Pitkittynyt yskä on ikävä vaiva, joka hankaloittaa elämää huomattavasti. Se vaikuttaa niin yöuniin kuin sosiaalisiin tilanteisiinkin. Pitkittynyt yskä ei yleensä tartu, mutta se tuskin helpottaa tilannetta silloin, kun normaaleista arjen askareista ei tule mitään tai jos kaikki kauppajonossa tuijottavat ja välttelevät sinua.
Kun yskä on jatkunut yli kolme viikkoa, puhutaan pitkittyneestä yskästä. Jos yskä jatkuu yli kahdeksan viikkoa, on kyseessä krooninen yskä. Pitkittynyttä yskään täytyy aina lähteä tutkimaan, sillä sen taustalta voi löytyä hoitoa kaipaava sairaus.
Pitkittyneen yskän syyt
Tavallisin syy pitkittyneeseen yskään on flunssa. Jos yskä jää flunssan jälkeen vaivaamaan, saattaa olla, että taustalta löytyy esimerkiksi flunssan aiheuttama poskiontelotulehdus tai keuhkoputkentulehdus. Lisäksi flunssan aikana nenästä valuu limaa kurkkuun, mikä yleensä ärsyttää kurkunpäätä kovasti. Limaa voi valua kurkkuun vielä pitkän aikaa flunssan jälkeenkin, mikä selittää pitkittynyttä yskää.
Aina tällaista selvää syytä flunssan jälkeen esiintyvän yskään ei löydy. Silloin voi olla kyse siitä, että flunssa on herkistänyt hengitystiet. Tästä seuraa ikävä noidankehä. Kun hengitystiet ovat ärtyneet, pienikin ärsyke (kuten puhuminen) laukaisee yskänrefleksin. Yskä puolestaan ylläpitää hengitysteiden ja kurkunpään ärsytystä. Voi siis olla, että jos pystyisi olemaan rykimättä, yskä vähitellen rauhoittuisi. Tähän auttaa hengitysteiden kostuttaminen, josta kerromme lisää myöhemmin tässä artikkelissa.
Mikäli yskä on alkanut ilman flunssaa, saattaa taustalta löytyä jokin muu sairaus tai syy, kuten
- astma
- keuhkoahtaumatauti
- keuhkosyöpä
- allergia
- krooninen nuha
- refluksitauti
- sydänsairaus
- ympäristötekijät (esim. pöly tai home)
- lääkkeiden haittavaikutus (esim. ACE-estäjät)
- nenän sairaudet tai rakenteet
- kuiva suu
- tupakointi
Kun oikea syy löytyy, siihen on mahdollista löytää sopiva hoitokeino.
Lue myös: Paras kuumemittari
Pitkittynyt yskä täytyy tutkia
Jos yskä ei hellitä kolmen viikon sisällä, sitä olisi hyvä lähteä tutkimaan. Taustalta voi löytyä jokin hoitoa kaipaava sairaus, kuten poskiontelotulehdus tai astma. Jos näitä sairauksia ei hoideta, yskäkään ei pääse paranemaan.
Lääkäriin on syytä mennä jo aikaisemmin, jos
- yskän mukana tulee verta
- yskään liittyy voimakasta hengenahdistusta
- esiintyy nielemisvaikeuksia
- hengitys vinkuu
- yleisvointi heikkenee
- esiintyy rintakipua
Kotikonsteilla apua pitkittyneeseen yskään
Jos mitään taustasairautta ei tutkimuksissa löydetä, yskän hoitoa voi jatkaa kotikonstein. Yskänlääkkeistä harvoin on mitään apua, vaan kannattaa pikemminkin panostaa lääkkeettömiin hoitoihin.
Höyryhengitys on vanha ja hyvä menetelmä kurkunpään kostutukseen. Kosteus rauhoittaa ärtynyttä nielua ja auttaa poistamaan sieltä mahdollisia ärsykkeitä, kuten pölyä. Mikä tahansa keino kurkunpään kostutukseen käy, joten hunajaa, yskänpastilleja ja vesipiippua kannattaa kokeilla. Myös vesihörppy luultavasti auttaa.
Mikäli tavallinen höyryhengitys ei oikein tunnu omalta jutulta, voi kokeilla WellO2-laitetta. Siinä höyryhengitys on viety uudelle tasolle, sillä WellO2-laitteessa yhdistyvät kostea vesihöyry ja alipainehengitys. Nämä yhdessä puhdistavat, avaavat ja kosteuttavat hengitysteitä tehokkaasti. WellO2-laitteen avulla voi myös parantaa hengityslihasten voimaa, ja siitä on apua myös esimerkiksi äänen käheyteen.
Lue lisää: WellO2 – mikä, miksi, kenelle ja kokemuksia
Myös pulloon puhaltaminen on vanha keino irrottaa limaa ja rauhoittaa yskää. Mikä tahansa pullo käy tähän tarkoitukseen. Lisäksi tarvitset noin kyynärvarren mittaisen muoviputken, jonka halkaisija on noin sentin. Sitten vain laitat pullon puolilleen vettä ja alat puhallella letkun kautta kuplia veteen. Jos sopivaa letkua ei löydy, voit hankkia tähän tarkoitukseen varta vasten suunnitellun puhalluspullon. Pulloon puhaltaminen aiheuttaa keuhkoihin alipainetta, joka avaa hengitysteitä ja irrottaa limaa.
Sanomattakin on selvää, että tupakoinnin lopettamisesta ja hengitysteitä ärsyttävien aineiden välttämisestä on luultavasti iso apu yskän hoitoon. Joskus pitkittyneen yskän voittaminen vaatii suurtakin elämänmuutosta, johon kannattaa aina hakea apua ja tukea.