Paljasjalkakenkien käyttö on yleistynyt viime vuosikymmenen aikana huomattavasti, eikä ihme, sillä ne tarjoavat monia etuja tavallisiin kenkiin nähden. Ne vahvistavat jalkojen lihaksia ja jänteitä, parantavat askellusta ja tasapainoa sekä tarjoavat luonnollisemman tuntuman maahan. Lisäksi paljasjalkakengistä uskotaan olevan hyötyä ryhdin parantamisessa ja vammojen ennaltaehkäisyssä.
Tässä artikkelissa pureudumme syvemmälle paljasjalkakenkien käytön hyviin ja huonoihin puoliin. Paljasjalkakenkien käytön haitat liittyvät useimmiten siihen, että niiden käyttö aloitetaan liian nopealla tahdilla tai niitä käytetään liian kauan kovilla alustoilla. Käyttö on parasta aloittaa vähitellen ja antaa jaloille aikaa sopeutua asteittain, jotta vältetään mahdolliset liiallisen rasituksen aiheuttamat ongelmat.
Paljasjalkakenkien hyödyt
Paljasjalkakengät aktivoivat jalkaterän lihaksia ihan eri tavalla kuin tavalliset kengät, jotka pikemminkin passivoivat jalkojen lihaksia ja estävät esimerkiksi varpaiden luonnollista toimintaa. Paljasjalkakengissä on yleensä runsaasti tilaa varpaille, joten varpaat pääsevät ojentumaan, koukistumaan ja leviämään luonnollisella tavalla, kun kenkien reunat eivät ole rajoittamassa liikettä.
Yksi suurimmista paljasjalkakenkien terveyshyödyistä on jalkaterien lihasten vahvistuminen. Näitä pieniä lihaksia voi olla muuten vaikea treenata, mutta kävellessä se tapahtuu luontevasti. Jokainen askel on ikään kuin harjoitus. Mitä paremmassa kunnossa lihakset ovat, sitä parempi tuki koko jalalla ja keholla on. Tämä ehkäisee myös vammojen syntymistä ja auttaa virheasentojen ehkäisyssä ja hoidossa.
Jalkaterien lihaksien vahvistumisella on huomattava vaikutus askeltamiseen. Enää ei voikaan lompsia kantapää edellä, vaan kengät ohjaavat painoa laskeutumaan jalan keskiosalle. Tämä auttaa jakamaan kuormitusta tasaisemmin jalkaterälle, mikä ehkäisee muun muassa plantaarifaskiitin syntymistä.
Paremmat jalkaterän lihakset auttavat myös tasapainon ylläpitämisessä, mikä puolestaan ehkäisee kaatumisia ja luunmurtumia. Jalkapöydän, nilkan ja koko kehon asentoa ja liikkeitä voi olla helpompi hahmottaa, kun jalkaterän lihakset ovat aktiiviset ja voimakkaat.
Tavallisissa kengissä paksu pohjallinen huolehtii pitkälti iskunvaimennuksesta. Paljasjalkakengissä tämä tehtävä siirtyy täysin lihaksille ja jalkakaarelle. Toisaalta rustoille ja luustolle kohdistuu jonkin verran iskuja, joita ne tarvitsevatkin pysyäkseen kunnossa.
Paljasjalkakengät vaativat jonkin verran vahvempaa keskivartalon hallintaa kuin tavalliset kengät ja samalla ne mahdollistavat luonnollisen kävely- ja juoksuasennon. Näillä on vaikutusta ryhdin ylläpitämiseen. Koko keho pääsee asettumaan luonnollisesti jalkojen päälle ja tukevasti maata vasten olevat jalanpohjat antavat hyvän tuen koko keholle.
Terveysvaikutusten lisäksi tulee tietenkin mukavuuskysymykset. Paljasjalkakengät ovat kevyitä ja ilmavia, mikä tekee niistä mukavia vaihtoehtoja erityisesti kesäkäyttöön. Ne myös antavat hyvän tuntuman alustaan, joten ne lisäävät yhteyden tunnetta ympäristöön ja luontoon.
Jos et ole vielä hankkinut omia paljasjalkakenkiä, kannattaa ennen hankintaa tutustua vertailuumme parhaista paljasjalkakengistä.
Paljasjalkakenkien haitat
Vaikka paljasjalkakengillä on monia terveyshyötyjä, niiden käytöstä voi myös aiheutua joitain haittoja ja haasteita, joista yleisimpiä ovat jalkojen rasitus ja mahdolliset kivut. Paljasjalkakengillä kävely poikkeaa niin paljon tavallisilla kengillä kävelystä, että niiden käyttö vaatii totuttelua ja aluksi saattaakin esiintyä lisääntynyttä rasitusta jaloissa ja muualla kehossa, kun lihakset ja jänteet sopeutuvat uuteen kävelytyyliin.
Erityisesti rasitusta saattaa syntyä silloin, jos paljasjalkakenkiä käytetään pitkiä aikoja kovilla alustoilla, kuten asfaltilla tai lattioilla. Paljasjalkakengät ovatkin parhaimmillaan luonnossa pehmeillä ja epätasaisilla alustoilla. Kannattaa siis aloittaa niiden käyttö luonnossa ja siirtyä kovemmille alustoille vasta, kun jalat ovat tottuneet niihin.
Voi kuitenkin olla, että jalat eivät totuttelun jälkeenkään kestä jatkuvaa paljasjalkakenkien käyttöä, vaan voi olla hyvä ajatus vaihdella kenkiä pitkin päivää.
Paljasjalkakenkien käyttö on siis syytä aloittaa maltillisesti. Liian nopea siirtyminen voi johtaa jalkojen ylikuormittumiseen, kipuihin tai jopa vammoihin, mikä ei tietenkään ole tarkoitus. Mahdolliset vammat voivat liittyä myös esimerkiksi siihen, että paljasjalkakengillä kävellessä tai juostessa on suurempi riski astua teräviin esineisiin tai loukata jalkoja, koska ne eivät tarjoa yhtä paljon suojaa kuin perinteiset kengät.
Paljasjalkakengät eivät myöskään suojaa jalkoja sateelta, kylmyydeltä tai muilta sääolosuhteilta, joten ne eivät välttämättä sovellu kaikkiin ympäristöihin ja olosuhteisiin.
Paljasjalkakenkien käytön esteet
Vaikka paljasjalkakengät sopivat monille, niiden käytölle on myös esteitä. Esimerkiksi diabetekseen liittyvä tuntopuutos altistaa jalat liian helposti erilaisille vammoille, jolloin on turvallisempaa käyttää tukevapohjaisia kenkiä. Samoin reuma, nivelrikko tai muut tulehdukset saattavat estää paljasjalkakenkien käytön. Myös jotkin jalkaterän virheasennot tai rakenteelliset poikkeamat vaativat parempaa tukea askeltamiseen kuin mitä paljasjalkakengät voivat tarjota.