä (AFib) vai lisälyönti (PC). Lisäksi se laskee edellisistä mittauksista keskiarvoja, joten käyttäjä voi helposti nähdä onko tämänhetkinen arvo korkeampi vai matalampi kuin aikaisemmin. Mittari ilmoittaa myös mittausta häirinneestä kehon liikkeestä ja siitä, jos mansetti on kiinnitetty huonosti. Näin mittausvirheiden vaara vähenee.

 • Muistipaikkoja 2 x 120
 • Vierastoiminto
 • Mansetti: 24-40 cm (erikseen saatavilla isompi ja pienempi mansetti)
 • Verenpaineen ja sykkeen nopea ja helppo mittaus
 • Tunnistaa ja erottelee sydämen rytmihäiriöt verenpainemittauksen yhteydessä: Yleinen rytmihäiriö (ARR) – Eteisvärinä (AFib) – Lisälyönti (PC)
 • Näyttää keskiarvot: 3 viimeisintä mittausta ja 7 viimeisimmän päivän aamu ja ilta
 • Ilmoittaa mittausta häirinneistä kehon liikkeistä
 • Näyttää onko mansetti kiinnitetty oikein
 • Näyttää verenpainetaudin riskiasteen
 • Real Fuzzy -teknologia: mansetin optimaalinen täyttö ilman epämukavaa puristusta
 • Kliininen validointi
 • Kehitetty Suomessa