paras-verenpainemittari

Paras verenpainemittari – Vertailussa TOP 4

Verenpainemittareiden maailma on hyvin moninainen. Valintaskaala sekä hinnan että ominaisuuksien puolesta on laaja ja sen läpikäyminen voi tuntua turhauttavalta ja aikaavievältä. Vaikka mittareissa on paljon valinnanvaraa, loppujen lopuksi valinta voi olla hyvin simppeli: riittääkö sinulle perusmittari vai haluatko siihen lisäominaisuuksia. Lisäominaisuuksia voivat olla esimerkiksi eteisvärinätunnistin tai bluetooth-ominaisuus.

Jotta sinun ei tarvitse kahlata läpi kaikkia markkinoilla olevia verenpainemittareita etsiessäsi sopivaa, teimme työn puolestasi ja valitsimme tähän listaan omasta mielestämme markkinoiden parhaat verenpainemittarit neljästä eri kategoriasta. Valintoja tehdessämme vertailimme mittareiden ominaisuuksia, hinta-laatusuhdetta ja käyttäjäkokemuksia.

 • Paras verenpainemittari perusominaisuuksilla: Omron M3
 • Paras verenpainemittari lisäominaisuuksilla: Omron M7 Intelli IT
 • Paras mukanakannettava verenpainemittari: Withings BPM Connect
 • Paras halpa verenpainemittari: Beurer BM28

 • Muistipaikat: 2 x 60
 • Mansetti: pehmeä Easy Cuff tai jäykkä Intelli Wrap, 22 – 42 cm
 • Tarkka mittaus
 • Epäsäännöllisen sykkeen tunnistin
 • Korkean verenpaineen värimerkkivalo
 • Vartalon liikkeiden tunnistus
 • Kliininen validointi

Omron M3 on luultavasti tämän hetken suosituin verenpainemittari kotikäytössä. Sekä kuluttajat että ammattilaiset luottavat Omronin laatuun, eivätkä turhaan. Omronin mittarit ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä laitteita sekä kliinisesti validoituja, joten ne antavat tarkimmat mahdolliset mittaustulokset.

Omron M3 on erinomainen perusmittari. Sen käyttö on helppoa ja nopeaa. Selkeältä näytöltä voi helposti nähdä ylä- ja alapaineen sekä sykkeen. Näyttöön ilmestyy myös erillinen korkean verenpaineen merkki, jos paineet ovat koholla.

Laite tunnistaa epäsäännöllisen sykkeen ja lisäksi se huomauttaa mikäli vartalo liikkuu mittauksen aikana. Tällöin mittaus on syytä suorittaa uudelleen, jotta tulokset ovat luotettavampia. Näytölle ilmestyy myös merkki, kun mansetti on oikein asennettu, mikä vähentää mittausvirheiden vaaraa.

Pienenä miinuksena Omron M3:sta voisi sanoa sen, että se on niin tarkka, että siitä syntyy joskus jopa ongelmia. Jos syke on kovin epäsäännöllinen tai henkilö kärsii rytmihäiriöistä, mittari ei välttämättä saa verenpainetta mitattua, vaan ilmoittaa mittauksen epäonnistuneen.

Omron M3:ssa on muistipaikkoja kahden ihmisen käyttöön. Lisäksi siinä on vierastoiminto, joka mahdollistaa mittauksen ilman, että tulokset tallentuvat laitteen muistiin. Mittarissa on vakiona mansetti, jonka ympärysmittaa voi vaihdella 22 cm:n ja 42 cm:n välillä, joten se sopii useimpien ihmisten olkavarsiin.

Mansettivaihtoehtoja on kaksi: pehmeä ja jäykkä. Pehmeä on halvempi, mutta jäykkää on helpompi käyttää. Virallisesti Omron on nimennyt tuotteet niin, että pehmeän mansetin omaava mittari on nimeltään Omron M3, ja jäykän mansetin omaava mittari Omron M3 Comfort. Joskus nettikaupoissa nämä nimitykset ovat kuitenkin vähän miten sattuu, joten kannattaa aina tarkistaa kumpi mansetti on kyseessä.

Omron-M7-Intelli-IT
 • Muistipaikat: 2 x 100
 • Mansetti: jäykkä Intelli Wrap, 22 – 42 cm
 • Tarkka mittaus
 • Eteisvärinätunnistin
 • Epäsäännöllisen sykkeen tunnistin
 • Korkean verenpaineen värimerkkivalo
 • Vartalon liikkeiden tunnistus
 • Kliininen validointi, raskausvalidointi, diabetesvalidointi
 • Bluetooth-ominaisuus, yhteensopiva Omron connect -sovelluksen kanssa

Omron M7 Intelli IT:ssä yhdistyvät kaikki ominaisuudet, joita verenpainemittarilta voi ylipäänsä toivoa: Se mittaa verenpaineen ja sykkeen nopeasti ja kivuttomasti. Se ilmoittaa epäsäännöllisestä sykkeestä ja mittausta haittaavasta vartalon liikkeestä. Edellisten mittausten keskiarvot näkyvät näytöllä ja niitä on helppo verrata viimeisimpään mittaukseen, mikä helpottaa verenpaineen kehityksen seuraamista.

