Magnesiumlisät

Magnesium on yksi kehomme keskeisistä kivennäisaineista, tärkeä niin lihasten toiminnalle kuin hermostonkin hyvinvoinnille. Magnesium on välttämätön yli 300 biokemiallisessa reaktiossa kehossamme, ja se vaikuttaa muun muassa energiantuotantoon, proteiinisynteesiin ja verenpaineen säätelyyn.

Magnesiumin puutos voi aiheuttaa monia terveysongelmia, kuten lihaskramppeja, väsymystä ja unettomuutta, joten sen riittävä saanti on elintärkeää.

Tässä artikkelissa pureudumme syvälle magnesiumlisien maailmaan ja annamme sinulle työkalut valita itsellesi paras magnesiumvalmiste.

Parhaat magnesiumvalmisteet

Paras magnesiumtabletti

Arvosana: 9/10

Diasporal Magnesium Depot

 • Nopea ja pitkäkestoinen vaikutus: Jatkuva magnesiumin ja B-vitamiinien vapautuminen.
 • Erinomainen imeytyvyys: Vesiliukoinen, korkeavahvuinen magnesiumsitraatti.
 • Tukee ja edistää normaalia lihasten ja hermoston toimintaa

Paras urheilijoille

Arvosana: 8.9/10

Star Nutrition Ultimate Magnesium

 • Sopii erityisesti urheilijoille ja aktiiviliikkujille
 • Tehokas väsymyksen ja uupumuksen vähentäjä
 • Edistää lihasten normaalia toimintaa ja kasvua
 • Parantaa unen laatua ja yleistä hyvinvointia

Paras jauhemainen magnesium

Arvosana: 8.3/10

Luontaistukku magnesiumjauhe

 • Mauton ja hajuton jauhe
 • Helppo käyttää sekoittamalla ruokaan tai juomaan
 • Parantaa unenlaatua sekä lievittää lihaskramppeja nopeasti
 • Magnesiumsitraatin orgaaninen muoto takaa tehokkaan imeytymisen

Erilaiset suolamuodot

Arvosana: 8.8/10

Puhdistamo Tripla Magnesium

 • Erinomainen magnesiumin lähde: edistää lihasten ja luuston terveyttä
 • Vatsaystävällinen koostumus: sopii herkkävatsaisille ja erityisruokavalioille
 • 100% vegaaninen ja lisäaineeton: puhtaat ainesosat, kehitetty Suomessa
 • Sisältää kolmea hyvin imeytyvää suolamuotoa

Vähiten haittavaikutuksia

Arvosana: 9.2/10

Ultramag

 • Nopea imeytyminen: tehokkaat tulokset, parantunut hyvinvointi välittömästi
 • Vähentää väsymystä ja uupumusta: lisää energiaa, parempaa suorituskykyä
 • Sopii raskauden ja imetyksen aikana: turvallinen, luotettava valinta

Magnesiumlisän käyttö

Magnesiumin annostus ja ottoajankohta on aina yksilöllistä, mutta tässä muutamia yleisohjeita:

 • Aloita pienellä annoksella ja säädä tarvittaessa.
 • Kuuntele kehosi tarpeita, sillä yksilölliset tarpeet voivat vaihdella suuresti. Esimerkiksi fyysisesti aktiiviset ihmiset saattavat tarvita suurempia annoksia.
 • Jos annos on useampi tabletti/kapseli päivässä, annoksen voi ottaa kerralla tai jakaa sen kahteen tai useampaan ottoajankohtaan.
 • Magnesiumin voi ottaa ruoan kanssa tai ilman.
 • Jos magnesium aiheuttaa vatsavaivoja, päivittäinen annos on järkevämpi ottaa ruoan kanssa tai jakaa se useampaan pienempään annokseen, jos se vain on mahdollista.
 • Monet kokevat magnesiumin ottamisen illalla tehokkaaksi, sillä se voi edistää rentoutumista ja parempaa unenlaatua. Magnesiumin ottaminen illalla auttaa rauhoittamaan mieltä ja valmistamaan kehoa lepoon.
 • Muista, että magnesium voi olla yhteisvaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa, joten jos käytät lääkkeitä, keskustele lääkärin tai apteekkihenkilökunnan kanssa ennen magnesiumlisän käytön aloittamista.

Magnesiumin lähteet ruokavaliossa

Magnesiumia saa myös ruoasta, ja tasapainoinen ruokavalio takaa yleensä riittävän magnesiumin saannin.

Tummat lehtivihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali, ovat loistavia magnesiumin lähteitä. Ne ovat paitsi magnesiumrikas, myös täynnä muita vitamiineja ja mineraaleja, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon.

Pähkinät, kuten mantelit ja cashewpähkinät, sekä siemenet, kuten kurpitsansiemenet ja chiansiemenet, tarjoavat runsaasti magnesiumia, proteiinia ja terveellisiä rasvoja.

Palkokasvit, kuten linssit ja pavut, ovat myös mainioita magnesiumin lähteitä, ja ne ovat lisäksi hyviä proteiinin ja kuitujen lähteitä.

Lisäksi täysjyväviljat, kuten kaura ja quinoa, ovat hyviä magnesiumin lähteitä. Näiden ruoka-aineiden säännöllinen sisällyttäminen ruokavalioon auttaa varmistamaan riittävän magnesiumin saannin.

Eri magnesiummuodot ja niiden vaikutukset

Magnesium on aina sidottuna johonkin suolamuotoon, ja näillä suolamuodoilla on hieman eroja muun muassa imeytymisessä ja vaikutuksessa.

