Mitä hyötyä aktiivisuusrannekkeista on?

Aktiivisuusrannekkeiden kehityskaari on ollut huima. Aikoinaan markkinoille tulivat askelmittarit, jotka kertoivat vain päivittäisten askelten määrän. Tästä lähti liikkeelle kehitys, joka on johtanut nykyisten aktiivisuusrannekkeiden yleistymiseen. Nykyään lähes jokainen voi halutessaan seurata omaa kehittymistään ja aktiivisuuttaan hyvinkin monipuolisesti. Mutta miksi aktiivisuusranneketta kannattaa käyttää? Minkälaisia ominaisuuksia niillä on, mitä hyötyä niistä on ja vastaavasti mitä huonoja puolia tai ärsyttäviä ominaisuuksia niillä on? Lähdetään ottamaan asiasta selvää.

Jos etsit itsellesi sopivaa ranneketta, lue vertailu parhaista aktiivisuusrannekkeista.

Aktiivisuuden mittaaminen

Aktiivisuusrannekkeet mittaavat liikettä ja aktiivisuutta, ja ne motivoivat liikkumaan enemmän. Monille tämä on tärkein syy hankkia itselleen aktiivisuusranneke. Aktiivisuuden mittaus perustuu kiihtyvyyssensoriin, joka tunnistaa liikkeen. Näin ranneke laskee askeleet ja ilmoittaa miten paljon päivittäisestä tavoitteesta on jo suoritettu. Ranneke myös huomauttaa, jos olet istunut liian pitkään paikallasi ja patistaa sinua liikkeelle. Tämän seurauksena istumisesta johtuva yksipuolinen tuki- ja liikuntaelimistöön kohdistuva rasitus vähenee ja mielikin pysyy virkeämpänä. Rannekkeet kertovat myös päivittäisen kokonaiskulutuksen, joka auttaa muun muassa painonhallinnassa ja ruokavalion kehittämisessä.

Aktiivisuusrannekkeita voi käyttää oman harjoittelun tukena. Nykyisin ne tunnistavat jo huiman määrän erilaisia liikuntalajeja. Lajimäärissä tosin on paljon vaihtelua eri tuotteiden kohdalla, joten jos harrastat jotain tiettyä lajia erityisen paljon, kannattaa varmistaa, että se löytyy valitsemastasi rannekkeesta. Voit myös usein itse päättää liikuntatavoitteesi ja ranneke opastaa sinua tavoitteen saavuttamisessa.

Sykkeen mittaaminen

Nykyisin kaikista aktiivisuusrannekkeista löytyy sisäänrakennettu optinen sykemittari, joka mittaa sykettä halutessasi vaikka ympäri vuorokauden. Ranneke mittaa ranteen valtimon halkaisijan muutosta ja laskee sen perusteella sykkeen. Sykkeen avulla ranneke pystyy päättelemään todella paljon erilaisia asioita. Syke kertoo siitä, miten hyvä kunto sinulla on, ja ranneke antaa myös vinkkejä millä sykealueella kannattaisi treenata, jotta kunto paranee. Syke kertoo myös stressitasosta päivän aikana. Jos stressi nousee liian korkeaksi, ranneke huomauttaa asiasta, jolloin voit mahdollisuuksien mukaan tehdä asialle jotain, esimerkiksi rauhoittavan hengitysharjoituksen.

Unen seuranta

Aktiivisuusrannekkeiden avulla voit myös seurata omaa untasi. Tämäkin ominaisuus perustuu sykkeen mittaamiseen, sillä eri unenvaiheissa syke on erilainen. Pelkän sykkeen perusteella tapahtuva unen seuranta on kuitenkin aina vajavaista. Tarvittaisiin aivosähkökäyrää mittaavat anturit, jotta unta pystyttäisiin oikeasti mittaamaan. Tästä johtuen aktiivisuusrannekkeet eivät välttämättä erota valveilla makaamista ja unta täysin toisistaan. Jotain osviittaa ne kuitenkin varmasti antavat ja voivat olla todella hyvä apu univaikeuksissa.

Vedenkestävyys

Lähes kaikki aktiivisuusrannekkeet ovat nykyisin vedenkestäviä. Monet niistä kestävät uinnin ja suihkun, osa jopa sukeltamisen jopa 50 metrin syvyyteen asti. Jos siis harrastat sukeltamista, kannattaa kiinnittää tähän huomiota, mutta muille käyttäjille tavallinen vedenkestävyys riittää.

Naisille suunnattuja lisäominaisuuksia

Kaikki rannekkeet sopivat sekä miehille sekä naisille, eikä niissä ole ikärajaa. Lapsille tosin on omat mallinsa. Joihinkin malleihin on naisia ajatellen lisätty hormonitoimintaa seuraava ominaisuus, jolloin on helppo seurata omaa kuukautiskiertoa ja siihen liittyviä oireita. Lisäksi sen avulla voi laskea todennäköisimpiä ovulaatiopäiviä.

