15 syytä kokeilla vastapuristettuja tuoremehuja

Päivitetty viimeksi 10.7.2023

Vähintään puoli kiloa kasviksia päivässä on määrä, jonka kanssa moni tuskailee vuodesta toiseen. Ei ole aina helppoa saada kokoon puolta kiloa kiireisen arjen keskellä. Toisinaan se onnistuu helpostikin, mutta toisinaan jäädän kauas taakse.

Vastapuristetut tuoremehut ovat yksi ratkaisu tähän ongelmaan. On huomattavasti nopeampaa saada kerättyä riittävä määrä hedelmiä ja vihanneksia juoman muodossa kuin popsia niitä pitkin päivää. Tuoremehut ovat lisäksi todella hyvän makuisia ja vitamiinit ovat niissä hyvin imeytyvässä muodossa. Ne ovat siis sekä herkullisia että terveellisiä!

Tämä ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi vaihtaa kaikki hedelmät ja vihannekset juotavan muotoon, vaan voit täydentää ruokavaliotasi mehuille, jolloin ruokavaliosi tulee sisältämään entistä enemmän vitamiineja ja ravintoaineita, jolloin sinulla riittää enemmän energiaa ja terveytesi kohenee.

Lue myös: Paras mehulinko kotikäyttöön

Jos et vielä ole vakuuttunut siitä miksi sinunkin kannattaa kokeilla tuoremehuja, keräsimme tähän 15 syytä, jotka toivottavasti viimeistään vakuuttavat sinut:

1. Tuoretta ja terveellistä: Vastapuristettujen mehujen valmistusprosessi murskaa hedelmät ja vihannekset hellävaraisesti, mikä mahdollistaa ravinteiden, vitamiinien ja antioksidanttien säilymisen hyvin.

2. Loputtomasti vaihtoehtoja: Valitsemalla eri hedelmiä voit muutella mehun koostumusta, makua ja ravintosisältöä loputtomasti. Samalla tulet nauttineeksi myös sellaisia kasviksia, joita muuten et tykkää käyttää. Saat siis helpolla tavalla ruokavalioosi monipuolisuutta ja iloa.

3. Luonnollinen raikkaus: Vastapuristetut mehut eivät sisällä lisättyä sokeria, säilöntäaineita tai keinotekoisia lisäaineita. Ne tarjoavat puhtaan, luonnollisen ja herkullisen maun.

4. Runsaasti vitamiineja: Vastapuristetut mehut ovat täynnä vitamiineja. Vitamiinit tukevat immuunijärjestelmää, edistävät ihon terveyttä ja auttavat kehoa toimimaan optimaalisesti.

5. Korkea antioksidanttipitoisuus: Hedelmät ja vihannekset, joista vastapuristettu mehu valmistetaan, ovat täynnä antioksidantteja. Antioksidantit auttavat torjumaan solujen hapettumista ja vähentävät tulehdusta kehossa.

6. Hyvä ruoansulatukselle: Tuoremehujen ravintoaineet on helppo sulattaa ja ne imeytyvät nopeasti ja tehokkaasti, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon herkkävatsaisille tai ruoansulatusongelmista kärsiville.

7. Nopeasti energiaa: Tuoremehut sisältävät luonnollista sokeria, joka tarjoaa keholle nopeasti luonnollista energiaa. Mehut siis toimivat terveellisinä vaihtoehtoina kofeiinipitoisille juomille ja auttavat ylläpitämään energiatasoa pitkän päivän aikana.

8. Nestettä kuin huomaamatta: Mehut koostuvat suurelta osin vedestä, mikä auttaa pitämään kehon hyvin nesteytettynä. Ne ovat erinomainen tapa täydentää kehon nestetasapainoa etenkin kuumina päivinä tai fyysisen aktiivisuuden aikana.

9. Vahvistusta immuunijärjestelmälle: Vastapuristetut mehut sisältävät runsaasti ravintoaineita, kuten flavonoideja ja polyfenoleita, jotka auttavat vahvistamaan vastustuskykyä. Säännöllinen mehujen juominen voi siis ehkäistä flunssia ja vilustumisia.

10. Kehon puhdistaminen: Vastapuristettujen mehujen avulla kehoa voi puhdistaa luonnollisella tavalla. Hedelmien ja vihannesten entsyymit tukevat maksan ja munuaisten toimintaa, joiden tehtävänä on poistaa kehosta haitallisia aineita.

11. Auttavat ruoansulatusta: Tuoremehut sisältävät runsaasti liukenevaa kuitua, joka on hyväksi ruoansulatuskanavan terveydelle. Kuitu edistää suoliston liikettä, estää ummetusta ja edistää normaalia ruoansulatusta.

12. Hehkuvaa kauneutta: Monet vastapuristetut mehut sisältävät ravintoaineita, jotka edistävät hiusten, ihon ja kynsien hyvinvointia. Mehujen juominen auttaa siis ylläpitämään nuorekasta ja hehkuvaa ulkonäköä.

13. Positiivista mieltä: Tuoremehut voivat auttaa jopa positiiviseen mielialaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Mehujen vitamiinit ja ravinteet voivat muun muassa auttaa vähentämään stressiä ja parantamaan keskittymiskykyä. Ja tietenkin hyvänmakuiset mehut itsessään saavat mielen iloiseksi.

14. Hyväksi sydämelle: Hedelmät ja vihannekset sisältävät paljon ravintoaineita, jotka ovat hyödyllisiä sydämen terveydelle. Ne voivat auttaa alentamaan verenpainetta, parantamaan verenkiertoa ja edistämään terveellisiä veren lipiditasoja.

15. Painonhallinta: Tuoremehut voivat olla avuksi myös painonhallinnassa. Niistä on mahdollista saada tiiviissä paketissa ravinteita ja vitamiineja, mikä auttaa tyydyttämään nälän tunnetta ja vähentämään epäterveellisten välipalojen syömistä.

Eikö sitten olisi sama asia ostaa kaupasta valmista tuoremehua?

Valitettavasti ei. Vastapuristettujen tuoremehujen valmistuksessa käytettävät menetelmät säilyttävät hedelmien ja vihannesten ravinteet, vitamiinit ja entsyymit toisin kuin monissa kaupan mehuissa. Useat kaupan mehut on pastöroitu, eli kuumennettu nopeasti, mikä antaa niille paremman säilyvyyden, mutta tuhoaa samalla osan vitamiineista. Lisäksi monet ravintoaineet säilyvät juomassa vain tunteja, joten kaupan mehussa niitä ei enää ole välttämättä jäljellä kuin murto-osa alkuperäisestä.

Saako mehusta riittävästi kuituja?

On totta, että mehustaminen poistaa suuren osan hedelmien ja vihannesten liukenemattomasta kuidusta. Liukenematon kuitu jää siis puristimeen, mutta osa kuidusta on liukenevassa muodossa, joten se jää edelleen mehuun jäljelle.

Mehujen kuitupitoisuus on siis vähäisempi verrattuna kokonaisiin hedelmiin ja vihanneksiin. Kuidut ovat tärkeitä ruoansulatukselle, suoliston terveydelle ja kylläisyyden tunteelle. Siksi onkin tärkeää saada riittävästi kuitua päivittäin. Tuoremehut ovat loistava tapa lisätä kasvisten määrää ruokavaliossa, mutta kokonaisten kasvisten syöntiä ei kannata kokonaan unohtaa. Tarvittaessa kuitujen saannista voi huolehtia muuta kautta, kuten käyttämällä kokojyväviljatuotteita.