Rakkojen hoito

Oletko koskaan miettinyt miten pieni rakko varpaassa tai kantapäässä voi aiheuttaa niin paljon vaivaa? Se estää juoksemisen, kävelemisen, seisomisen ja tuntuu että ylipäätään elämästä nauttimisen. Rakot ovat valitettavan tuttuja kavereita monille urheilijoille, vaeltajille ja muille paljon käveleville ihmisille. Niin ihanat kuin uudet kengät ovatkin, ne myös saavat usein aluksi aikaan rakkoja.

Tässä artikkelissa pureudumme tarkemmin siihen, mitä rakot itse asiassa ovat, miten ne syntyvät ja miten niitä voi hoitaa ja ehkäistä. Tervetuloa mukaan!

Miten rakko syntyy?

Kun ihoon kohdistuu jatkuvaa venytystä tai hankausta, alkaa ihon uloimmassa kerroksessa syntyä pieniä vaurioita. Aluksi ne ovat pieniä mikrorepeämiä, mutta kasvaessaan ne liittyvät toisiinsa, jolloin niiden välit alkavat täyttyä nesteellä. Kun ymmärrämme tämän prosessin, voimme paremmin ennakoida ja hoitaa rakkoja.

Rakon muodostumisessa on kyse myös ihon puolustusmekanismeista, jotka aktivoituvat, kun iho altistuu jatkuvasti paineelle tai kitkalle. Ihonalainen neste kertyy suojaamaan vaurioitunutta aluetta, mikä johtaa tyypillisen nesteen täyttämän rakon muodostumiseen.

Yleisimmät syyt rakkojen muodostumiselle

Useimmiten rakot ilmestyvät kantapäähän, kiitos sopimattomien jalkineiden. Pitkään jatkuva kitka paine ovat avaintekijöitä, sillä luultavasti kuka tahansa saa rakkoja, jos käyttää liian kauan huonosti istuvia jalkineita. Ihmisten välillä on kuitenkin suuria eroja siinä kuinka paljon kitkaa iho kestää. Toiset saavat rakkoja hyvin helposti, toisilla iho kestää lähes mitä vain.

Myös jalkojen turvotus ja hikoilu ovat altistavia tekijöitä. Kosteassa ympäristössä rakkoja syntyy helpommin. Tämä tieto auttaa meitä valitsemaan oikeanlaiset kengät, jotka antavat jalkojen hengittää. Myös pohjallisten materiaaliin kannattaa kiinnittää huomiota, sillä sileä pohja ei välttämättä aiheuta rakkoja yhtä helposti kuin kuvioitu, ns. röpelöinen, pohjallinen. Myös huonosti istuvat sukat voivat olla syynä rakkojen syntymiselle.

Rakkojen ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisy on usein parasta hoitoa. Jalkojen ihon hyvinvoinnista kannattaa huolehtia, sillä hyvin rasvattu iho kestä useimmiten enemmän hankausta kuin kuiva iho. Perusvoide riittää päivittäiseen hoitoon. Vaseliinia tai rakonestopuikkoa voi käyttää niihin kohtiin, joihin rakkoja yleensä syntyy helposti.

Hyvät sukat ja kengät ovat ilmiselvästi tärkeitä, ja etenkin kenkien istuvuuteen täytyy kiinnittää huomiota. Yllättävät monet ihmiset kulkevat liian pienissä tai muuten huonosti istuvissa kengissä.

Lisäksi käyttämällä oikeanlaisia sukkia, jotka ovat hengittäviä ja kosteutta siirtäviä, voidaan vähentää jalkojen kosteutta, joka on yksi rakkojen muodostumisen päätekijöistä. Joskus rakkojen syntymisen voi välttää sillä, että pukee kahdet sukat päällekkäin, kunhan kengät ovat riittävän suuret, että jalat mahtuvat sukkien kanssa kenkiin hyvin.

Tässä kohtaa astuvat esiin myös ihoa suojaavat laastarit, kuten kitkaa vähentävät Engo-rakkosuojat ja Compeed-rakkolaastarit. Näitä voi käyttää ennaltaehkäisevästi, jolloin ihon ja kenkien välinen kitka vähenee selvästi. Engo-rakkosuojat voidaan liimata suoraan kenkiin tai pohjallisiin, kun taas Compeed-laastarit kiinnitetään ihoon.

Hienojakoinen talkki ja lampaanvilla ovat myös mainioita vaihtoehtoja jalkojen ja varvasvälien suojaamiseen, etenkin jos jalat hikoilevat kovasti. Toisenlainen ennaltaehkäisevä toimenpide on jalkojen säännöllinen lepuuttaminen, venyttely ja ilmakylvyt erityisesti fyysisen aktiivisuuden aikana.

Rakkojen itsehoito

Kun rakko on päässyt muodostumaan, on tärkeää tietää, miten sitä tulee hoitaa. Jos mahdollista, rakkoa ei kannata puhkaista, jotta se ei tulehtuisi. Tässä vaiheessa Compeed-rakkolaastarit tulevat pelastajiksi. Nämä geelimäiset laastarit pysyvät hyvin paikoillaan ja vähentävät painetta ja kipua rakon kohdalla. Voit jatkaa tavallista liikkumista, samalla kun annat rakon parantua rauhassa.

Compeed-rakkolaastarien ainutlaatuinen hydrokolloiditeknologia auttaa ylläpitämään kosteaa parantumisympäristöä, mikä nopeuttaa ihon paranemisprosessia. Lisäksi ne suojaavat rakkoa ulkoisilta ärsykkeiltä, kuten liialliselta kitkalta tai epäpuhtauksilta. Nämä laastarit on myös suunniteltu hengittäviksi, mikä on tärkeää ihon terveydelle. Niiden käyttö on yksinkertaista, ja ne soveltuvat erinomaisesti myös erittäin aktiiviseen elämäntyyliin, sillä ne pysyvät paikallaan jopa useita päiviä.

Jos rakko haittaa elämää kovasti, se voidaan puhkaista puhdistetulla neulalla rakon sivusta. Älä kuitenkaan revi rakkoa suojaavaa ihokerrosta pois, vaan jätä se paikoilleen. Samoin jos rakko puhkeaa vahingossa, älä poista ulointa ihokerrosta, sillä se toimii suojana ja auttaa estämään tulehduksen. Rakon puhdistaminen miedolla antiseptisellä liuoksella voi auttaa estämään infektion, ja steriili laastari tai side suojaa rakkoa likaantumiselta.

On myös tärkeää varmistaa, että iho ympärillä on kuiva ja puhdas, jotta parantuminen tapahtuu mahdollisimman nopeasti. Perusvoidetta ei siis kannata unohtaa!

Tärkeää on myös seurata rakon tilaa; jos se muuttuu kovin punaiseksi, kuumaksi tai erittää märkää, on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jotta ne eivät ehtisi tulehtua pahasti.