paras-verenpainemittari

Paras verenpainemittari – Vertailussa TOP 5

Päivitetty: 15.5.2024

Verenpainemittareiden maailma on hyvin moninainen. Valintaskaala sekä hinnan että ominaisuuksien puolesta on laaja ja sen läpikäyminen voi tuntua turhauttavalta ja aikaavievältä. Vaikka mittareissa on paljon valinnanvaraa, loppujen lopuksi valinta voi olla hyvin simppeli: riittääkö sinulle perusmittari vai haluatko siihen lisäominaisuuksia. Lisäominaisuuksia voivat olla esimerkiksi eteisvärinätunnistin tai bluetooth-ominaisuus.

Jotta sinun ei tarvitse kahlata läpi kaikkia markkinoilla olevia verenpainemittareita etsiessäsi sopivaa, teimme työn puolestasi ja valitsimme tähän listaan omasta mielestämme markkinoiden parhaat verenpainemittarit neljästä eri kategoriasta. Valintoja tehdessämme vertailimme mittareiden ominaisuuksia, hinta-laatusuhdetta ja käyttäjäkokemuksia.

Meidän valintamme:

1. Omron M3 - Paras verenpainemittari perusominaisuuksilla

 • Muistipaikat: 2 x 60
 • Mansetti: pehmeä Easy Cuff -mansetti tai jäykkä Intelli Wrap -mansetti, 22 – 42 cm
 • Testivoittaja
 • Tarkka mittaus
 • Epäsäännöllisen sykkeen tunnistin
 • Korkean verenpaineen värimerkkivalo
 • Vartalon liikkeiden tunnistus
 • Kliininen validointi

Omron M3 on luultavasti tämän hetken suosituin verenpainemittari kotikäytössä. Sekä kuluttajat että ammattilaiset luottavat Omronin laatuun, eivätkä turhaan. Omronin mittarit ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita sekä kliinisesti validoituja, joten ne antavat tarkimmat mahdolliset mittaustulokset.

Omron M3 on erinomainen perusmittari. Sen käyttö on helppoa ja nopeaa. Selkeältä näytöltä voi helposti nähdä ylä- ja alapaineen sekä sykkeen. Näyttöön ilmestyy myös erillinen korkean verenpaineen merkki, jos paineet ovat koholla. 

Laite tunnistaa epäsäännöllisen sykkeen ja lisäksi se huomauttaa mikäli vartalo liikkuu mittauksen aikana. Tällöin mittaus on syytä suorittaa uudelleen, jotta tulokset ovat luotettavampia. Näytölle ilmestyy myös merkki, kun mansetti on oikein asennettu, mikä vähentää mittausvirheiden vaaraa.

Omron M3:ssa on muistipaikkoja kahden ihmisen käyttöön. Lisäksi siinä on vierastoiminto, joka mahdollistaa mittauksen ilman, että tulokset tallentuvat laitteen muistiin. Mittarissa on vakiona mansetti, jonka ympärysmittaa voi vaihdella 22 cm:n ja 42 cm:n välillä, joten se sopii useimpien ihmisten olkavarsiin.

Mansettivaihtoehtoja on kaksi: pehmeä ja jäykkä. On mielipidekysymys, kummasta tykkää enemmän. Omron on nimennyt tuotteet niin, että pehmeän mansetin omaava mittari on nimeltään Omron M3 ja jäykän mansetin omaava mittari Omron M3 Comfort.

2. Omron M7 Intelli IT - Paras verenpainemittari lisäominaisuuksilla

Omron-M7-Intelli-IT
 • Muistipaikat: 2 x 100
 • Mansetti: jäykkä Intelli Wrap, 22 – 42 cm
 • Tarkka mittaus
 • Eteisvärinätunnistin
 • Epäsäännöllisen sykkeen tunnistin
 • Korkean verenpaineen värimerkkivalo
 • Vartalon liikkeiden tunnistus
 • Kliininen validointi, raskausvalidointi, diabetesvalidointi
 • Bluetooth-ominaisuus, yhteensopiva Omron connect -sovelluksen kanssa

Omron M7 Intelli IT:ssä yhdistyvät kaikki ominaisuudet, joita verenpainemittarilta voi ylipäänsä toivoa: Se mittaa verenpaineen ja sykkeen nopeasti ja kivuttomasti. Se ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä ja mittausta haittaavasta vartalon liikkeestä. Edellisten mittausten keskiarvot näkyvät näytöllä ja niitä on helppo verrata viimeisimpään mittaukseen, mikä helpottaa verenpaineen kehityksen seuraamista.

