Mitä kehonkoostumusmittaus kertoo?

Oletko koskaan tehnyt kehonkoostumusmittausta? Jos et ole, et ehkä aavistakaan kuinka paljon tietoa yksi pieni mittaus voi sinulle antaa. Mutta ei hätää. Kerromme tässä artikkelissa kaiken oleellisen. Saatat yllättyä siitä, mitä kaikkea voitkaan saada selville omasta kehostasi näin helposti ja vaivattomasti ja mihin kaikkeen voit tuota tietoa käyttää.

Kehonkoostumusmittaus on helppo ja nopea tutkimus, jossa kevyen sähkövirran avulla saadaan selville kehosi koostumus. Tutkimus pystyy erittelemään kehon sisältämän lihaksen, rasvan ja nesteen määrän sekä määrittelemään sen paikan kehossa. Näiden tietojen avulla voidaan päätellä monta asiaa terveydestä.

Lue lisää: Kehonkoostumusmittaus – mitä, miksi ja kenelle?

Kehon koostumusta voi mitata joko kotona tai mittauspisteillä, joita on ympäri Suomen. Jos olet kiinnostunut seuraamaan kehosi kuustumusta usein ja säännöllisesti, kannattaa hankkia kehonkoostumusmittari kotiin. Mittarit ovat helppokäyttöisiä ja niistä saa paljon tietoa irti.

Lue lisää: Paras kehonkoostumusmittari kotiin

Jos et ole kiinnostunut hankkimaan mittaria kotiin, voit aina tehdä mittauksen muualla. Mittauspisteitä on monissa kuntokeskuksissa, jos ei pysyvästi niin aikakin kiertävästi silloin tällöin. Jos haluat mennä tutkimukseen vieläkin helpommin, kannattaa tutustua Bodymajan palveluun. Bodymajalla on useita pysyviä itsepalveluperiaatteella toimivia mittauspisteitä kauppakeskuksissa ympäri Suomea. Voit siis käydä pikaisessa tutkimuksessa työmatkan varrella tai samalla, kun vietät mukavaa vapaapäivää.

Tässä artikkelissa käymme lyhyesti läpi mitä kaikkea Bodymajan kehonkoostumusmittaus sisältää ja mihin tuota tietoa voi käyttää.

Tarjolla yksilöllistä tietoa

Kehonkoostumusmittauksen yksi loistava puoli on se, että saat siitä todella yksilöllistä tietoa. Jokainen meistä on yksilö eikä kahta samanlaista vartaloa ole olemassakaan. Ei siis ole syytä verrata omaa vartaloa muiden ihmisten vartaloihin, vaan jos haluaa verrata johonkin, kannattaa verrata esimerkiksi siihen millainen oma vartalo oli vuosi sitten. Näin pysyt selvillä siitä, miten esimerkiksi liikunta tai elämäntapamuutokset ovat vaikuttaneet sinuun. Se motivoi jatkamaan terveellistä elämää.

On kuitenkin syytä muistaa, että kehonkoostumusmittareita on monen tasoisia eivätkä tulokset ole aina vertailukelpoisia. Mitä laadukkaampi laite, sitä tarkempia tuloksetkin yleensä ovat. Siitä huolimatta tuloksia ei pidä koskaan lukea liian tarkasti, vaan suhtautua niihin pikemminkin suuntaa antavina. Parhaiten kehonkoostumusmittaus toimii niissä tilanteissa, jolloin mittauksissa käydään säännöllisesi. Tällöin on mahdollista nähdä mihin suuntaan tilanne on etenemässä, mikä voi antaa huomattavasti lisäbuustia matkalla kohti omia tavoitteita.

Lihasten ja rasvakudoksen määrä

Lihasten ja rasvakudoksen kokonaismäärä sekä niiden jakautuminen kehon eri osiin on yleensä se juttu, mikä kehonkoostumusmittaukseen tullessa kiinnostaa kaikkein eniten. Tutkimus kertoo kehon kokonaispainon, ja lisäksi erikseen sen, miten paljon lihasta ja rasvakudosta kehossa on kiloina. Pystyt myös halutessasi vertaamaan omaa kehoasi normaaliarvoihin.

Jokaisella ihmisellä on rasvaa kehossaan, ja näin kuuluukin olla. Kehonkoostumusmittaus kertoo kehon rasvaprosentin, joiden normaalit arvot ovat miehillä 10-20% ja naisilla 18-28%. Rasvakudoksen määrän seuraaminen on keskiössä esimerkiksi silloin, kun halutaan pudottaa painoa, mutta asia ei ole aina ihan yksinkertainen. Laihdutettaessa ei nimittäin katoa pelkästään rasvakudosta, vaan myös lihasmassa saattaa helposti sulaa. Sen takia on hyvä käydä säännöllisesti mittauksessa, jotta voi olla varma, että paino lähtee nimenomaan rasvakudoksesta eikä lihaksista.

