Urheilukellot hyvinvoinnin tukena

Urheilukellot on suunniteltu auttamaan ihmisiä liikkumaan järkevämmin, tehokkaammin ja oikealla rasitusasteella. Ne sisältävät paljon ominaisuuksia, jotka helpottavat treenien suunnittelua ja toteuttamista, ja lisäksi ne seuraavat edistymistä ja antavat vinkkejä parempia treenejä varten. Urheilukelloissa on usein hieman vähemmän suoranaisia hyvinvointia ja terveyttä mittaavia ominaisuuksia kuin älykelloissa, mutta kun osaa tulkita urheilukellon antamia mittaustuloksia, saa niistäkin paljon irti myös terveyden kannalta.

Käymme tässä artikkelissa tarkemmin läpi minkälaisia hyvinvointia tukevia ominaisuuksia urheilukelloista löytyy ja mitä nämä ominaisuudet käytännössä tarkoittavat. Kaikissa kelloissa ei välttämättä ole näitä kaikkia ominaisuuksia, joten kannattaa ennen kellon hankintaa tarkistaa, että kellossa on juuri ne ominaisuudet, joita kelloltasi haluat.

Sykkeen mittaus

Kaikissa urheilukelloissa on sisäänrakennettu sykemittari, joka mittaa sykettä ympäri vuorokauden. Treenatessa voimme seurata millä sykealueella syke pyörii, jolloin voimme olla varmoja, että treeni tapahtuu oikealla intensiteetillä ja teholla. Karkeasti ottaen liian kevyt treeni ei johda toivottuihin tuloksiin, kun taas liian raskas treeni voi johtaa ylikuntoon, eli tilaan jolloin palautuminen häiriintyy.

Syke voi kuitenkin kertoa muustakin kuin vain treenin tehosta. Kun kiinnitämme huomion leposykkeeseen, saamme paljon tietoa terveydestä. Liian korkea leposyke viittaa yleensä siihen, että elimistö on jatkuvasti jonkinlaisessa hälytystilassa. Se voi viitata esimerkiksi pitkittyneeseen stressiin, jota ei välttämättä itse edes huomaa, koska siihen on tottunut, mutta joka ajan myötä syö terveyttä. Korkean leposykkeen takaa voi löytyä myös ylirasitus, joka kertoo siitä, että palautuminen ei ole tapahtunut ihanteellisesti. Monet urheilukellot osaavatkin mitata palautumista, ja ne ehdottavat kevyempiä treenejä niille päiville, jolloin kuormitus alkaa käydä liian kovaksi. Kellot osaavat myös ohjeistaa hengitysharjoitusten pariin, jolloin keho voi rentoutua ja rauhoittua, sillä syvähengitys on yksi tehokkaimmista stressinpurkukeinoista.

Korkea leposyke voi toisaalta olla merkki myös huonosta peruskunnosta. Kun kunto hiljalleen kasvaa, myös sykkeen pitäisi laskea ja palautumisen parantua.

Treenauksen ohjaus

Treenauksen ohjaus on se osa-alue, joka erottaa urheilukellot älykelloista, sillä älykelloissa tämä ominaisuus on jonkin verran tai selvästikin vaatimattomampi. Urheilukelloissa voit asettaa itsellesi tavoitteita ja seurata kuntosi kohoamista pitkällä aikavälillä. Voit valita valmiita treenejä tai suunnitella täysin omia. Urheilukellot osaavat myös ehdottaa sinulle sopivia treenejä sen perusteella, miten olet palautunut edellisistä treeneistä. Näin voit välttyä treenaamasta liian kovaa, mikä johtaisi vain ylikuntoon ja palautumisen heikkenemiseen. Ilman kellon opastusta ylikunto saattaa iskeä yllättävänkin helposti, jos arjessa on paljon erilaisia kuormittavia ja stressaavia tekijöitä, joiden lisäksi yrittää vielä treenata hieman liian kovaa.

Unen seuranta

Uni on yksi hyvinvoinnin peruspalikoista, joka vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin. Urheilukellot seuraavat unta ja osaavat tunnistaa eri unenvaiheet toisistaan sykkeen perusteella. Saat siis kokonaiskuvan unen laadusta ja määrästä. Jotkin kellot antavat myös vinkkejä miten voisit parantaa untasi, ja arvioivat miten energiavarastosi ovat täyttyneet yöunen aikana. Hyvä ja riittävä uni on perusta kaikelle palautumiselle, joten jos uni ei ole kunnossa, on vaikea saada positiivisia tuloksia aikaan. Urheilukellojen tekemä unenseuranta perustuu tosin pelkästään sykkeen vaihteluun ja käden liikkumiseen yöaikaan, eikä se anna tarkkaa kokonaiskuvaa unesta tai esimerkiksi mahdollisista unihäiriöistä. Tarkka seuranta on mahdollinen ainoastaan kokonaisvaltaisessa unitutkimuksessa. Kuitenkin jo summittainenkin arvio voi olla todella hyvä apu matkalla kohti parempaa jaksamista.

Muita ominaisuuksia

Edellä mainitut ominaisuudet löytyvät kaikista urheilukelloista, mutta näiden lisäksi on vielä joukko muita ominaisuuksia, jotka vaihtelevat hieman kellon merkistä ja mallista riippuen. Nostamme tähän vielä muutaman sellaisen, joka voi vaikuttaa hyvinvointiin.

Joissain urheilukelloissa on mukana pulssioksimetri, joka mittaa veren happipitoisuutta. Tätä ominaisuutta tarvitaan esimerkiksi silloin, kun harjoitellaan korkealla vuoristossa. Hyvinvoinnin kannalta tämä ominaisuus voi kuitenkin osoittautua todella arvokkaaksi, sillä se voi parhaimmillaan antaa vihiä tietyistä sairauksista, jotka muuten saattaisivat jäädä huomiotta. Tällainen sairaus on esimerkiksi uniapnea, joka aiheuttaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Nämä katkokset voivat olla niin pitkiä, että veren happipitoisuus ehtii laskea huomattavasti, mistä seuraa tyypillisiä uniapnean oireita, kuten väsymystä, keskittymiskyvyn puutetta ja päänsärkyä. Toki täytyy muistaa, että urheilukellojen pulssioksimetri ei missään tapauksessa korvaa terveydenhuollossa tehtäviä mittauksia eikä näitä tuloksia voi käyttää diagnoosin tekemiseen, mutta jotain osviittaa ne kyllä antavat. Jos siis happipitoisuus on yö yön perään liian matala, kannattaa lähteä lääkärille tarkempiin tutkimuksiin.

Jotkin urheilukellot seuraavat kehon nesteytystasapainoa. Toiset mittaavat sitä, minkälaisia energianlähteitä keho käyttää treenin aikana, ja joissakin kelloissa on myös tankkausavustaja. Nämä kaikki ominaisuudet tähtäävät parempaan jaksamiseen ja tasapainoon ruokailun suhteen.

Yhteenveto

Urheilukellot on suunniteltu pääasiassa tukemaan urheilua ja liikuntaa, mutta niiden avulla saa myös paljon tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Jo pelkästään sykkeen seuranta antaa valtavasti tietoa kehon toiminnasta sekä treenin tehokkuudesta ja järkevyydestä. Kellon tekemien mittausten avulla voi oppia kuuntelemaan kehon viestejä, jolloin pikku hiljaa oppii itselle sopivat treenimäärät ja elämäntavat.