Laitteessa on muistipaikkoja kahdelle käyttäjälle. Jäykkä mansetti on helppo asettaa oikein paikoilleen, joten mittausvirheet mansetin vääränlaisen käytön takia vähenevät minimiin. Lisäksi mittarissa on Bluetooth-ominaisuus, jonka avulla tulokset on helppo siirtää älylaitteelle. Näin verenpainetta voi helposti seurata pitkälläkin aikavälillä Omron connect -sovelluksen avulla.

Omron M7 Intelli IT tunnistaa myös eteisvärinän. Kun valitsee tavallisen verenpainemittauksen sijaan Afib-toiminnon, laite tekee kolme peräkkäistä mittausta 30 sekunnin välein ja näyttää niiden keskiarvon. Samalla se ilmaisee merkkivalolla, jos se havaitsee eteisvärinän mittausten aikana. Afib-toimintoon siirrytään pitämällä Start-nappulaa pohjassa 2 sekunnin ajan. Samalla tavalla voi siirtyä Afib-toiminnosta takaisin normaaliin verenpaineen mittaukseen.

Omronin kliininen validointi takaa sen, että laite on tarkka ja luotettava. Tällä mittarilla on lisäksi raskaus- ja diabetesvalidoinnit.

3. Withings BPM Connect - Paras mukaanotettava verenpainemittari

 • Muistipaikkoja rajattomasti sovelluksen kautta
 • Soveltuu 8 ihmisen käyttöön
 • Mansetti: 22 – 42 cm
 • Helppo kuljettaa mukana
 • Näyttää tulokset sekä numerona että värikoodina
 • Bluetooth-ominaisuus, yhteensopiva Health Mate -sovelluksen kanssa (iOS 10 tai uudempi ja Android 6.0 tai uudempi)
 • Kestävä akku

Joskus elämäntilanne vaatii sitä, että verenpainemittari täytyy ottaa mukaan matkalle tai kuljettaa sitä vaikkapa työlaukussa. Tällöin kannattaa valita mittari, jota on helppo kantaa mukana ja jossa ei ole ylimääräisiä johtoja haittaamassa mittaamista. Tällaisia johdottomia mittareita kutsutaan all-in-one-verenpainemittareiksi. Niissä näyttö on kiinnitetty suoraan mansettiin ja tulokset tallentuvat sovellukseen.

Withings BPM Connect on tyylikäs ja helppokäyttöinen verenpainemittari. Se mittaa ylä- ja alapaineen sekä sykkeen näppärästi yhdellä painalluksella. Tulos näkyy mansetin kyljessä sekä numerona että värikoodina. Lisäksi tulos tallentuu automaattisesti ilmaiseen Health Mate -sovellukseen. Näin voit seurata mittaushistoriaa ja näyttää tuloksia myös lääkärille.

Tässä mittarissa ei ole mitään hienoja lisäominaisuuksia, kuten epäsäännöllisen sykkeen ilmaisinta tai rytmihäiriötunnistinta, vaan kyseessä on ihan perusmittari. Mittarin akku kestää yhdellä latauksella jopa 6 kuukautta. Withings BPM Connect sopii jopa kahdeksan ihmisen käyttöön.

4. Beurer BM28 - Hyvä halpa verenpainemittari

 • Muistipaikat: 4×30
 • Mansetti: 22-42cm
 • Ilmaisee tuloksen numeroina ja väriasteikon avulla
 • Rytmihäiriön tunnistin
 • Laskee kaikkien mittausten keskiarvon

Mikäli etsit hyvää mutta edullista verenpainemittaria, kannattaa tutustua Beurer BM28 -mittariin. Siinä on loistava hinta-laatusuhde. Tästä mittarista puuttuu monia lisäominaisuuksia, joita parhaissa mittareissa on, mutta tavalliseen verenpaineen kotimittaukseen se toimii hyvin. Mittari on melko tarkka, mutta pientä heittoa tuloksissa saattaa ilmetä (verenpaine: +/-3 mmHg, syke: +/-5 lyöntiä/min).

Beurer BM28 mittaa verenpaineen ylä- ja ala-arvon sekä sykkeen täysin automaattisesti yhdellä painalluksella. Tulos ilmestyy näytölle numeroina, ja väriasteikon avulla on helppo hahmottaa miten korkealla paine on verrattuna suosituksiin. Laite tunnistaa rytmihäiriön, mutta ei osaa tunnistaa erikseen eteisvärinää. Lisäksi mittari laskee edellisten mittauksien keskiarvoja. Laitteessa on muistipaikkoja neljälle henkilölle, joten se soveltuu vaikkapa koko perheen yhteiseen käyttöön.