Myös rasvan jakautuminen eri puolille kehoa kertoo paljon terveydestä. Jos mittaus paljastaa, että rasvaa on kertynyt erityisesti keskivartalon sisäelinten ympärille, kannattaa hieman huolestua, sillä sisäelinrasva on riskitekijä monille sairauksille ja kertoo luultavasti siitä, että elintavoissa olisi petrattavaa. Toisaalta sisäelinrasvan väheneminen kertoo, että elintavat ovat muuttuneet oikeaan suuntaan, ja se antaa motivaatiota jatkaa. Myös ihan perinteinen mittanauhan käyttö ja vyötärönympäryksen mittaaminen paljastaa usein saman asian.

Lihasmäärä on mielenkiintoinen tieto silloin, kun ollaan kasvattamassa lihasmassaa. Kuten rasvan, myös lihasten osalta tutkimus ei kerro pelkästään niiden määrää kehossa, vaan myös jakautumista eri ruumiinosiin. Tätä kuvataan termillä lihastasapaino. Sen avulla saat selville onko sinulla esimerkiksi puolieroja oikean ja vasemman puolen välillä tai ovatko jalkalihaksesi huomattavasti vahvemmat kuin käsilihaksesi. Tämä helpottaa tulevien treenien suunnittelua.

Ravitsemustila

Kehonkoostumusmittaus kertoo myös sen, jos se löytää viitteitä mahdollisesta aliravitsemuksesta tai jos ruokavaliossa on liikaa jotain ainetta (yleensä rasvaa). Nestetasapainolla puolestaan kuvataan sitä, onko kehossa riittävästi nestettä. Monet ihmiset juovat liian vähän päivän aikana, mikä heijastuu osaltaan nestetasapainoon.

Kokonaistilanne

Kaikkien edellä mainittujen tietojen perusteella saat arvion kokonaistilanteestasi, joka kuvaa kehon tasapainoa. Se ilmaistaan numerona asteikolla 1-100. Normaali pistemäärä on noin 70-90. Jos pääset tuohon tulokseen, voit olla tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseesi. Jos sen sijaan pisteet jäävät alhaisemmiksi, on se vain merkki siitä, että nyt sinulla on mahdollisuus korjata tilanne.

Saat myös arvion ihannepainostasi. Se ei ole absoluuttinen totuus vaan pikemminkin ehdotus. Lisäksi arvioon kannattaa suhtautua suuntaa antavana, eli sinun ei tarvitse yrittää osua juuri tuohon painoon. Samalla saat arvion siitä, olisiko painon muutos hyvä tehdä lihas- vai rasvamassan osalta.

Mielenkiintoinen tieto on myös kalorinkulutus liikunnan aikana. Tällä tiedolla ei ehkä yksistään tee kovin paljoa, mutta onhan se mielenkiintoista tietää minkä verran sitä kuluttaa eri urheilusuoritusten aikana. Jos haluaa, tietoa voi toki käyttää ruokavalion suunnittelussa. Sen sijaan ehkä käyttökelpoisempi tieto on suositeltava päivittäinen kalorinsaanti. Tämän perusteella voit suunnitella itsellesi sopivan ruokavalion niin, että se sisältää kaikkia tarvittavia ainesosia. Kun yhdistää nämä kaksi asiaa (suositeltava päivittäinen kalorinsaanti ja kalorinkulutus liikunnan aikana), voikin jo halutessaan suunnitella ruokavalionsa optimaaliseksi.

Ota vastuu itsestäsi!

Kehonkoostumusmittaus on yksi hyvä tapa seurata omaa terveyttä ja hyvinvointia. Ota siis tavaksi käydä silloin tällöin tsekkaamassa tilanne. Raportin perusteella voit onnitella itseäsi edistymisestäsi ja tarvittaessa tehdä suunnitelman siitä, miten elintapoja voisi parantaa vielä entisestään. Pienikin muutos voi olla tärkeä ja saada aikaan suuria tuloksia. Kukaan ei tee näitä muutoksia sinun puolestasi, vaan sinun täytyy itse ottaa niistä vastuu. Älä ota tätä lannistavana asiana vaan ajattele pikemminkin niin, että nyt sinulla on kaikki mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämääsi. Sinun ei tarvitse odottaa, että joku muu ehtii tai jaksaa, vaan voit itse tehdä päätöksen.

Kehonkoostumusmittauksen lisäksi suosittelemme käymään silloin tällöin myös verikokeissa tarkistamassa onko kaikki sillä puolella ok. Puhti-palvelu on hyvä vaihtoehto, johon et tarvitse lähetettä, ja voit itse päättää mitä kokeita sinulta otettaan.

Yhteenveto

Kehonkoostumusmittaus on monipuolinen tietopaketti terveydestä ja hyvinvoinnista. Se ei kuitenkaan tarjoa diagnooseja, vaan kertoo ainoastaan tämänhetkisen tilanteen. Tarvittaessa se suosittelee ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon lisätutkimuksia varten. Parhaan hyödyn kehonkoostumusmittauksesta saat silloin, kun käyt tutkimuksessa säännöllisesti, jolloin voit seurata omaa terveyttäsi ja kehittymistäsi. Tulokset eivät kuitenkaan tarjoa absoluuttista totuutta, vaan muista suhtautua tuloksiin lähinnä suuntaa antavina.