Jos lapsi nukkuu rauhattomasti, koko perhe kärsii. Nukuttamiseen kuluu suhteettoman paljon aikaa, yöt kuluvat valvoessa ja pyöriessä, ja päivisin kaikki ovat väsyneitä. Monet väsyneet vanhemmat ovat löytäneet avun pienokaisensa unettomuuteen ja rauhattomuuteen painopeitoista. Jos lapsellasi on esimerkiksi ahdistusta, ADHD:n oireita, unettomuutta, masennusta tai tuntoherkkyyttä, painopeitot saattavat helpottaa tilannetta.
Painopeitto aktivoi syväpainetuntohermoja, millä on sama vaikutus kuin vauvan kapaloinnilla tai läheisen halauksella. Se rauhoittaa hermostoa, vähentää stressiä ja lisää hyvänolonhormonien eritystä. Tämän seurauksena lapsi on rauhallisempi ja iloisempi, nukkuu paremmin ja selviytyy paremmin päivän haasteista.
Ennen kuin ryntään ostamaan painopeittoa lapsellesi, asiasta voisi olla hyvä jutella neuvolassa tai lääkärin kanssa. Näin voit olla varma, että peitto sopii lapsellesi.
Lapsille sopivia painopeittoja
Vertailimme toisessa artikkelissa parhaita painopeittoja, ja samojen valmistajien peitot nousevat listalle myös lasten peittojen kohdalla. Tähän artikkeliin nostimme esille kaksi mainiota vaihtoehtoa.
CURA of Sweden
CURA Pearl Classic on Pohjoismaiden myydyin painopeitto. Tässä peitossa päällyskankaana käytetään hengittävää puuvilla. Sen alla kosteutta siirtävää ja kovaa kulutusta kestävää polyesteriä.
Täytteenä tässä peitossa on lasihelmiä. Lasihelmet on ommeltu kiinni ristikkoon, mikä varmistaa täytteen pysymisen paikoillaan. Ei ole siis vaaraa, että täyte lähtisi vaeltamaan peiton sisällä tai vuotaisi peiton ulkopuolelle. Tämä ominaisuus erottaa CURAn peiton muista markkinoilla olevista painopeitoista.
CURA Pearl Classicin kevyin peitto on kolme kiloa, mutta heiltä ei löydy erikseen lasten kokoa, vaan pienin peitto on 135×200 cm, eli sama kuin aikuisilla. Kovin pieneen sänkyyn tätä peittoa ei siis kannata yrittää sulloa. Peitto kestää pesun 60 asteessa, mikä on hyvä, sillä lasten kanssa sattuu ja tapahtuu, ja peitto on hyvä saada tarvittaessa pestyksi kunnolla.
Polar Night
Polar Night on toinen suosittu painopeittomerkki Suomessa. Peiton materiaali on OEKO-TEX® 100 Standard -sertifioitu, ja se on saatavilla joko 100% mikrokuidusta (harmaa) tai 100% puuvillasta (valkoinen). Puuvillainen kangas hengittää paremmin, mutta on yleensä hiaman kalliimpi. Mikrokuitu myös saattaa olla hiostava, mutta kestää yleensä käytössä kauemman. Lasten kohdalla kannattaa mieluummin valita hengittävä puuvilla, mutta molemmat vaihtoehdot kuitenkin käyvät lapsille.
Peiton sisältämät mikrolasihelmet ovat myös OEKO-TEX® 100 Standard -sertifioituja, myrkyttömiä ja lyijyttömiä, mikä tekee tuotteesta turvallisen ja ekologisen vaihtoehdon. Peitto on suunniteltu allergikoille sopivaksi, sillä se on myrkytön, ekologinen, hajuton ja hypoallergeeninen.
Serina
Serina on suomalainen painopeitto. Päällyskangas on polyesteriä ja täytteenä käytetään Suomessa valmistettua muoviraetta. Kevyin peitto on 2 kiloa, ja painon voi valita siitä ylöspäin aina kilon välein.
Peittoja on saatavilla kolmea eri kokoa. Pienimmän peiton koko on 100×150 cm, joten tämä peitto sopii loistavasti myös pieniin sänkyihin. Serinan sivuilta löytyy hyvä ohjelma, jolla voit testata minkä painoinen peitto on sopiva juuri sinun lapsellesi. Tätä ohjelma kannattaa käyttää. Pääset ohjelmaan täältä.
Myös Serinan peitot voi pestä 60 asteessa, joten ei tarvitse pelätä peiton likaantumista.
Lapselle sopivan painopeiton ominaisuuksia
Lapsen painopeiton hankinnassa tulee ottaa huomioon samat asiat kuin aikuisten peittoa valitessa. Näitä ovat peiton paino, koko, täytemateriaali ja kangas.
Peiton sopivan painon saat selville laskemalla noin 10 % lapsesi painosta. Tämä ohje on suuntaa antava, sillä joskus riittää hieman kevyempi peitto ja toisinaan tarvitaan hieman raskaampi. Myös peiton koko vaikuttaa siihen, minkä painoinen peitto kannattaa valita.
Lasten kohdalla täytyy olla erityisen tarkkana siitä, että peitto ei ole liian painava, jotta lapsi saa tarvittaessa itse siirrettyä sen pois päältään. Edes unitokkurassa lapsesta ei saa tuntua siltä, että hän on jumissa peiton alla. Pienille vauvoille ja taaperoille painopeittoa ei edes suositella. Älä koskaan anna aikuisten painopeittoa lapselle.
Peiton koko tulee suhteuttaa lapsen kokoon. Pääsääntö on, että kannattaa valita koko, jonka valitsisi myös tavallisen peiton kohdalla. Leikki-ikäiselle riittää pienempi peitto, mutta vanhemmalle lapselle voi valita jo täysikokoisen peiton. Toisaalta on hyvä ottaa huomioon myös sängyn koko. Pieneen sänkyyn ei kannata ostaa isoa peittoa, sillä se valuu helposti sängynreunan yli maahan.
Kuten edellä jo mainittiin, peiton koon ja painon välillä on yhteys. Suuressa peitossa paino jakautuu luonnollisesti suuremmalle alueelle kuin pienessä peitossa. Jos hankit ison peiton, jonka paino on kolme kiloa, tulee yhteen ruutuun vähemmän painoa kuin samanpainoisessa pienessä peitossa. Periaatteessa iso peitto saa siis painaa vähän enemmän kuin pieni peitto. Edellämainittu 10 prosentin sääntö antaa suuntaviivaa ison peiton (n.150×200 cm) painosta. Jos olet hankkimassa pienempää peittoa, painonkin tulisi olla samassa suhteessa pienempi.
Täytemateriaali kannattaa valita niin, että se ei aiheuta allergian vaaraa. Kiinassa valmistetut muoviraetäytteiset peitot ovat riski, sillä koskaan ei voi olla varma mitä aineita muovin valmistuksessa on käytetty. Tämä koskee erityisesti halpoja painopeittoja. Parempi on siis valita joko lasihelmitäytteinen tai Suomessa valmistettu peitto. Nämä peitot ovat kalliimpia, mutta näin ainakin vähennät allergian riskiä.
Kangas olisi hyvä olla mahdollisimman hengittävä ja ihoystävällinen. Monet pitävät puuvillasta, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy. Jos lapsellasi on tuntoyliherkkyyttä, kankaan materiaaliin tulee kiinnittää erityistä huomiota ja valita se yksilöllisten mieltymysten mukaan. Mikäli sopivaa päällyskangasta ei löydy, apu saattaa löytyä sopivasta pussilakanasta.