5. Microlife BP W1 basic - Paras ranneverenpainemittari

 • Muistipaikat: 60
 • Mansetti: 13,5-21,5 cm
 • Kahden käyttäjän toiminto
 • Ilmaisee tuloksen numeroina ja väreinä
 • Ilmaisee rytmihäiriön ja epäsäännöllisen pulssin
 • LED-asentoilmaisin
 • Virtalähde: patterit

Ranneverenpainemittareita ei ole perinteisesti pidetty yhtä tarkkoina mittausväleinä kuin olkavarresta mittaavia verenpainemittareita, mutta ajan kuluessa myös ranneverenpainemittareiden tekniikka on kehittynyt, ja nykyisin niitä pidetään jo luotettavina.

Microlife BP W1 Basic on kliinisesti testattu ja validoitu ranneverenpainemittari. Tarkan verenpainemittauksen edellytyksenä on, että käsivarsi on oikeassa asennossa ja korkeudella. Tässä Microlife BP W1 Basic erottuu edukseen moniin muihin ranneverenpainemittareihin nähden, sillä siinä on sisäänrakennettu LED-asentoilmaisimen. Tämä ilmaisimen avulla käyttäjä saa ohjeet käsivarren sijoittamiseksi samalle korkeudelle sydämen kanssa ja laitteen oikealle paikalle ranteessa.

Microlife BP W1 Basicin käyttäjäystävällisyys korostuu sen kliinisesti testatussa PAD-teknologiassa, joka havaitsee ja ilmoittaa rytmihäiriöistä mittauksen aikana PAD-symbolilla laitteen näytöllä. Lisäksi Gentle+-teknologia varmistaa tarkan ja miellyttävän mittaustuloksen optimaalisella nopeudella ja paineensäädöllä.

Pulssi

Miksi verenpainetta pitäisi mitata?

Kohonnut verenpaine on yksi yleisimmistä sairauksista Suomessa ja kaikissa länsimaissa. Se ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita ennen kuin tilanne on jo päässyt pahaksi. Oireettomuudestaan huolimatta sillä voi olla pahoja seurauksia verisuoniin ja sydämeen. Tämän takia kohonnut verenpaine on hyvä huomata ajoissa ja saada se hoitoon.

Miten usein verenpainetta pitäisi mitata?

Jos sinulla ei ole todettu kohonnutta verenpainetta, muutama mittauskerta vuodessa riittää vallan hyvin. Näin pysyt perillä siitä mitä elimistössäsi tapahtuu ja voit reagoida ajoissa, jos huomaat muutoksia.

Jos verenpaine on jo lähtenyt nousuun, mittaus kannattaa tehdä useammin. Myös uutta verenpainelääkettä kokeiltaessa tai annosta muutettaessa mittaus kannattaa jonkin aikaa tehdä aluksi vaikka joka päivä, mutta vakiintuneessa tilanteessa riittää esimerkiksi kerran viikossa. Näin huomaat, jos voinnissasi tapahtuu muutoksia, ja samalla voit seurata miten eri elämäntilanteet ja elintapamuutokset vaikuttavat paineeseen.

Miten verenpainemittaus tehdään?

 • Mittausta edeltävän puolen tunnin aikana tulisi välttää tupakointia, kofeiinipitoisten juomien nauttimista ja liikuntaa.
 • Mittauksen aikana istutaan rennosti selkänojallisessa tuolissa.
 • Mansetti laitetaan olkavarteen siten, että yksi tai kaksi sormea mahtuu mansetin ja olkavarren väliin. Mikäli mahdollista, mansetti kannattaa laittaa paljaalle iholle. Jos tämä ei ole mahdollista, mansetin alle voi jättää ohuen paidan. On kuitenkin hyvä tarkistaa, että mikään vaate ei purista olkavartta.
 • Varmista, että letku on vapaasti pöydällä ja että käsivartesi on noin 90 asteen kulmassa rentona pöydällä, mansetti ja sydän samalla korkeudella. Pidä käsi rentona.
 • Mittauksen voi aloittaa, kun mansetti on ollut olkavarressa paikoillaan viisi minuuttia.
 • Mittauksen aikana keskustelua ja kaikkea toimintaa tulisi välttää.
 • Mittaus tehdään kaksi kertaa 1-2 minuutin välein.

