Kun sitten päättää hankkia itselleenkin painopeiton, saattaa törmätä ongelmaan. Markkinoilta löytyy jos jonkinlaisia painopeittoja: pienempää ja suurempaa, kevyempää ja painavampaa, halvempaa ja kalliimpaa. Ja kaikkia niitä mainostetaan tietenkin hyvinä, kestävinä ja laadukkaina. Kun sitten lukee ihmisten antamia arvosteluja, voi huomata, että jokaisesta merkistä löytyy myös huonoja puolia. Miten eri painopeitot sitten eroavat toisistaan, mistä painopeittojen hinta koostuu ja mihin ominaisuuksiin ylipäänsä kannattaa kiinnittää huomiota, kun valitsee itselleen painopeittoa? Lähdetään ottamaan näistä asioista selvää.
Paino ja koko
Ensimmäisenä on hyvä miettiä mikä olisi sopiva paino painopeitolle. Karkea ohje on, että painopeiton tulisi olla noin 8-12 % henkilön painosta. Hyvä ja helppo nyrkkisääntö on 10 %. Tämä sääntö pätee silloin, kun ollaan hankkimassa täysikokoista peittoa, eli suunnilleen 150×200 cm. Jos siis painat 70 kg, painopeiton tulisi tämän ohjeen mukaan olla noin seitsemän kilon painoinen. Yksilöllisiä eroja kuitenkin löytyy, joten orjallisesti tuota kymmenen prosentin sääntöä ei tarvitse tuijottaa. Toiset ihmiset pitävät vähän kevyemmästä, toiset painavammasta peitosta.
Peiton painon ja koon välillä on suora yhteys. Kuten edellä kerroimme, täysikokoinen peitto saa olla noin 10 % omasta painosta. Jos olet kuitenkin hankkimassa pienempää peittoa, paino tulee suhteuttaa peiton kokoon. Jos peiton koko vain puolet täysikokoisen peiton koosta, myös painon tulee olla vain puolet. Tämä tarkoittaa sitä, että jos suuri peitto painaisi seitsemän kiloa, pieni peitto painaisi kolme tai neljä kiloa.
Suurin osa markkinoilla olevista painopeitoista on täysikokoisia, eli noin 150x200cm. Näiden lisäksi löytyy myös tavallista pidempiä peittoja pitkille ihmisille. Näiden peittojen pituus on 230cm. Ja toki tarjolla on myös pienempiä peittoja lapsia varten. Myös aikuiset voivat käyttää pienempiä peittoja esimerkiksi torkkupeittona tai tavallisen täkin lisänä jalkojen päällä.
Valmistusmaa
Suurin osa painopeitoista valmistetaan Kiinassa. Niiden laatu voi vaihdella paljonkin valmistajan mukaan. Peiton hinta antaa viitteitä siitä, miten laadukkaasta peitosta kulloinkin on kyse.
Markkinoilta löytyy myös suomalaisia painopeittoja. Nämä peitot ovat yleensä hyvänlaatuisia ja kestäviä, mutta ne ovat selvästi kalliimpia kuin Kiinassa valmistetut.
Täyte
Täyte on se, mikä tekee painopeitoista tavallista peittoa painavampia. Painopeitoissa käytetään yleensä täytteenä joko lasihelmiä tai muovirakeita. Muitakin täytteitä saattaa löytyä, mutta nämä kaksi ovat selvästi käytetyimpiä.
Lasihelmet ovat yleensä pieniä ja pyöreitä kuulia, jotka pääsevät liikkumaan toistensa lomassa helposti. Muovirakeet eivät sen sijaan välttämättä ole täysin pyöreitä. Lisäksi muovirakeet ovat kevyempiä kuin lasihelmet, joten niitä tarvitaan enemmän tuomaan tarvittava paino. Tämän takia ne saattavat kahista yön aikana, kun ihminen kääntyilee sängyssä tai siirtelee peittoa. Lasihelmitäytteisiä peittoja pidetään yleisesti hiljaisempina kuin muoviraetäytteisiä.
