Oikeat suunhoitorutiinit ovat terveen suun peruspilareita

Suun terveys on olennainen osa yleisterveyttä ja hyvinvointia. Säännöllinen hampaiden harjaus, oikeat ruokailutottumukset ja säännölliset hammaslääkärikäynnit muodostavat perustan terveelle suulle. Nämä yksinkertaiset rutiinit auttavat ehkäisemään monia suun sairauksia ja ylläpitämään suun terveyttä koko eliniän ajan.

Tässä artikkelissa käydään lyhyesti läpi hammashoitorutiineja, jotka jokaisen kannattaa opetella huolellisesti. Lisäksi tarkastellaan miten suunhoitorutiinit muuttuvat iän myötä.

Harjaa hampaita päivittäin

Useimmat meistä ovat oppineet jo lapsena, että hampaat pitää harjata päivittäin. Tämä onkin kaiken A ja O. Suositeltavaa on harjata hampaat kahdesti päivässä kahden minuutin ajan käyttäen fluorihammastahnaa. Harjaukseen voi käyttää joko tavallista hammasharjaa tai sähköhammasharjaa. Molemmilla tavoilla on mahdollista päästä hyvään lopputulokseen.

Harjatessa on tärkeää kiinnittää huomiota harjaustekniikkaan. Käyttämällä pehmeätä harjaa ja harjaamalla hellävaraisin liikkein voidaan välttää ikenien vaurioituminen. Käännä hammasharja 45 asteen kulmaan ikenen ja hampaiden väliin, sillä harjatessa on tärkeää saada puhdistettua nimenomaan hampaiden ja ienten rajakohta.

Harjaa kaikki hampaat sekä posken että kielen puolelta. Kiinnitä erityistä huomiota vaikeapääsyisiin kohtiin, kuten takahampaisiin ja hampaiden taakse. Harjaa myös kielen pinta kevyesti. Monet bakteerit kertyvät kielelle, joten kielen harjaaminen auttaa vähentämään bakteerikertymiä ja pahanhajuista hengitystä. Vaihda hammasharja noin 3-4 kuukauden välein tai heti, kun harjakset alkavat kulua. Kuluneella harjalla harjaaminen ei puhdista tehokkaasti.

Muista myös hammasvälit

Hampaiden pesun lisäksi hampaiden välien puhdistus on tärkeää, koska harjaaminen yksistään ei aina riitä poistamaan kaikkea plakkia ja ruoanjäämiä hampaiden välistä. Hammasväliharja ja hammaslanka ovat erinomaisia välineitä tähän tarkoitukseen, joten niiden oikeaoppinen käyttö kannattaa myös opetella jo nuorena.

Työnnä varovasti harja tai lanka hampaiden väliin. Älä pakota, vaan anna sen liukua luonnollisesti. Liian voimakas painaminen voi aiheuttaa vaurioita ikenille. Tee kevyitä eteen- ja taaksepäin -liikkeitä puhdistaaksesi hampaiden välit. Varo jälleen liiallista voimankäyttöä.

Suuvettä tai suun huuhteluainetta voi tarvittaessa käyttää viimeistelemään suun puhdistus, mutta kannattaa välttää liian vahvoja aineita, jotta ei vahingoita suun bakteeritasapainoa.

Huomio ruokavalioon

Ruokavalio vaikuttaa suoraan suun terveyteen. Jokainen suupala saa aikaan happohyökkäyksen, joka vahingoittaa hampaan pintaa. Tämän takia turhaa napostelua olisi hyvä välttää. Hampaat kestävät 5-6 happohyökkäystä päivässä, mutta jos ruokailukertoja on tätä useammin, hampaiden pinta joutuu koville.

Ruokailuaikojen lisäksi kannattaa vielä kiinnittää huomiota ruoan laatuun. Erityisesti sokeripitoiset ja happamat ruoat ja juomat voivat aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Virvoitusjuomien sijaan kannattaakin valita juomaksi tavallinen vesi.

Lue lisää vinkkejä artikkelistamme Ruokavalion vaikutus suun terveyteen.