Mitä verenpainearvot tarkoittavat?

Verenpainearvot ovat keskeisiä terveyden seurannassa, ja ne antavat tärkeää tietoa sydämen ja verisuonten kunnosta. Verenpaine ilmoitetaan kahdella luvulla: systolisella ja diastolisella paineella.

 • Systolinen verenpaine, eli yläpaine, on korkeampi luku, joka mitataan sydämen supistuessa ja veren työntyessä valtimoihin. Se kuvaa verenpainetta sydämen lyödessä.
 • Diastolinen verenpaine, eli alapaine, mitataan sydämen lepovaiheessa lyöntien välissä. Se kuvaa verenpainetta, kun sydän lepää lyöntien välillä.

Verenpainearvot ilmoitetaan millimetreinä elohopeaa (mmHg) ja ne luokitellaan yleensä seuraavasti (luokittelu vaihtelee hieman lähteestä riippuen):

 • Normaali verenpaine: Systolinen alle 130 mmHg ja diastolinen alle 85 mmHg.
 • Tyydyttävä verenpaine: Systolinen 130–139 mmHg ja/tai diastolinen 85-89 mmHg.
 • Lievästi kohonnut verenpaine: Systolinen 140–159 mmHg ja/tai diastolinen 90–99 mmHg.
 • Kohtalaisesti kohonnut verenpaine: Systolinen 160-179 mmHg ja/tai diastolinen 100-109 mmHg.
 • Hypertensiivinen kriisi: Systolinen yli 180 mmHg ja/tai diastolinen yli 110 mmHg.

Verenpainearvojen tulkintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten ikä, sukupuoli, perimä, elämäntavat, samanaikaiset sairaudet ja käytössä olevat lääkitykset. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine (hypertensio) lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kuten sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Siksi verenpaineen seuranta ja tarvittaessa sen hoitaminen on tärkeää.

Yksittäinen korkea verenpainemittaus ei välttämättä tarkoita sairautta, mutta jos korkeat arvot toistuvat, on syytä kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Normaali verenpainetaso voi vaihdella yksilöllisesti, ja terveydenhuollon ammattilainen osaa parhaiten arvioida, milloin verenpainetaso on terveyden kannalta sopiva.

Usein kysyttyjä kysymyksiä verenpainemittareihin liittyen

Verenpaine mitataan useimmiten vasemmasta kädestä, mutta se voidaan mitata yhtä hyvin myös oikeasta. Ei ole väliä kummasta kädestä mittauksen tekee, kunhan opettelee oikean tekniikan ja tekee mittauksen aina samasta kädestä. Joissain ohjeissa verenpaine suositellaan mitattavaksi ei-dominoivasta kädestä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että se olisi mahdollisimman helppoa. Jos verenpainetta mitataan oikeasta kädestä, täytyy mansetin asettaminen opetella hyvin. Mansetin letkun lähtökohta asettuu olkavarren sisäsyrjälle, ja mansetin painepussin keskiosan tulisi olla olkavaltimon päälle. Vasemmasta kädestä mitattaessa mansetin letku lähtee mansetin yläpuolelta, kuten lähes kaikissa kuvissa näytetään.

Oikeasta kädestä mitattaessa painetaso on keskimäärin hieman korkeampi kuin vasemmassa kädessä, joten kannattaa mainita lääkärille, jos suoritat mittaukset oikeasta kädestä.

Verenpainemittarin tärkein omaisuus on, että sitä on helppo käyttää ja että mittaustulos on luotettava. Tässä asiassa voit huokaista helpotuksesta, sillä onneksi jokainen markkinoilla oleva mittari täyttää nämä vaatimukset, sillä ne on kirjattu lakiin. Halvinkin mittari on siis todistettu tutkimuksissa riittävän tarkaksi.

Myös helppokäyttöisyys toteutuu kaikissa kotimittareissa. Toki mansetin asettaminen oikealle kohdalle vaatii jonkin verran osaamista, mutta kun sen on oppinut, verenpaineen mittaamiseen riittää useimmiten se, että painaa yhtä nappulaa ja laite hoitaa lopun. Toki mittarit, joissa on enemmän erikoisominaisuuksia, ovat hieman monimutkaisempia käyttää, mutta niissäkin tavallinen verenpaineen mittaus onnistuu nappia painamalla.

