8 syytä miksi laihduttaminen pysähtyy

Moni laihdutuskuurin aloittanut huomaa jossain vaiheessa, että hyvän alun jälkeen homma tyssää. Jostain käsittämättömästä syystä paino ei enää laske, vaikka noudattaisi dieettiä pilkuntarkasti. Tämä voi olla varsin lannistava kokemus, mutta jos olet valmis menemään tästäkin vaiheesta läpi ja kääntämään kaikki kivet, onnistut kyllä.

Usein laihtuminen pysähtyy siinä vaiheessa, kun elimistön vastareaktiot aktivoituvat. Kun vähennämme syömistä ja lisäämme liikuntaa, elimistö vähentää energiankulutusta kompensoidakseen energianpuutetta. Keho siis alkaa kamppailla laihtumista vastaan!

Lue lisää kehon vastareaktiosta: Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa?

Laihdutuksen pysähtymiseen voi olla kuitenkin muitakin syitä. Valotamme tässä artikkelissa kahdeksaa syytä, jotka voivat estää tai ainakin hidastaa laihdutusta. Tunnistatko itsesi jostain näistä ja voisitko kenties kyseistä asiaa korjaamalla löytää uutta puhtia laihdutukseen?

1. Huomaamaton napostelu

Vaivihkaa tapahtuva napostelu voi lisätä päivittäistä energiansaantia yllättävänkin paljon. Onko sinulla esimerkiksi tapana napostella karkkia television ääressä? Tai leikkaatko itsellesi yhden ylimääräisen viipaleen juustoa aina leipää tehdessäsi? Syötkö lapsilta jääneet ruuat, jotta niitä ei tarvitse heittää pois?

On tärkeää olla tietoinen omista tavoistaan ja tarkkailla itseään ulkopuolisen silmin. Kaikkea napostelua ei tarvitse jättää pois, mutta päätä etukäteen mitkä napostelut ovat sallittuja ja mitkä voisi jättää pois. Entä voisitko vaihtaa joitain tapoja terveellisempiin vaihtoehtoihin.

Lue lisää: Miten vähentää herkuttelua?

2. Lihasten aliarviointi

Lihakset kuluttavat energiaa myös levossa. Tätä kutsutaan perusaineenvaihdunnaksi. Mitä enemmän lihaksia kehosta löytyy, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin. Jos siis laihduttaminen tyssää, kokeile lisätä lihaskuntoharjoittelua. Tämä on tärkeää senkin takia, että laihduttaminen syö helposti lihasmassaa, ja sitä tärkeämpää lihaskuntoharjoittelu on, mitä vanhemmiksi me tulemme. Jo 30-vuotiailla lihakset alkavat vähentyä ja viisikymppisillä lihasmassaa on enää vaikea lisätä. Siksi on tärkeää huolehtia siitä, että lihasmassa ei ainakaan pääse vähenemään. Näin painonhallinta helpottuu, ja onhan se ensisijaisen tärkeää myös toimintakyvyn ylläpitämisen takia.

3. Jatkuva stressi

Pitkittynyt stressi on yksi salakavalimmista painonhallinnan vaikeuttajista. Jos kärsii jatkuvasta stressistä, ei välttämättä ehdi tai jaksa kiinnittää riittävästi huomiota ruokailuun ja liikuntaan, jolloin tulee helposti tehtyä huonompia valintoja kuin haluaisikaan.

Lisäksi stressi vaikeuttaa painonhallintaa myös hormonitoiminnan tasolla. Stressi nostaa elimistön kortisolitasoa, mikä lisää makeanhimoa, häiritsee insuliinin tuotantoa, heikentää unta ja lisää uupumusta. Tämän perusteella jokainen voi ymmärtää, että laihduttaminen on entistä työläämpää, kun meidän pitää taistella myös omaa hormonitoimintaamme vastaan. Siksi stressin vähentäminen on yksi ensimmäisistä asioista, joihin kannattaa tarttua, jos tuntuu että laihduttaminen pysähtyy.

