Me ihmiset olemme hyvin erilaisia monien asioiden suhteen. Yksi näistä asioista on herkuttelu. Toinen ei välitä herkuista juuri ollenkaan, kun taas toisen tekee jatkuvasti mieli makeaa. Moni herkuttelija haluaisi varmasti päästä tästä ominaisuudesta eroon. Herkuttelutaipumukseen on monta syytä, joista osa on helposti korjattavissa ja toiset vähän suuremman työn takana.
Herkuttelusta voidaan käyttää montaa eri nimitystä, kuten makeanhimo, ahmiminen, stressisyönti, napostelu ja tunnesyönti. Toki on olemassa myös oikeaa tunnesyömistä, mutta joskus samaa termiä käytetään hieman harhaanjohtavasti myös herkuttelusta.
”Voin olla hyvin ilman herkkuja, mutta jos otan yhdenkin palan suklaata, homma lähtee käsistä ja syön koko levyn kerralla. Se on kaikki tai ei mitään.”
Kuulostaako tutulta? Moni makeanhimoinen voi varmasti allekirjoittaa tämän kokemuksen. Tällaisessa tilanteessa moni ehkä ajattelee, että parasta olisi olla kokonaan ilman herkkuja. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta todellisuudessa olisi kuitenkin viisainta opetella ja pyrkiä kohtuukäyttöön, vaikka se vaatiikin enemmän työtä kuin totaalikieltäytyminen.
Miten herkuttelua voisi siis opetella vähentämään? Itsensä ruoskiminen on syytä unohtaa saman tien, samoin liiallinen itsekuri. Aloita opettelemalla oikea suhtautuminen ruokailuun ja herkutteluun. Kaikki lähtee perusteista ja ohjaa terveellisiin elämäntapoihin.
Vinkit herkuttelun vähentämiseen
1. Muista tasainen ateriarytmi koko päivän. Usein iltaherkuttelu johtuu siitä, että aamupala ja lounas ovat olleet liian kevyitä. Samoin jos jokin ateria on jäänyt kokonaan välistä, voi napostelu lähteä illalla käsistä. Erityisen tärkeä tasainen ateriarytmi on niillä ihmisillä, joilla on taipumusta makeanhimoon.
2. Syö riittävästi kunnon ruokaa ja muista myös juoda riittävästi vettä. Ateriarytmin lisäksi jokaisen aterian tulisi olla riittävän monipuolista, täyttävää ja ravitsevaa. Näin elimistö saa kaiken tarvittavan eikä se joudu kompensoimaan puuttuvia aineita herkuilla. Myös ruuan määrän pitäisi olla riittävä. Jatkuva laihduttaminen ja liian vähäisellä ruualla eläminen ei vaan kerta kaikkiaan toimi, vaikka ruoka sinällään olisi terveellistä.
3. Muista nukkua ja levätä kunnolla. Väsyneenä tulee helposti napattua suuhunsa kaikkea epäterveellistä ja energiapitoista. Kun ajatus ei kulje kunnolla, kunnolliseen ruokailuun panostaminen ei ole ensimmäisenä mielessä. Senpä takia olisikin ensiarvoisen tärkeää panostaa kunnollisiin yöuniin, lepäämiseen ja stressin välttämiseen.
4. Opettele nauttimaan herkuista. Herkuttelu on täysin sallittua eikä siitä pidä tuntea huonoa omaatuntoa. Kun siis herkuttelet, herkuttele kunnolla. Panosta laatuun ja nautiskele rauhassa. Silloin yleensä pienempikin määrä herkkuja riittää. Salliva suhtautuminen herkkuihin on aina hyvä asia.
Samalla kun opettelet sanomaan herkuille kyllä, opettele sanomaan ei muiden takia tapahtuvalle herkuttelulle. Vaikka joku tarjoaisi sinulle herkkua, sinun ei tarvitse ottaa sitä ellet todella halua. Sinun ei tarvitse pelätä sitä, että toinen loukkaantuu siitä, että sinä kieltäydyt.
5. Mitä jos vaihtaisit herkut terveellisempiin vaihtoehtoihin? Jos koet napostelun tärkeäksi osaksi illanviettoa, pohdi voisivatko hedelmät ja vihannekset toimia herkkuina. Porkkana, omena, kurkku, paprika – siinä vain muutama vaihtoehto, joita voisit kokeilla. Samalla saisit vitamiineja, kuituja ja muita hyviä ravintoaineita. Viipaloi vaikka valmiiksi jääkaappiin itsellesi pieni ”herkkukori” siltä varalta, että makeannälkä yllättää.
6. Älä osta kaappiin herkkuja. Tämä on aika yksinkertaista. Jos kaapissa ei ole mitään herkuteltavaa, napostelu vaikeutuu huomattavasti. Kun sitten tulee herkuttelun aika, osta parasta herkkua mitä tiedät ja nauti se hyvällä omallatunnolla.
7. Voisitko kokeilla sijaistoimintoa? Voi kuulostaa hassulta, mutta tämä saattaa toimia. Yksi napostelun tarkoitus on lisätä hyvänolonhormoneja elimistössä. Niitä voi kuitenkin saada muistakin asioista kuin herkuttelusta, ja joillakin ihmisillä jokin sijaistoiminto voi hyvinkin korvata herkuttelun. Usein tähän sijaistoimintoon liittyy jotain fyysistä toimintaa. Kokeile vaikkapa laittaa musiikki soimaan ja tanssi mielimusiikkisi tahtiin. Venyttele. Lue hyvää kirjaa. Mitä tahansa mistä itse pidät. Kokeilemisen arvoinen juttu!