Mittareissa on kuitenkin myös eroja. Niitä löytyy esimerkiksi erikoisominaisuuksista ja validoinneista. Halvimmissa mittareissa ei yleensä ole mitään ylimääräisiä ominaisuuksia, kun taas kalleimmista löytyy monenmoisia toimintoja.

Monissa mittareissa on nykyään ominaisuus, että ne tunnistavat epäsäännöllisen sykkeen. Tämä on jo hyvä parannus perusmittariin nähden, mutta nämä mittarit eivät osaa erottaa mistä epäsäännöllinen syke johtuu. Sen sijaan eteisvärinän tunnistavat mittarit osaavat erottaa toisistaan lisälyönnit ja eteisvärinän.

Eteisvärinä on melko yleinen vaiva, joka ei kuitenkaan aina aiheuta minkäänlaisia oireita. Jotkut huomaavat sen selvästi, mutta eivät kaikki. Eteisvärinä vaatii pikaista hoitoa, ja siksi on erittäin hyvä, jos verenpainemittari huomaa sen. Siksi suosittelemmekin ehdottomasti eteisvärinän tunnistavaa mittaria.

Toinen näppärä lisäominaisuus on bluetooth, jolla saat mittaustulokset siirrettyä helposti muistiin puhelimelle tai tabletille. Näin voit pitää kirjaa pitemmälläkin aikavälillä ja näyttää tuloksia helposti myös lääkärille.

Validointi puolestaan tarkoittaa sitä, että mittari on osoitettu toimivaksi kyseisellä ihmisryhmillä. Esimerkiksi raskaus tai diabetes voivat muuttaa elimistön toimintaa sen verran, että tavallinen verenpainemittari saattaa näyttää hieman vääristyneitä tuloksia. Validoidut mittarit osaavat ottaa tämän huomioon ja antavat tarkemman tuloksen.

Epäonnistuneeseen mittaukseen voi olla monia eri syitä. Useimmiten ongelma liittyy käyttötekniikkaan. Yksi yleisimmistä virheistä on se, että mansetti on liian löysästi tai tiukasti olkavarren ympärillä. Myös liikkuminen tai puhuminen mittauksen aikana voi haitata mittausta. Oikeaa mittaustekniikkaa voi tarkistaa esimerkiksi terveyskeskuksessa tai apteekissa.

Joidenkin mittareiden kohdalla ongelmaksi muodostuu se, että ne eivät saa mitattua verenpainetta, jos syke on hyvin epätasainen. Mittari ei yksinkertaisesti pysty mittaamaan verenpainetta, jos pulssi tai paine heittelevät kovasti. Tällöin kannattaa kokeilla jonkun toisen valmistajan mittaria, sillä näissä on eroja valmistajien välillä.

Aina on myös mahdollista, että mansetti, liitin tai itse mittari on mennyt rikki.

Ranneverenpainemittareita käytetään selvästi vähemmän kuin olkavarsimittareita ja syykin on täysin selvä: niiden mittaustuloksia pidetään epäluotettavampina kuin olkavarresta mitattuna. Rannemittareita suositellaan oikeastaan vain silloin, jos olkavarsimittari ei jostain syystä sovellu käyttöön. Näin voi olla esimerkiksi silloin, jos olkavarsi/hauis on niin iso, että mansetti ei yllä sen ympäri.

Ranneverenpainemittareiden hyvä puoli on se, että mittaus onnistuu helposti myös paita päällä ja mittauksen voi suorittaa missä ja milloin vain. Mittaria on myös helppo kuljettaa mukana. Rannemittari voi olla oikea ratkaisu myös silloin, jos mansetin laittaminen olkavarteen tuottaa liikaa hankaluuksia.

Rannemittareiden mittaustulokset ovat kuitenkin paljon alttiimpia mittausvirheille, joten mittaustekniikka täytyy opetella huolella. Kiinnitä mittauksessa huomiota etenkin seuraaviin asioihin:

 • mittaa verenpaine aina samasta kädestä
 • tarkista, että mansetti on kireällä ja että se ei osu kyynärluun ulkonevaan kohtaan ranteen ulkopuolella
 • nosta kättä sen verran, että mansetti tulee sydämen korkeudelle
 • älä taita rannetta eteen- tai taaksepäin äläkä purista kättä nyrkkiin
 • älä puhu tai liiku mittauksen aikana

Oikeasta mittaustekniikasta huolimatta on syytä pitää mielessä, että rannemittaus ei oikeastaan koskaan ole yhtä tarkka kuin olkavarsimittaus. Mitä kauempana mittauspiste on sydämestä, sitä epäluotettavampi tulos on. Tästä syystä suosittelemme käyttämään olkavarsimittaria, mikäli se vain on mahdollista.

