Syväpainetunto

Painopeitot ovat viime vuosina nousseet suureen suosioon. Ne eivät kuitenkaan ole mikään uusi keksintö, vaan niiden takana on pitkä historia. Jo muinaisista ajoista lähtien vauvoja on kiedottu kapaloon, millä on todettu olevan rauhoittava vaikutus. Aikaisemmin myös normaalit peitot olivat painavampia. Oikeastaan vasta viimeisen sadan vuoden aikana teollisesti valmistetut kevyemmät peitot ovat saaneet aikaan huomion, että raskaissa peitoissa on omat hyvät puolensa. Kun painopeittoja sitten ruvettiin valmistamaan, niitä käytettiin aluksi ainoastaan hoitotuotteina esimerkiksi autististen ihmisten hoitokeskuksissa. Nyttemmin on huomattu, että monet muutkin saavat niistä apua, ja niinpä niiden suosio onkin kasvanut vuosi vuodelta. Yhä useampi kertoo saaneensa painopeitosta avun unettomuuteen, rauhattomuuteen tai stressiin. Painopeitto saattaa auttaa myös keskittymisessä sekä lievittää levottomat jalat -oireyhtymää. Painopeittoja voidaan käyttää myös lapsilla, kunhan valitaan sopivan painoinen peitto.

Lue myös: Painopeitto lapselle

Mihin tuo rauhoittava vaikutus sitten perustuu? Vastaus piilee syväpainetunnossa. Kun vartalolle kohdistuu sopivan voimakasta ja laaja-alaista painetta, autonominen hermosto rauhoittuu ja mielihyvähormonien tuotanto lisääntyy. Syväpainetuntoa voidaan aktivoida esimerkiksi halauksella, hieronnalla, käärimisellä, painopeitoilla tai jopa terapiakoirilla, joiden tehtävä on yksinkertaisesti maata ihmisen päällä aiheuttamassa painetta.

Iholle osuva kosketus aktivoi tuntoaistisoluja, jotka lähettävät tästä aistimuksesta aivoille viestin. Tuntoaisti pystyy erottamaan onko kyseessä kevyt vai voimakkaampi kosketus. Kevyt kosketus saattaa aiheuttaa ärsytystä tai kutinaa, kun taas voimakkaampi ja laajalle alueelle kohdistuva paine yleensä rauhoittaa ja rentouttaa.

Autonomisen hermoston toiminta

Kun ihminen on stressaantunut tai jännittynyt, sympaattinen hermosto on aktiivinen. Tällöin ollaan valmiina taistelemaan. Syke nousee, kädet hikoavat, lihakset jännittyvät ja ollaan kaikenkaikkiaan hälytystilassa. Nykymaailmassa ihmiset ovat alttiina erilaisille ärsykkeille lähes koko hereilläoloajan, joten sympaattinen hermostokin on aktiivinen suuren osan ajasta. On helppo kuvitella miten vaikea tuossa tilassa on rentoutua ja nukahtaa. Monet unettomat kärsivätkin jatkuvasta hermoston aktiivisuudesta. Tästä käytetään tieteellistä termiä sympatikotonia. Ylivirittyneessä tilassa ihmisen pulssi ja verenpaine pysyvät korkealla läpi yön, eikä palautumista tapahdu.

Myös monet autismin kirjon lapsista kärsivät liiallisesta hermoston aktiivisuudesta. Vaikka he yrittäisivät rentoutua, kestää pitkään ennen kuin hermosto oikeasti rauhoittuu.

Sympaattisen hermoston vastapari on parasympaattinen hermosto. Se ottaa vallan silloin kun lepäämme. Syke laskee, lihakset rentoutuvat ja ruuansulatus paranee. Tällöin myös nukahtaminen helpottuu.

Syväpainetunnon aktivoinnilla nopeutetaan sympaattisen hermoston rauhoittumista, jotta parasympaattinen hermosto voi aloittaa toimintansa. Samalla tapahtuu muutoksia hormonien tuotannossa, sillä syväpainetunnon aktivoituminen lisää mielihyvähormonien (serotoniini ja dopamiini) tuotantoa ja vähentää stressihormoni kortisolin tuotantoa. Näiden muutosten seurauksena esimerkiksi sosiaalinen kanssakäyminen helpottuu ja impulssikontrolli paranee.

Syväpainotuntoa aktivoimalla voidaan siis muun muassa
  • rauhoittaa
  • edistää sosiaalista kanssakäymistä
  • parantaa unta
  • parantaa keskittymistä
  • vähentää stressiä ja levottomuutta
  • tasata liian voimakkaasti tai heikosti toimivaa tasapaino- tai liikeaistijärjestelmää
  • rauhoittaa levottomia jalkoja
Painopeitot eivät ole ainoa tapa aktivoida syväpainetuntoa, vaan siihen löytyy muitakin tapoja. Eri konstit sopivat eri tilanteisiin ja eri ihmisille.
  • Hieronta: Henkilö asettuu makaamaan mahalleen vaikkapa sohvalle. Hänen jalkojaan ja käsiään hierotaan painelemalla rauhallisesti ja tasaisesti koko kämmenellä. Hieronta aloitetaan sormista tai varpaista ja edetään kehon keskikohtaa kohti. Hieronnan voi toteuttaa myös esimerkiksi tyynyillä painelemalla, jolloin paine jakautuu hieman tasaisemmin.
  • Halaus: pitkä, rauhallinen halaus koetaan usein rauhoittavana.
  • Painotyyny: Syliin asetettavaa painotyynyä voi kokeilla esimerkiksi lapsilla, kun halutaan parantaa heidän keskittymistään. Tähän tarkoitukseen on kehitetty myös painoleluja, joita löytyy mm. delfiinin ja käärmeen muotoisina.
  • Painohuivi: Painohuivi on helppo kietoa hartioille missä vain. Jotkut huivit voi myös lämmittää, jos haluaa lisätä rentoutumista.
  • Painopeitot: auttavat illalla rauhoittumaan ja monet kokevat nukkuvansa niiden avulla paremmin.

Kenelle syväpainetuotteet sopivat?

Tuotteita ja hoitokeinoja voi kokeilla oikeastaan kenelle vain. Niillä tuskin saadaan mitään vaurioita aikaan, kunhan tuotteet eivät ole liian painavia tai hierontaan ei suoriteta liian voimakkaasti. Painotuotteista voivat hyötyä esimerkiksi henkilöt, joilla on ADD, ADHD, keskittymisvaikeuksia, autismin kirjon häiriöitä, kroonista kipua, univaikeuksia, muistiongelmia, ahdistusta tai levottomuutta. Mikäli henkilöllä on hengitys- tai verenkiertoelimistön sairauksia, murtumia, osteoporoosi tai ahtaanpaikankammo, tuotteiden ja hoitokeinojen käytössä kannattaa kuitenkin olla erityisen varovainen.

Kuten mitkä tahansa muutkin tuotteet ja hoidot, ne auttavat toisia, kun taas toiset eivät saa niistä toivomaansa apua. Tämä selviää oikeastaan vain kokeilemalla. Yksi tykkää yhdestä keinosta, toinen toisesta. Joku voi esimerkiksi nauttia hieronnasta ja syliin laitettavasta painotyynystä, mutta painopeitto on liikaa. Joku toinen voi hierottaessa ensin kiemurrella ennen kuin rauhoittuu nauttimaan siitä. Jokainen ihminen on yksilö, jonka toiveita ja mieltymyksiä on kuunneltava tässäkin asiassa.