Lasihelmien yksi parhaista puolista on se, että ne valmistetaan luonnon raaka-aineista. Muovihelmissä on sen sijaan aina käytetty jotain keinotekoisia aineita, jotka saattavat ärsyttää ihoa tai aiheuttaa allergiaa. Erityisesti, jos kärsit jo valmiiksi jostain ihosairaudesta tai muoviallergiasta, on riski ottaa tällainen peitto käyttöön, vaikka helmet kuinka olisi valmistettu allergisoimattomasta materiaalista. Ja vaikka mitään ihosairauksia tai allergioita ei olisikaan, kannattaa miettiä kahteen kertaan, haluaako yökaverikseen ties mitä keinotekoisia aineita. Varsinkin Kiinassa valmistetuissa peitoissa saattaa muovihelmissä olla vaikka mitä allergisoivia aineita. Suomalaisissa painopeitoissa tämä riski on huomattavasti pienempi.
Muovirakeet ovat kuitenkin selvästi halvempia kuin lasihelmet. Tämä näkyykin yleensä suoraan painopeittojen hinnassa. Jos painopeitto on halpa, siinä käytetään lähes varmasti täytteenä muovirakeita.
Kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, miten täyte on laitettu peiton sisälle. Yleensä täyte on jaettu ruutuihin, jotta paino jakautuisi tasaisesti koko peiton alueelle. Tämänkin voi kuitenkin tehdä monella tavalla. Mitä suuremmat ruudut peitossa on, sitä enemmän täyte pääsee liikkumaan niiden sisällä. Kannattaa siis valita peitto, jossa ruudut ovat vähän pienemmät. Joissain peitoissa täyte on lisäksi ommeltu kiinni ristikkoon, joten se pysyy paremmin paikoillaan kuin vapaana pyörivät helmet. Nyrkkisääntönä voi pitää, että mitä kalliimpi peitto, sitä kauemman ja varmemmin täyte oikeasti pysyy paikoillaan, mutta varmaa tämäkään ei ole.
Kangas
Peiton päällysmateriaali määrittelee paljon peiton käyttömukavuutta. Hiostava materiaali ei ole kenenkään mielestä mukava. Toki pussilakanalla voi vaikuttaa jonkin verran, mutta asiaan kannattaa silti kiinnittää huomiota.
Puuvilla on yksi yleisimmistä päällyskankaista painopeitoissa. Se on luonnonmateriaali, hengittävä ja tuntuu iholla mukavalta. Toinen yleisesti käytetty vaihtoehto on polyesteri. Se on keinotekoinen materiaali ja todella kestävää. Usein se ei kuitenkaan ole yhtä hengittävää ja miellyttävää iholla. Joistain peitoista on saatavana myös bambupäällysteinen versio. Bambu tuntuu viileältä iholla ja sitoo tehokkaasti kosteutta itseensä, joten se sopii hyvin henkilöille, jotka hikoilevat paljon yön aikana.
Jokaisella on tietenkin oma mielipiteensä siitä, mikä materiaali tuntuu iholla parhaalta, joten yhtä oikeaa vaihtoehtoa ei ole. Joiltain valmistajilta löytyy vaihtoehtoja eri materiaaleilla, joten valinnanvaraa kyllä on. Materiaali näkyy myös hinnoissa. Polyesteri on yleensä halvin, bambu kallein, puuvilla jostain siltä väliltä.
Ompelujälki
Peiton laadusta kertoo paljon se, miten hyvin peitto on ommeltu. Joissain halvoissa peitoissa ompelujälki voi olla vähän sitä sun tätä. Huonosti ommelluissa peitoissa ompeleet voivat ajan mittaan lähteä purkautumaan, jolloin täyte pääsee liikkumaan vapaasti ruudusta toiseen, ja lopulta kaikki täyte valuu peiton reunoille. Täyte voi myös tihkua ompelusaumoista toiseen ruutuun, vaikka ommel ei purkautuisikaan. Joskus täyte pääsee jopa vuotamaan ulos peitosta, mikä ei tietenkään ole kovin miellyttävää.