Jos kuitenkin päädyt rannemittariin, kannattaa tutustua esimerkiksi tähän Microlife BP W1 Basic -mittariin.

Verenpainemittareille suositellaan validointia säännöllisesti, jotta niiden mittaustarkkuus säilyy hyvänä. Kotikäytössä harva muistaa tai jaksaa huolehtia validoinnista, mutta etenkin ammattikäytössä se on hyvä ottaa tavaksi. Sopiva validointiväli riippuu mittarin mallista ja merkistä. Tarkempia ohjeita kannattaa etsiä valmistajan sivuilta.

Muuten verenpainemittaria ei juuri tarvitsekaan huoltaa, ellei se käytössä ilmene ongelmia. Jos mittari ei toimi tai epäilet sen luotettavuutta, ongelma saattaa löytyä mansetista tai liittimistä. Onneksi moniin mittareihin on saatavilla vaihtomansetteja, jolloin sinun ei tarvitse heti hankkia kokonaan uutta mittaria.

Digitaalisten ja manuaalisten verenpainemittareiden välillä on useita eroja:

Toimintatapa:

 • Digitaalinen verenpainemittari: Tämä laite mittaa verenpainetta automaattisesti. Se käyttää elektronisia antureita verenpaineen mittaamiseen ja näyttää tuloksen digitaalisella näytöllä.
 • Manuaalinen verenpainemittari (yleensä nimeltään sfygmomanometri): Tämä vaatii käyttäjältä enemmän taitoa. Se koostuu mansetista, pumpusta, stetoskoopista ja elohopea- tai aneroidimittarista. Käyttäjän on kuunneltava veren virtauksen ääniä stetoskoopilla (Korotkoffin äänet) ja tarkkailtava samanaikaisesti mittaria verenpaineen määrittämiseksi.

Käyttöön vaadittava taitotaso:

 • Digitaalinen verenpainemittari: Helppo käyttää ja vaatii vähän tai ei lainkaan erityistaitoja. Sopii hyvin kotikäyttöön.
 • Manuaalinen verenpainemittari: Vaatii enemmän taitoa ja koulutusta, erityisesti stetoskoopin käytössä. Sitä käytetään yleisesti terveydenhuoltoalalla ammattilaisten toimesta.

Tarkkuus ja luotettavuus:

 • Digitaalinen verenpainemittari: Vaikka ne ovat käyttäjäystävällisiä, niiden tarkkuus voi vaihdella ja ne voivat olla herkkiä virheille, kuten käyttäjän liikkeelle tai virheelliselle mansetin asettamiselle.
 • Manuaalinen verenpainemittari: Yleisesti pidetään tarkempana, kun sitä käyttää koulutettu henkilö. Ne ovat vähemmän alttiita tietyille virheille, kuten rytmihäiriöille.

Yleisesti ottaen verenpainemittareita voi pitää riittävän tarkkoina kotikäyttöön. Niiden tarkkuus voi vaihdella riippuen niiden mallista, laadusta, käyttötavasta ja ylläpidosta. Tarkkuuteen vaikuttavat muun muassa seuraavat seikat:

Kalibrointi ja huolto:

 • Mittareiden tarkkuus riippuu niiden säännöllisestä kalibroinnista ja huollosta. Jos laite ei ole oikein kalibroitu, se voi antaa virheellisiä tuloksia.
 • Digitaaliset mittarit vaativat usein säännöllisempää kalibrointia kuin manuaaliset.

Käyttötekniikka:

 • Virheellinen mansetin asetus tai käyttäjän liikkuminen mittauksen aikana ovat yleisimpiä mittaustulokseen vaikuttavia asioita.
 • Verenpainetta mittaavan henkilön tulisi olla levännyt, istua mukavassa asennossa, jalat maassa, selkä tuettuna, eikä hän saa puhua mittauksen aikana. Nämä olosuhteet auttavat takaamaan tarkemman mittauksen.

Mittarin malli:

 • Laadukkaat mittarit ovat yleensä tarkempia.
 • Jotkut mallit on kliinisesti testattu ja validoitettu, mikä tarkoittaa, että ne ovat läpäisseet tarkat tarkkuustestit.

Käyttäjän fysiologia:

 • Joissakin tapauksissa, kuten epäsäännöllisessä sydämenlyönnissä, digitaaliset mittarit voivat olla vähemmän tarkkoja.