Laitteessa on muistipaikkoja kahdelle käyttäjälle. Jäykkä mansetti on helppo asettaa oikein paikoilleen, joten mittausvirheet mansetin vääränlaisen käytön takia vähenevät minimiin. Lisäksi mittarissa on Bluetooth-ominaisuus, jonka avulla tulokset on helppo siirtää älylaitteelle. Näin verenpainetta voi helposti seurata pitkälläkin aikavälillä Omron connect -sovelluksen avulla.

Omron M7 Intelli IT tunnistaa myös eteisvärinän. Kun valitsee tavallisen verenpainemittauksen sijaan Afib-toiminnon, laite tekee kolme peräkkäistä mittausta 30 sekunnin välein ja näyttää niiden keskiarvon. Samalla se ilmaisee merkkivalolla, jos se havaitsee eteisvärinän mittausten aikana. Afib-toimintoon siirrytään pitämällä Start-nappulaa pohjassa 2 sekunnin ajan. Samalla tavalla voi siirtyä Afib-toiminnosta takaisin normaaliin verenpaineen mittaukseen.

Omronin kliininen validointi takaa sen, että laite on tarkka ja luotettava. Tällä mittarilla on lisäksi raskaus- ja diabetesvalidoinnit.

 • Muistipaikkoja rajattomasti sovelluksen kautta
 • Soveltuu 8 ihmisen käyttöön
 • Mansetti: 22 – 42 cm
 • Helppo kuljettaa mukana
 • Näyttää tulokset sekä numerona että värikoodina
 • Bluetooth-ominaisuus, yhteensopiva Health Mate -sovelluksen kanssa (iOS 10 tai uudempi ja Android 6.0 tai uudempi)
 • Kestävä akku

Joskus elämäntilanne vaatii sitä, että verenpainemittari täytyy ottaa mukaan matkalle tai kuljettaa sitä vaikkapa työlaukussa. Tällöin kannattaa valita mittari, jota on helppo kantaa mukana ja jossa ei ole ylimääräisiä johtoja haittaamassa mittaamista. Tällaisia johdottomia mittareita kutsutaan all-in-one-verenpainemittareiksi. Niissä näyttö on kiinnitetty suoraan mansettiin ja tulokset tallentuvat sovellukseen.

Withings BPM Connect on tyylikäs ja helppokäyttöinen verenpainemittari. Se mittaa ylä- ja alapaineen sekä sykkeen näppärästi yhdellä painalluksella. Tulos näkyy mansetin kyljessä sekä numerona että värikoodina. Lisäksi tulos tallentuu automaattisesti ilmaiseen Health Mate -sovellukseen. Näin voit seurata mittaushistoriaa ja näyttää tuloksia myös lääkärille.

Tässä mittarissa ei ole mitään hienoja lisäominaisuuksia, kuten epäsäännöllisen sykkeen ilmaisinta tai rytmihäiriötunnistinta, vaan kyseessä on ihan perusmittari. Mittarin akku kestää yhdellä latauksella jopa 6 kuukautta. Withings BPM Connect sopii jopa kahdeksan ihmisen käyttöön.

 • Muistipaikat: 4×30
 • Mansetti: 22-42cm
 • Ilmaisee tuloksen numeroina ja väriasteikon avulla
 • Rytmihäiriön tunnistin
 • Laskee kaikkien mittausten keskiarvon

Mikäli etsit hyvää mutta edullista verenpainemittaria, kannattaa tutustua Beurer BM28 -mittariin. Siinä on loistava hinta-laatusuhde. Tästä mittarista puuttuu monia lisäominaisuuksia, joita parhaissa mittareissa on, mutta tavalliseen verenpaineen kotimittaukseen se toimii hyvin. Mittari on melko tarkka, mutta pientä heittoa tuloksissa saattaa ilmetä (verenpaine: +/-3 mmHg, syke: +/-5 lyöntiä/min).

Beurer BM28 mittaa verenpaineen ylä- ja ala-arvon sekä sykkeen täysin automaattisesti yhdellä painalluksella. Tulos ilmestyy näytölle numeroina, ja väriasteikon avulla on helppo hahmottaa miten korkealla paine on verrattuna suosituksiin. Laite tunnistaa rytmihäiriön, mutta ei osaa tunnistaa erikseen eteisvärinää. Lisäksi mittari laskee edellisten mittauksien keskiarvoja. Laitteessa on muistipaikkoja neljälle henkilölle, joten se soveltuu vaikkapa koko perheen yhteiseen käyttöön.

