Rautalisät – FAQ

Päivitetty viimeksi 6.9.2023

Moni pähkäilee saman kysymyksen äärellä: mikä rautalisä olisi minulle sopivin? Rautavalmisteita löytyy joka lähtöön ja niitä vertaillessa mieleen nousee varmasti monenlaisia kysymyksiä. Keräsimme tähän artikkeliin muutamia yleisimpiä kysymyksiä koskien apteekeissa myytäviä rautalisiä.

Lue lisää: Rauta, ferritiini ja raudanpuute

Mitä eroja rautalisillä on?

Rautavalmisteet voidaan jaotella monella eri tavalla, mutta käytetään tässä nyt seuraavanlaista jakoa: depottabletit, enterotabletit, nestemäiset ja muut.

Depottabletit (esim. Retafer) ovat pitkävaikutteisia tabletteja, joista rauta pääsee vapautumaan pikkuhiljaa. Ajatuksena on, että kun rautaa vapautuu hitaasti, sillä on enemmän aikaa imeytyä. Myös vatsaärsytys vähenee, kun kaikki rauta ei ole mahassa yhtä aikaa.

Enterotabletit ovat tällä hetkellä eniten käytetty valmistemuoto rautalisissä. Näitä löytyy esimerkiksi kauppanimillä Obsidan, Ferrodan ja Spartofer. Enterotabletit eivät vapautua rautaa vielä mahalaukussa vaan vasta ohutsuolessa, joka on raudan imeytymispaikka. Näin rauta ei pääse ärsyttämään mahalaukkua.

Sekä depot- että enterotableteissa rautapitoisuudet ovat melko korkeat. Yleisin vahvuus on 100mg. Tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvä puoli on se, että ne pystyvät nostamaan hemoglobiinia ja ferritiiniä yleensä suht tehokkaasti. Huono puoli on se, että ne voivat ärsyttää vatsaa kovastikin. Jos siirrytään miedompiin vahvuuksiin, vatsaärsytys yleensä vähenee, mutta niin vähenee yleensä tehokin.

Nestemäiset rautavalmisteet (esim. BlueIron, Kräutenbluesaft ja Ramavit) sisältävät rautaa selvästi vähemmän kuin tabletit. Ne sisältävät usein myös joitain vitamiineja. Nestemäiset vaihtoehdot ovat hyviä vaihtoehtoja silloin, jos tablettimuotoiset eivät sovi vatsalle tai jos tarkoituksena on ylläpitää rautavarastoja. Rauta-arvojen nostamiseen ne ovat kuitenkin yleensä liian mietoja.

Muut-kategoria pitää sisällään paljon erilaisia tuotteita, kuten suihkeita, purutabletteja, tippoja ja jauheita. Ne ovat usein miedompia ja paremmin siedettyjä kuin tablettimuotoiset valmisteet, mutta tutkimukset niiden tehosta ja imeytymisestä ovat ristiriitaisia. Täytyy kuitenkin muistaa, että jokaisen ihmisen keho on yksilöllinen, joten eri valmisteiden tehoissa voi olla suuriakin yksilöllisiä eroja. Miedompikin valmiste voi olla tehokas, jos se pääsee hyvin imeytymään elimistöön. Jokaisen täytyy vain itse kokeilla mikä valmiste sopii parhaiten.

Entäs sitten se SiderAl Forte, josta nyt kovasti puhutaan? Siinähän on ihan erilainen rakenne, jonka ansiosta sen pitäisi päästä imeytymään tehokkaasti ilman mahaärsytystä. No, siihen pätee ihan samat säännöt kuin muihinkin. Joillain ihmisillä se imeytyy oikein hyvin ja nostaa rauta-arvoja tehokkaasti. Jotkut asiantuntijat ovat sitä kuitenkin sitä mieltä, että se on liian mieto valmiste jotta se voisi olla riittävän tehokas raudan puutteeseen.

Mistä valmisteesta kannattaa aloittaa?

Jos tarkoituksesi on saada rauta-arvot nousemaan, suosittelemme aloittamaan enterotableteista tai depottableteista. Niissä on paljon rautaa ja ne ovat myös hinnaltaan järkeviä. Ne ovat erinomaisia vaihtoehtoja, jos vatsasi vain kestää niitä.

Jos vatsasi ei kestä vahvoja tabletteja, kannattaa siirtyä kokeilemaan miedompia valmisteita, kuten SiderAl Fortea tai jotain nestemäistä liuosta. Monien vatsa kestää näitä huomattavasti paremmin, mutta niiden hinta on yleensä jonkin verran korkeampi ja teho heikompi. Parempi kuitenkin käyttää mietoa valmistetta kuin olla käyttämättä rautalisää ollenkaan, jos rauta-arvot pitää saada nousemaan.

Mikä rautalisä ärsyttää vatsaa vähiten?

Tämä on yksilöllistä, mutta miedommat valmisteet ovat keskimäärin paremmin siedettyjä kuin vahvat tabletit. Valitettavasti kuitenkin mikä tahansa rauta saattaa ärsyttää vatsaa, vaikka siitä olisi yritetty tehdä miten vatsaystävällinen tahansa.

Mikä rautavalmiste nostaa parhaiten ferritiiniä?