Jos peiton tilaan netistä, ompelujälkeä on tietenkin mahdotonta nähdä etukäteen. Jotain kuitenkin saa selville hinnasta. Halvan peiton tekemiseen tuskin on ehditty käyttää yhtä paljon aikaa ja keskittymistä kuin kalliimpien peittojen valmistukseen.
Pesulämpötila
Peittoa ei toivottavasti tarvitse pestä kovin usein, mutta kannattaa silti kiinnittää huomiota myös pesulämpötilaan. Pesulämpötila määräytyy peitossa käytettyjen materiaalien mukaan. Parhaat peitot voi pestä 60 asteessa, mutta monissa peitoissa lämpötila on vain 30 astetta. Jos peitto pääsee kastumaan tai likaantumaan, voi olla ikävää, jos sitä ei saa puhdistettua kunnolla.
Onko lakanaa saatavilla?
Painopeittoa on vaikea saada pysymään tavallisen pussilakanan sisällä suorassa. Moniin painopeittoihin onkin ommeltu reunoille pienet lenkit, ja niille on valmistettu omat pussilakanat, joihin nuo lenkit on helppo kiinnittää. Näin peitto pysyy paremmin paikoillaan. Lenkkien määrä ja paikat vaihtelevat peitosta riippuen, ja joissakin peitoissa noita lenkkejä ei välttämättä ole ollenkaan. Ostovaiheessa kannattaa siis varmistaa löytyykö samalta valmistajalta myös pussilakanoita ja hankkia samalla myös sellainen. Tämä helpottaa peiton käyttöä ja puhtaanapitoa huomattavasti.
Hankkiako siis halpa vai kallis painopeitto?
Jos olet epävarma siitä, tykkäätkö painopeitosta tai onko siitä sinulle hyötyä, voi tuntua järkevältä kokeilla halvalla peitolla. Halvoissa peitoissa saattaa kuitenkin olla monta kompastuskiveä, joita kalliissa ja laadukkaissa peitoissa ei ole. Hankkiessasi halvat painopeiton saat hyvällä tuurilla hyvänlaatuisen kappaleen, joka kestää käytössä vuosia, ja on juuri sitä mitä mainoksessa on luvattu. Yhtä hyvin voi kuitenkin olla, että halpa peitto osoittautuu hukkaostokseksi. Mikä tahansa ominaisuus voi olla jotain ihan muuta kuin mitä mainoksessa väitetään: peitto saattaakin olla kevyempi tai painavampi, isompi tai pienempi, täyte voi olla muovia, vaikka mainoksessa puhuttiin lasihelmistä ja ompelujälki voi olla niin luokatonta, että täyte pääsee siirtymään ruudusta toiseen tai jopa vuotamaan täkin ulkopuolelle. Huonolaatuisetkin peitot voivat aluksi olla hyviä ja mukavia käytössä, mutta saattavat ennemmin tai myöhemmin menettää hyviä ominaisuuksiaan. Halvalla ei siis todennäköisesti saa hyvää, ainakaan tässä tapauksessa. Ainakin otat riskin ostaessasi halvan peiton.
Kalleimpien merkkien valmistamat painopeitot ovat CE-merkittyjä lääkinnällisiä tuotteita, eli niillä on tarkat laatuvaatimukset, jotka niiden pitää täyttää. Voit siis olla varma, että saat juuri sitä mitä tilaat. Tällaiset peitot yleensä kestävät aikaa, kunhan niitä käytetään ohjeiden mukaan.
Jokaisella on kuitenkin omat mieltymyksensä ja peitto kannattaakin valita niiden mukaan. Toivottavasti tämän artikkelin ohjeilla pääset alkuun painopeittojen vertailussa ja löydät juuri itsellesi sopivan vaihtoehdon. Jos haluat lukea mitkä painopeitot me nostimme parhaimpien joukkoon, lue täältä vertailu parhaista painopeitoista.