Pulssi

Yleistä tietoa verenpaineesta ja verenpainemittareista

Miksi verenpainetta pitäisi mitata?

Kohonnut verenpaine on yksi yleisimmistä sairauksista Suomessa ja kaikissa länsimaissa. Se ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita ennen kuin tilanne on jo päässyt pahaksi. Oireettomuudestaan huolimatta sillä voi olla pahoja seurauksia verisuoniin ja sydämeen. Tämän takia kohonnut verenpaine on hyvä huomata ajoissa ja saada se hoitoon.

Miten usein verenpainetta pitäisi mitata?

Jos sinulla ei ole todettu kohonnutta verenpainetta, muutama mittauskerta vuodessa riittää vallan hyvin. Näin pysyt perillä siitä mitä elimistössäsi tapahtuu ja voit reagoida ajoissa, jos huomaat muutoksia.

Jos verenpaine on jo lähtenyt nousuun, mittaus kannattaa tehdä useammin. Myös uutta verenpainelääkettä kokeiltaessa tai annosta muutettaessa mittaus kannattaa jonkin aikaa tehdä aluksi vaikka joka päivä, mutta vakiintuneessa tilanteessa riittää esimerkiksi kerran viikossa. Näin huomaat, jos voinnissasi tapahtuu muutoksia, ja samalla voit seurata miten eri elämäntilanteet ja elintapamuutokset vaikuttavat paineeseen.

Miten verenpainemittaus tehdään?

 • Mittausta edeltävän puolen tunnin aikana tulisi välttää tupakointia, kofeiinipitoisten juomien nauttimista ja liikuntaa.
 • Mittauksen aikana istutaan rennosti selkänojallisessa tuolissa.
 • Mansetti laitetaan olkavarteen siten, että yksi tai kaksi sormea mahtuu mansetin ja olkavarren väliin. Mikäli mahdollista, mansetti kannattaa laittaa paljaalle iholle. Jos tämä ei ole mahdollista, mansetin alle voi jättää ohuen paidan. On kuitenkin hyvä tarkistaa, että mikään vaate ei purista olkavartta.
 • Varmista, että letku on vapaasti pöydällä ja että käsivartesi on noin 90 asteen kulmassa rentona pöydällä, mansetti ja sydän samalla korkeudella. Pidä käsi rentona.
 • Mittauksen voi aloittaa, kun mansetti on ollut olkavarressa paikoillaan viisi minuuttia.
 • Mittauksen aikana keskustelua ja kaikkea toimintaa tulisi välttää.
 • Mittaus tehdään kaksi kertaa 1-2 minuutin välein.

Kummasta kädestä verenpaine mitataan?

Verenpaine mitataan useimmiten vasemmasta kädestä, mutta se voidaan mitata yhtä hyvin myös oikeasta. Ei ole väliä kummasta kädestä mittauksen tekee, kunhan opettelee oikean tekniikan ja tekee mittauksen aina samasta kädestä. Joissain ohjeissa verenpaine suositellaan mitattavaksi ei-dominoivasta kädestä. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että se olisi mahdollisimman helppoa. Jos verenpainetta mitataan oikeasta kädestä, täytyy mansetin asettaminen opetella hyvin. Mansetin letkun lähtökohta asettuu olkavarren sisäsyrjälle, ja mansetin painepussin keskiosan tulisi olla olkavaltimon päälle. Vasemmasta kädestä mitattaessa mansetin letku lähtee mansetin yläpuolelta, kuten lähes kaikissa kuvissa näytetään.

Oikeasta kädestä mitattaessa painetaso on keskimäärin hieman korkeampi kuin vasemmassa kädessä, joten kannattaa mainita lääkärille, jos suoritat mittaukset oikeasta kädestä.

Minkälainen on hyvä verenpainemittari?

Hyvä mittari on helppokäyttöinen ja siinä on kaikki ne ominaisuudet, joita mittariltasi kaipaat. Kaikki markkinoilla olevat mittarit täyttävät lain vaatimat vähimmäisvaatimukset ja ovat helppokäyttöisiä, joten periaatteessa lähes mikä tahansa mittari sopii peruskäyttöön.

Eroja tulee validoinneissa ja lisäominaisuuksissa, kuten eteisvärinätunnistimessa ja bluetooth-ominaisuudessa. Validoinnit takaavat, että mittari toimii hyvin riippumatta käyttäjän sairauksista tai muista ominaisuuksista. Jos sairastat esimerkiksi diabetesta, kannattaa valita sellainen mittari, jossa tämä on otettu huomioon.