Viime vuosina ranneverenpainemittareiden tekniikka on kehittynyt huimasti. Tästä huolimatta niitä suositellaan kuitenkin käytettäväksi ainoastaan silloin, jos sopivaa mansettia olkavarsiverenpainemittariin ei löydy. Tällainen tilanne voi tulla vastaan esimerkiksi silloin, kun olkavarsi on huomattavan paksu.
Ranneverenpainemittareiden tarkkuudesta ja luotettavuudesta ei ole saatavilla kovin paljon tieteellistä näyttöä, mutta kokemusten perusteella niitä ei pidetä yhtä luotettavina kuin olkavarsiverenpainemittareita. Niissä on kuitenkin se hyvä puoli, että ne on helppo ottaa mukaan ja verenpaineen voi mitata oikeastaan missä vain. Mittaus onnistuu näppärästi myös paksumpi paita päällä. Joidenkin vasenkätisten mielestä tavallista olkavarsimittaria on hankala käyttää, joten rannemittari voisi olla heille sopiva valinta.
Mittaustekniikka
Ranneverenpainemittarit ovat hiukan alttiimpia mittausvirheille kuin olkavarsimittarit, joten mittaustekniikka on syytä opetella tarkasti. Mittaus voidaan suorittaa sekä oikeasta että vasemmasta ranteesta. Ei siis ole väliä kummasta kädestä verenpaineen mittaa, kunhan tekee mittauksen aina samasta kädestä, jotta mittaustulokset olisivat vertailukelpoisia.
Mittaukseen valmistautuminen: Vältä tupakointia, kofeiinipitoisia juomia ja liikuntaa puoli tuntia ennen mittausta. Mittauspaikan tulisi olla rauhallinen ja miellyttävän lämpöinen.
Mittauksen suorittaminen:
- Vedä hihaa sen verran ylöspäin, että saat asetettua mittarin suoraan paljaalle iholle. Varmista, että hiha ei kiristä mistään kohdasta.
- Aseta näyttö ranteen päälle kämmenen ollessa ylöspäin. Kiinnitä mansetti tiukasti ranteen ympäri. Tarkista, että mansetti ei peitä kyynärluun ulkonevaa kohtaa ranteen ulkopuolella.
- Istu tuolilla rennosti selkä suorana jalat lattiaa vasten.
- Nosta kätesi niin, että mansetti tulee sydämen korkeudelle. Kannattaa tukea kyynärpää pöydälle, jotta käsi voi olla mahdollisimman rentona. Pidä kämmen ylöspäin. Älä taita rannetta eteen- tai taaksepäin äläkä purista kättä nyrkkiin.
- Älä puhu tai liiku mittauksen aikana.

Valitse sopiva rannemittari
Kun valitset itsellesi verenpainemittaria, mieti mitä ominaisuuksia mittariltasi kaipaat. Useimmille riittää ihan tavallinen mittari, joka mittaa verenpaineen ja sykkeen, mutta toiset haluavat mittariltaan muitakin ominaisuuksia. Rannemittareissa ei kuitenkaan ole tarjolla yhtä paljon erikoisominaisuuksia kuin olkavarsimittareilla. Joissain rannemittareissa on kyllä bluetooth-ominaisuus, mutta siihen erikoisominaisuudet sitten jäävätkin. Jos siis kaipaat mittariltasi muutakin kuin vain verenpaineen ja sykkeen mittausta, kannattaa tutustua artikkeliimme, jossa käymme läpi ja vertailemme parhaita olkavarsiverenpainemittareita. Jos sen sijaan etsit ihan perusominaisuuksilla varustettua mittaria, kannattaa jatkaa lukemista.
Kaikki markkinoilla olevat verenpainemittarit ovat CE-merkittyjä tuotteita, eli ne ovat käyneet läpi asianmukaiset tutkimukset, ja niitä voidaan pitää hyvinä. Suurin ero valmistajien välillä on kliinisessä validoinnissa, eli prosessissa jolla on tarkoitus varmistaa tuotteen laatu. Validointi heijastuu suoraan hintaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita suoraan sitä, että halpa laite olisi huono. Monet käyttävät kotonaan kliinisesti validoimattomia laitteita ja pärjäävät niillä vallan mainiosti. Terveyskeskuksissa kliinisesti validoimattomia laitteita ei kuitenkaan yleensä käytetä, ja monet terveysalan ammattilaiset suosittelevat kotikäyttöönkin kliinisesti validoituja tuotteita.

Microlife BP W1 Basic
Esimerkki hyvästä ja kohtuuhintaisesta perusmittarista on Microlife BP W1 Basic. Se on helppokäyttöinen ja tarkka verenpainemittari. Se on kliinisesti testattu ja validoitu. Se mittaa verenpaineen ja pulssin ja näyttää liikennevaloindikaattorilla, mikä verenpainetasosi on. Se kertoo onko mansetti oikein kiinnitetty ja ilmoittaa myös liiallisista käsivarren liikkeistä mittauksen aikana. Verenpaineen mittaus on tehty mahdollisimman mukavaksi ja nopeaksi, sillä mansettiin pääsee ilmaa vain juuri sen verran kuin on tarve. Turha puristus on siis minimoitu.
Mikäli et ole aikaisemmin käyttänyt rannemittareita, tämä mittari voisi sopia sinulle, sillä siinä on mukana LED-asentoilmaisin, joka auttaa oikean mittausasennon löytämisessä. Se näyttää milloin mittari on samalla korkeudella sydämen kanssa, mikä on edellytyksenä tarkan mittaustuloksen saamiseen.