Muista käydä hammaslääkärissä

Säännölliset hammaslääkäri- ja hammashoitajakäynnit ovat kuin piste iin päälle suun terveyden ylläpitämisessä. Se, miten usein hoitajan tai lääkärin vastaanotolla pitäisi käydä, vaihtelee yksilöllisten tarpeiden ja suun terveydentilan mukaan, mutta yleinen suositus on noin 1-2 vuoden välein. Joillekin ihmisille, joilla on taipumus hampaiden ongelmiin tai jotka kärsivät tietyistä suun terveysongelmista, voidaan suositella tiheämpiä käyntejä, esimerkiksi 3-6 kuukauden välein.

Säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat tärkeitä ennaltaehkäisyn kannalta. Ne auttavat havaitsemaan mahdolliset ongelmat varhaisessa vaiheessa ja mahdollistavat tarvittavien toimenpiteiden, kuten plakin poiston, toteuttamisen ajoissa.

Lue myös: Paras tapa valkaista hampaita kotona

Lasten suunhoito

Lapsille kannattaa opettaa hyvät suunhoitorutiinit jo varhaisessa iässä. Parhaana opetuksena toimii yleensä vanhempien oma esimerkki, joten muista kiinnittää huomiota myös omaan suunhoitoosi. Lasten suunhoito on tärkeä osa heidän terveytensä ylläpitämistä, ja lapsena opitut tavat säilyvät useimmiten myös aikuisuuteen.

Hampaiden harjaus aloitetaan, kun ensimmäiset maitohampaat puhkeavat. Aluksi vanhempien tulisi käyttää pehmeää harjaa ilman hammastahnaa. Harjaa hellävaraisin liikkein. Harjaa sekä hampaiden pinnat että ikenet.

Kun lapsi osaa sylkeä, voit alkaa käyttää lapsille tarkoitettua fluorihammastahnaa. Muista, että liika fluori voi olla haitallista, joten käytä pienen lapsen hammastahnaa. Yritä tehdä hampaiden harjaamisesta ja suunhoidosta hauskaa. Käytä esimerkiksi lauluja, satuja tai pelejä suunhoitorutiinien aikana.

Ruokailujen vaikutus hampaiden terveyteen sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit kannattaa myös opettaa lapselle pienestä pitäen.

Ikääntyneiden suunhoito

Iäkkäiden suunhoito on erityisen tärkeää, koska ikääntymisen myötä suun terveys ja sen ylläpito voivat vaatia erityishuomiota. Säännöllistä hampaiden harjaamista jatketaan kahdesti päivässä, ja harjaamiseen käytetään pehmeää hammasharjaa ja hellävaraista harjaustekniikkaa, jotta vältytään ikenien vaurioitumista.

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää hammasvälien puhdistukseen, sillä hammasvälit useimmiten kasvavat iän myötä. Voi olla tarpeen ottaa käyttöön erikokoisia hammasväliharjoja, jotta jokaiseen rakoon löytyy oikeankokoinen väline. Säännöllisiä hammaslääkärikäyntejä kannattaa tietenkin myös jatkaa.

Iäkkäillä henkilöillä kuivan suun oireyhtymä on yleistä ja monet lääkitykset voivat pahentaa tätä ongelmaa. Kuiva suu on jo itsessään ikävä vaiva, mutta lisäksi se lisää hampaiden reikiintymisriskiä. Kuivan suun hoitoon löytyy monenlaisia aineita, joista moni on kokenut saavansa paljon apua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi kosteuttavia suusuihkeita, suugeelejä tai hammastahnoja.

Jos iäkkäällä henkilöllä on proteeseja, ne on syytä huuhdella ja puhdistaa päivittäin. Ensin proteesia huuhdellaan juoksevan veden alla. Tämän jälkeen sitä voi harjata pehmeällä hammasharjalla tai erityisellä proteesiharjalla. Vältä tavallisen hammastahnan käyttöä, koska se voi olla liian karkeaa proteesin materiaalille ja vaurioittaa sitä. Sen sijaan käytä mietoa saippuaa tai erityistä proteesille tarkoitettua puhdistusainetta. Proteesin voi myös upottaa proteesin puhdistusliuokseen. Liuos auttaa irrottamaan plakkia ja tuhoamaan bakteereja. Harjaa huolellisesti myös suun limakalvot, ikenet ja kitalaki ennen kuin asetat proteesin takaisin suuhun.