Tässä asiassa kaikki rautavalmisteet ovat yhtä hyviä. Valmiste itsessään ei pysty päättämään nostaako se hemoglobiinia vai ferritiiniä. Kun rauta on imeytynyt elimistöön, elimistö itse päättää mihin se sitä käyttää. Jos raudasta on puutetta, rauta menee yleensä ensin hemoglobiiniin, ja vasta sitten ferritiinivarastot alkavat täyttyä. Ainakaan toistaiseksi ei siis ole pystytty valmistamaan sellaista rautalisää, joka nostaisi pääasiassa ferritiiniä.

Kriittisempi asia rautavalmisteissa on pikemminkin se, miten rauta saadaan imeytymään ruuansulatuskanavasta elimistöön. Kunhan rauta pääsee elimistöön asti, se kyllä jollain aikavälillä nostaa myös ferritiiniarvoa.

Mikä rautavalmiste imeytyy parhaiten?

Tähän kysymykseen ei voida antaa yksiselitteistä vastausta, sillä imeytymisessä on huomattavia yksilöllisiä eroja ihmisten välillä. Toisten ihmisten elimistö ottaa rautaa vastaan paljon paremmin kuin toisten. Toisilla mikä tahansa valmiste tehoaa ihan hyvin, kun taas toisilla yksikään ei imeydy riittävän tehokkaasti, vaan silloin täytyy miettiä lääkärin kanssa muita vaihtoehtoja.

Tämän takia rautalisän käytön vaikutusta tulisikin seurata säännöllisesti. Viimeistään muutaman kuukauden käytön jälkeen olisi hyvä tarkistaa onko rauta päässyt imeytymään elimistöön, sillä jos rauta ei pääse imeytymään eivätkä rauta-arvot nouse, valmistetta kannattaa vaihtaa.

Jotain yleistä imeytymisestä voidaan toki sanoa. Rautaa esiintyy ruoissa kahdessa eri muodossa: hemirauta ja ei-hemirauta. Hemirauta on näistä kahdesta paremmin imeytyvä muoto, ja sitä löytyy pääasiassa lihasta ja kalasta. Ei-hemirauta imeytyy selvästi huonommin, ja sitä on kasvikunnan tuotteissa. Myös rautavalmisteissa oleva rauta on tässä huonommin imeytyvässä ei-hemimuodossa.

Rautalisien rauta on joko Fe2+ tai Fe3+ -muodossa, mutta molemmat ovat huonommin imeytyvää ei-hemirautaa. Fe2+ ja Fe3+ -rautalisien imeytymisen välillä on tehty jonkin verran tutkimuksia, mutta tulokset ovat osittain ristiriitaisia. Keskimäärin voidaan kuitenkin ajatella, että Fe2+-muoto imeytyy paremmin, mutta kuten sanottu, imeytymisessä on suuria yksilöllisiä eroja.

Kuinka kauan rautavalmistetta pitäisi käyttää?

Tämä riippuu monesta tekijästä, kuten siitä miten hyvin elimistö ottaa rautaa vastaan ja miten paha raudanpuute on ollut. Yleissääntönä voidaan pitää, että mitä pidempään ihminen on kärsinyt raudanpuutteesta, sitä kauemman myös rautakuurin täytyy kestää, jotta varastot täyttyvät.

Mitään tiettyä kuukausimäärää ei voida antaa, vaan rautakuurin vaikutusta täytyy seurata säännöllisesti esimerkiksi muutaman kuukauden välein. Aina tähän ei ole mahdollisuuksia terveydenhuollossa, joten siitä kannattaa pitää itse huolta joko Puhdin tutkimuspaketilla tai esimerkiksi kotona tehtävällä Ferritiinitestillä.

Lue lisää: Testissä Medigoon ferritiinitesti

Mihin aikaan päivästä rautalisä pitäisi ottaa?

Nykytiedon mukaan rautavalmisteen ottoajalla ei sinällään ole väliä, mutta se suositellaan otettavaksi tyhjään vastaan, sillä monet ruoka-aineet estävät sen imeytymistä. Ideaalitilanteessa tämä tarkoittaisi sitä, että tabletti otettaisiin ruokailujen välissä, jolloin molempiin ruokailuihin olisi parisen tuntia väliä.

Jos rauta ärsyttää vatsaa niin pahasti, että sitä ei pysty ottamaan tyhjään vatsaan, sen kanssa voi syödä vaikkapa hedelmää tai vähän leipää. Maitotuotteita, kahvia tai teetä olisi kuitenkin hyvä välttää samaan aikaan.

Mitkä kaikki asiat vaikuttavat raudan imeytymiseen?

Raudan imeytymiseen vaikuttaa moni asia ruokavaliossa sekä muussa terveydessä. Esimerkiksi kalsiumia sisältävät valmisteet, kahvi ja tee estävät raudan imeytymistä, kun taas c-vitamiinia sisältävät hedelmät lisäävät imeytymistä. Myös mahan happamuudella ja suoliston terveydellä on osuutta asiaan.

Jos haluat tietää tarkemmin, kannattaa tutustua artikkeliimme raudan imeytymiseen vaikuttavista asioista.