Magnesiumsitraatti on tunnettu lihaksia rentouttavasta vaikutuksestaan ja suhteellisen hyvästä imeytymisestä. Sitä käytetään hyvin paljon magnesiumlisissä.

Magnesiumglysinaatti taas on erinomainen valinta unen laadun parantamiseen. Tässä yhdisteessä magnesium on yhdistetty glysiiniin, rauhoittavaan aminohappoon, joka voi auttaa parantamaan unen laatua ja vähentämään ahdistusta.

Sen sijaan magnesiumoksidi on edullinen vaihtoehto, vaikkakin sen imeytyvyys on muita muotoja heikompi ja sillä on eniten suolistohaittoja. Magnesiumoksidi sopii parhaiten henkilöille, jotka tarvitsevat korkeampia magnesiumannoksia ja joilla on pienempi riski mahdollisista imeytymisongelmista.

Eri magnesiummuodot tarjoavat erilaisia etuja, joten on tärkeää valita sellainen, joka tukee parhaiten henkilökohtaisia terveystavoitteitasi. Voit lukea lisää eri suolamuotojen merkityksestä magnesiumin imeytymiseen ja vaikutukseen täältä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä magnesiumista

Magnesiumin tunnetuin käyttötarkoitus liittyy lihaskramppien vähentämiseen, mutta sillä on muitakin käyttötarkoituksia. Sitä suositellaan

 • henkilöille, joiden ruokavalio ei tarjoa riittävästi tätä tärkeää kivennäisainetta. Tähän ryhmään kuuluvat usein vanhemmat aikuiset, sillä imeytymiskyky heikkenee iän myötä.
 • urheilijoille ja henkilöille, jotka tekevät raskasta fyysistä työtä, koska magnesium auttaa lihasten toipumisessa ja vähentää kramppeja sekä lihasväsymystä.
 • ihmisille, jotka kärsivät stressistä tai univaikeuksista, sille he saattavat löytää helpotusta magnesiumista sen rauhoittavien ominaisuuksien ansiosta.

Magnesium on elintärkeä kivennäisaine, joka tukee monia kehon toimintoja, mutta on tilanteita, joissa magnesiumlisän käyttö ei ole suositeltavaa. Erityisesti henkilöt, joilla on vakavia munuaissairauksia, tulisi välttää magnesiumlisien käyttöä ilman lääkärin ohjausta. Munuaiset säätelevät magnesiumin määrää kehossa, ja heikentynyt munuaistoiminta voi johtaa magnesiumin kertymiseen elimistöön.

Magnesiumilla voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kanssa. Se voi estää esimerkiksi kilpirauhaslääkkeen ja joidenkin antibioottien imeytymistä, joten ne olisi syytä ottaa eri aikoihin. Lisäksi joillakin diureeteilla tai sydänlääkkeillä saattaa olla haitallisia yhteisvaikutuksia magnesiumin kanssa, mikä ne voivat yhdessä aiheuttaa epätasapainoa elektrolyyttitasoissa.

Yleisesti ottaen magnesium on kuitenkin turvallinen valmiste, kunhan suositeltua annosta ei ylitetä.

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat ruoansulatuskanavan ongelmat, kuten ripuli, vatsakrampit ja ilmavaivat. Nämä oireet johtuvat usein magnesiumin laksatiivisesta vaikutuksesta. Magnesiumin suolamuodolla on selvästi merkitystä vatsavaivojen ilmaantuvuuteen. Magnesiumoksidi aiheuttaa yleensä eniten vatsavaivoja, kun taas esimerkiksi magnesiumsitraatti on usein selvästi paremmin siedetty muoto. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria.

Harvinaisempi mutta vakavampi haittavaikutus on hypermagnesemia, joka on magnesiumin liiallinen kertyminen kehoon. Tämä tila uhkaa pääasiassa henkilöitä, joilla on munuaisten vajaatoiminta, koska silloin munuaiset eivät pysty poistamaan magnesiumia tehokkaasti. Hypermagnesemia voi johtaa epäsäännölliseen sydämen rytmiin, verenpaineen laskuun, hengitysvaikeuksiin ja jopa koomaan.

Magnesiumin liikakäyttö voi myös heikentää kalsiumin imeytymistä, mikä voi vaikuttaa luuston terveyteen.

Vakava haittavaikutukset ovat kuitenkin harvinaisia, kun magnesiumia nautitaan suositeltuina annoksina.

Magnesiumilla on lukuisia käyttötarkoituksia ja se on keskeinen kivennäisaine ihmiskehon monissa toiminnoissa. Yksi sen tärkeimmistä rooleista on osallistuminen yli 300 entsymaattiseen reaktioon, jotka ovat välttämättömiä energia-aineenvaihdunnan, proteiinisynteesin ja hermoimpulssien välittymisen kannalta. Magnesiumia käytetään myös lihasten ja hermojen toiminnan tukemiseen, mikä auttaa lievittämään kramppeja, lihasjännitystä ja hermostuneisuutta.

Magnesium on tärkeä aine myös luuston terveydelle, sillä se edistää kalsiumin imeytymistä ja luun tiheyden ylläpitoa. Magnesiumin rooli sydämen terveydessä on myös merkittävä; se auttaa säätämään verenpainetta ja tukee sydämen normaalia rytmiä. Lisäksi magnesiumia suositellaan unen laadun parantamiseen ja stressin hallintaan, koska se rauhoitta ja rentouttaa lihaksia.