Lue lisää: Stressin ja unen vaikutus painonhallintaan

4. Liian vähäinen uni

Stressin lisäksi myös vähäinen uni vaikuttaa painonhallintaan huomattavasti, ja syytkin ovat hyvin samantyyppisiä kuin stressin kohdalla. Väsynyt ihminen napostelee helposti huomattavasti enemmän kuin virkeä ja energinen ihminen, ja liikunta jää usein vähäisemmäksi. Lisäksi uni muuttaa hormonitoimintaamme niin, että ruokahalun säätely, energiantarve ja paino muuttuvat laihduttamisen kannalta epäsuotuisaan suuntaan.

5. Ruokailurytmi epätasapainossa

Yksi tärkeimmistä asioista painonhallinnan ja laihduttamisen kannalta on ruokailurytmi. Tätä ei voi korostaa liikaa. Moni laihduttaja tekee sen virheen, että koska olo on usein aamupäivällä energisempi, aamupala ja lounas saattavat jäädä pieniksi tai jopa kokonaan väliin. Iltapäivällä ja illalla sitten syödään suurempia annoksia ja sorrutaan helposti naposteluun.

Elimistön hormonitoiminta toimii kuitenkin siten, että se kaipaa ruokaa nimenomaan aamulla ja päivällä. Siksi olisi tärkeää aloittaa päivä kunnon aterioilla, jolloin päivän aikana syöty ruokamäärä jää todennäköisesti pienemmäksi.

Lue lisää: Oikea ateriarytmi

6. Liian kunnianhimoiset tavoitteet

Joskus painonhallinta tyssää siihen, että tavoitteet ovat olleet alusta asti liian tiukat ja kunnianhimoiset. Aloitetaan liikunta ja tiukka dieetti samaan aikaan. Tämä onnistuu kuitenkin vain harvoin, vaan yleensä matka tyssää alkuinnostuksen jälkeen. Aloita siis mieluummin askel askeleelta. Laihdutuksessa harvoin on niin kiire, että ei voisi antaa itselleen aikaa tottua muutoksiin. Ajattele mieluummin niin, että arvostat itseäsi niin paljon, että haluat antaa itsellesi mahdollisimman hyvät mahdollisuudet onnistua.

Lue lisää: Realistiset tavoitteet painonhallinnassa

7. Nestemäiset kalorit

Usein laihduttaessa keskitytään ennen kaikkea ruokaan ja sen laatuun, mutta juomat saattavat jäädä vähemmälle huomiolle. Yhdestä lasillisesta virvoitusjuomaa tai mehua voi kuitenkin kertyä yllättävän suuri määrä kaloreita. Myös sillä on pitkän päälle merkitystä juoko kahvinsa tai teensä maidolla ja/tai sokerilla.

Muista siis kiinnittää huomiota myös juomiin ja tarvittaessa keksi tilalle kevyempiä vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi korvata mehun oikealla hedelmällä. Omia ehdottomia herkkuja ei tietenkään tarvitse jättää kokonaan pois ruokavaliosta, mutta voit miettiä määrän vähentämistä tai vähentää muualta tulevan energian määrää.

8. Ajatukset eivät tue laihtumista

Voi tuntua hassulta, että ajatuksemme estäisivät meitä laihtumasta, mutta näin todella voi olla. Ajatuksesi luovat todellisuutesi. Jos sinulla on päässäsi ajatus, että laihduttaminen on vaikeaa, se todella on vaikeaa. Jos sen sijaan ajattelet ja uskot vakaasti siihen, että onnistut laihduttamisessa, onnistut paljon todennäköisemmin. Ajatuksilla on yllättävän suuri vaikutus kaikkeen mitä teemme, siis myös laihdutukseen.

Lue lisää: Ajatuksia laihduttamisen takana