Älykkäät ilmoitukset

Joihinkin aktiivisuusrannekkeisiin saa halutessaan tiedot saapuneista puheluista ja viesteistä, ja joillakin laitteilla on mahdollista jopa vastata viesteihin. Monet ovat sitä mieltä, että tämä ominaisuus auttaa irtautumaan puhelimesta ja vähentämään sometukseen käytettyä aikaa. Toiset taas kokevat tämän ahdistavana, kun edes lenkkeillessä ei pääse eroon puheluista ja viesteistä. Onneksi jokainen voi toimia itselleen parhaiten sopivalla tavalla, joko laittaa älykkäät ilmoitukset päälle tai jättää ne pois. Joidenkin rannekkeiden näytöltä voi myös tarkistaa säätiedot, mikä auttaa suunnittelemaan lenkkeilyä. Joillain malleilla voi hallita myös musiikinkuuntelua. Puhelumahdollisuutta aktiivisuusrannekkeissa ei kuitenkaan toistaiseksi ole.

Happisaturaation mittaus

Yksi uusimmista ominaisuuksia aktiivisuusrannekkeissa on happisaturaation eli veressä olevan hapen määrän mittaus, jota ei löydy vielä hetikään kaikista rannekkeista. Happisaturaation avulla saat tietoa siitä, miten hyvin hengityksesi sujuu yön aikana. Esimerkiksi uniapneaan liittyy pitkiäkin hengityskatkoksia nukkuessa, jolloin veressä olevan hapen määrä laskee. Tästä seuraa uniapnealle tyypillisiä oireita, kuten päiväväsymystä, päänsärkyä ja keskittymiskyvyn puutetta. Uniapnea myös altistaa tapaturmille ja muille sairauksille. Moni sairastaa uniapneaa tietämättään, joten happisaturaation mittaus antaa hyvän mahdollisuuden epäillä uniapneaa, jolloin on mahdollista päästä tutkimuksiin ja hoitoon ajoissa.

Osa aktiivisuusrannekkeista pystyy mittaamaan maksimaalisen hapenottokyvyn ja laskemaan niin sanotun fitness-iän. Tätä voi sitten verrata todelliseen fyysiseen ikään.

GPS

Joissain uusimmissa aktiivisuusrannekkeissa on sisäänrakennettuna GPS. Tämä mahdollistaa aikaisempaa tarkemmat mittaukset lenkkeillessä ja muuten liikkuessa. Halvemmissa malleissa ei välttämättä ole itsessään GPS:ää, mutta niissä on mahdollista käyttää puhelimen GPS:ää. Sisäänrakennettu GPS kuitenkin helpottaa tilannetta, kun enää ei tarvitse kantaa puhelinta mukana lenkillä, ja se mahdollistaa myös uintilenkkien mittaamisen.

Ärsyttäviä ominaisuuksia ja yleisimpiä vikoja

Aktiivisuusrannekkeiden yleisimpiä ärsytystä aiheuttavia ominaisuuksia tai vikoja ovat mittauksen epätarkkuus ja laitteiden yhdistämisongelmat. Valitettavasti näistä kummastakaan ei ihan heti olla pääsemässä eroon, mutta niitä voi yrittää minimoida ottamalla ne huomioon jo hankintavaiheessa.

Yksinkertaistaen voisi sanoa, että mitä kalliimpi laite, sen tarkemmat mittaukset ja luotettavammat tulokset. Aina tämä sääntö ei pidä paikkaansa, sillä kaikkiin merkkeihin ja malleihin mahtuu maanantaikappaleita, jotka eivät toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Halvat laitteet voivat tulkita pienenkin kädenliikkeen askeleena, jolloin esimerkiksi tiskaaminen tai pyykkien viikkaus saa aikaan tuhansia askeleita. Tämä tietenkin vesittää koko aktiivisuusrannekkeen idean.

Yhdistämisongelmien välttämiseksi kannattaa tarkistaa ostovaiheessa, että puhelimesi tukee aktiivisuusranneketta. Jos sinulla on Samsungin puhelin, voisi ajatella, että Samsungin aktiivisuusranneke toimisi sillä hyvin. Monet rannekkeet ovat yhteensopivia sekä iOS että Android-laitteella, mutta se kannattaa tarkistaa.

Lopuksi

Aktiivisuusrannekkeet ovat kehittyneet vuosien varrella huimasti ja nykyään ne ovat jo todella monipuolinen apuväline hyvinvoinnin tukemiseen. Ne kannustavat liikkumaan, auttavat liikuntatavoitteiden saavuttamisessa, seuraavat unta ja auttavat huomaamaan monia nukkumiseen liittyviä ongelmia. Parhaimmillaan ne auttavat parantamaan terveyttä ja jopa löytämään tai ennaltaehkäisemään sairauksia.