Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Siihen ei ole parantavaa hoitoa, mutta hyvällä lääkkeettömällä hoidolla pääsee usein jo pitkälle. Tarvittaessa apuun voidaan ottaa myös lääkehoito ja viimeisenä keinona tekonivelleikkaus.
Ruokavalio on yksi nivelrikon lääkkeettömistä hoitomuodoista. Sen tarkoitus on vähentää elimistössä olevaa hiljaista tulehdusta, joka voi ylläpitää ja pahentaa nivelrikkoa. Ei ole kovin paljon järkeä käyttää paljon aikaa ja vaivaa jumppaamiseen ja lääkehoitoihin, jos samaan aikaan syö ruokaa, joka pahentaa tulehdusta.
Nivelterveyttä tukeva ruokavalio on periaatteessa helppo toteuttaa, sillä se ei vaadi mitään hokkuspokkuskeinoja. Vaikeaksi siitä voi tehdä se, että syömisrutiineja saattaa olla vaikea muuttaa. Ainakin siis aluksi joutuu kiinnittämään paljonkin huomiota siihen mitä kaupasta ostaa ja lautaselleen laittaa. Muutamassa kuukaudessa uudet rutiinit ovat muodostuneet osaksi elämää, jolloin aterioiden suunnittelu onnistuu helpommin.
Lue myös: Nivelrikon lääkkeetön hoito

Kokonaisuus ratkaisee
Loppujen lopuksi on kyse siitä miltä ruokavalio kokonaisuudessaan näyttää, ei niinkään mistään yksittäisistä ruoka-aineista. Kun kokonaisuus on hallinnassa, voi silloin tällöin herkutella tai joustaa säännöistä. Monia nivelrikkopotilaita kehotetaan myös laihduttamaan vähäsen, ja onneksi sama ruokavalio sopii myös tähän tarkoitukseen.
Välimeren ruokavalio on hyvä esimerkki siitä, miltä nivelterveyttä tukeva ruokavalio näyttää. Siinä käytetään paljon kasviksia ja hedelmiä sekä hyviä rasvoja, mutta vain vähän sokeria ja prosessoituja ruokia. Myös perinteisen suomalaisen ruokavalion voi muuttaa terveellisemmäksi lisäämällä kasvisten, vihannesten ja marjojen käyttöä, vaihtamalla kovia rasvoja pehmeämmiksi, valkoiset viljatuotteet kokojyväviljaan ja rasvaiset maitotuotteet vähemmän rasvaisiksi.
Sopiva määrä vihanneksia ja hedelmiä voisi olla esimerkiksi kaksi annosta hedelmiä ja kolme annosta vihanneksia päivässä.

Tulehdusta vähentävät ruoka-aineet
Jos haluat lähteä tarkemmin viilaamaan ruokavaliotasi, voit halutessasi lisätä sinne ruoka-aineita, joiden on todettu vähentävät tulehdusta tehokkaasti. Jos olet muuttanut ruokavaliota kokonaisuudessaan, olet jo luultavasti itse asiassa lisännytkin joitain näitä. Tässä muutamia ruoka-aineita, joita voit kokeilla:
Tummanvihreät kasvikset: Tummanvihreissä kasviksissa, kuten pinaatissa, parsakaalissa ja lehtikaalissa, on paljon E-vitamiinia, joka saattaa olla yksi avaintekijä tulehduksen torjunnassa.
Pehmeät rasvat: Vaihda kovat rasvat pehmeisiin. Kalaa kannatta syödä pari kertaa viikossa tai harkita omega-3-valmisteen käyttöönottoa. Kala kannattaa valmistaa jollain muulla tavalla kuin paistamalla, sillä paistaminen vaikuttaa negatiivisesti kalassa oleviin rasvoihin. Ruuanvalmistukseen sopii hyvin oliiviöljy. Erityisesti neitsytoliiviöljyllä oletetaan olevan tulehdusta alentava vaikutus.
Pähkinät ja mantelit: Pähkinät ja mantelit sisältävät hyviä rasvahappoja mutta myös paljon muita ravintoaineita ja vitamiineja, kuten E-vitamiinia, kuitua ja kalsiumia.

Marjat: Marjat ovat suomalaista superfoodia. Erityisesti mustikassa on paljon ravintoaineita ja antioksidantteja, joten niitä kannattaa käyttää ympäri vuoden. Myös mansikka, tyrni, kirsikka ja karpalo ovat loistavia marjoja tässä tarkoituksessa.
Valkosipuli: Valkosipulia on käytetty lääkkeenä yhteen jos toiseen vaivaan satojen vuosien ajan. Sillä näyttäisi olevan vaikutusta niin verenpaineen ja kolesterolin laskuun kuin myös hiljaisen tulehduksen rauhoittamiseen.
Tumma suklaa: Sokeriset ruuat ylläpitävät hiljaista tulehdusta elimistössä, mutta muutamalla palalla tummaa suklaata saattaa olla päinvastainen vaikutus. Valitse siis tästä lähtien kaupasta suklaata, jossa on vähintään 70 prosenttia suklaata.

Muita suositeltavia ruoka-aineita ovat muun muassa:
- granaattiomena
- verigreippi
- appelsiini
- kiivi
- tomaatti
- punajuuri
- maustamaton jugurtti
- yrtit, kuten oregano ja timjami
Sen sijaan seuraavia ruoka-aineita kannattaa välttää arjessa (niitä voi nauttia pieniä määriä silloin tällöin herkkuhetkinä):
- vaaleat leivät ja leivonnaiset
- sokeriset mehut ja limpparit
- karkit ja muut sokeriset herkut
- prosessoidut lihatuotteet
- prosessoitu ruoka
- ranskanperunat ja sipsit

Viljatuotteita vai ei?
viljatuotteet ylläpitävät tulehdusreaktiota elimistössä lisäämällä suoliston läpäisevyyttä. Näyttää kuitenkin siltä, että osa ihmisistä kestää niitä hyvin ja silloin ruokavalioon kannattaa ottaa mukaan täysjyväviljavalmisteita. Jos sen sijaan tuntuu, että elimistö ei kestä viljaa, ei sitä kannata väkisin käyttää.
Jokaisen on itse testattava miten asian laita on. Parhaiten testaaminen onnistuu siten, että ottaa gluteenittoman ruokavalion käyttöön joksikin aikaa. Vaikutuksen yleensä huomaa jo melko nopeasti, joten viikon tai parin testijakso yleensä riittää. Jos et huomaa mitään eroa voinnissa, voit palata takaisin normaaliin ruokavalioon. Sen sijaan jo huomaat voinnin paranevan ja kipujen vähenevän, voit yhtä viljaa kerrallaan kokeilla pystyisitkö käyttämään edes jotain niistä. Samanlaisen kokeen voi tehdä maitotuotteiden kanssa.
Lue myös: Paras ravintolisä nivelrikkoon
