Melatoniini on elimistön oma unihormoni. Sen eritys alkaa alkuillasta, kun alkaa hämärtää. Tätä aikaa kutsutaan DLMO-ajaksi (dim light melatonin onset). DLMO-ajan voi helposti laskea näin: Määritä ensin unesi keskikohta. Jos nukut normaalisti kahdeksan tuntia, unen keskikohta on neljän tunnin kohdalla. Tästä keskikohdasta lasketaan kuusi tuntia taaksepäin. Tämä ajankohta on sinun DLMO-aikasi.
Melatoniinin eritys käynnistyy siis alkuillasta. Eniten melatoniinia elimistössä on puoliltaöin, jonka jälkeen sen pitoisuus alkaa hiljalleen laskea. Yhdeksän aikaan aamulla se on jo lähes hävinnyt elimistöstä. Melatoniinin tuotanto on huipussaan juuri ennen murrosikää, jonka jälkeen se alkaa hiljalleen laskea. 50-60-vuotiaana ihmisen oman melatoniinin tuotanto on jo melko vähäistä.
Melatoniinin vaikutus
Jos elimistön oman melatoniinin tuotanto on vähäistä tai vuorokausirytmi hukassa, voi kokeilla auttaisiko melatoniinin ottaminen tablettina. Lääkkeenä otettu melatoniini matkii elimistön omaa toimintaa ja auttaa näin palauttamaan normaalin vuorokausirytmin ja uneliaisuuden tunteen.
Melatoniinia voidaan käyttää sekä lyhytaikaisen että pitkäaikaisen unettomuuden hoidossa. Se sopii hyvin aikaerosta johtuvat unettomuuden hoitoon, sillä se normalisoi vuorokausirytmiä. Melatoniinilla voi aikaistaa vuorokausirytmiä, joten se on tehokas myös viivästyneeseen unen hoidossa. Joskus kirkasvalohoidon liittäminen melatoniinin rinnalle parantaa hoitotulosta. Melatoniini ei sovi hoidoksi silloin, jos unettomuus johtuu vuorotyöstä tai jostain sairaudesta.

Oikea ottoaika
Melatoniinin kohdalla oikea ottoaika on todella tärkeää. Se vaikuttaa niin tehoon kuin mahdollisiin haittavaikutuksiin. Oikeaan aikaan otettuna pienikin annos (1-2 mg) usein riittää. Melatoniini tulisi mieluiten ottaa 30-120 minuuttia ennen DLMO-aikaa. Usein tämä oikaistaan sanomalla, että lääke tulisi ottaa noin tunti ennen nukkumaanmenoa, mutta tarkempi aika kannattaa laskea DLMO-ajan perusteella, kuten artikkelin alussa ohjeistettiin. Näin lääkkeestä saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti. Melatoniinia ei kuitenkaan tule koskaan ottaa klo 23 jälkeen, vaikka oma unirytmi olisi miten myöhäinen. Jos lääkkeen ottaa yhdentoista jälkeen illalla, se vaikuttaa haitallisesti seuraavan illan unensaantiin, sillä se sekoittaa elimistön luonnollista vuorokausirytmiä. Vaikka siis menisit nukkumaan vasta esimerkiksi kolmelta, melatoniini tulisi ottaa jo klo 23. Melatoniinia ei myöskään tule ottaa silloin, jos herää yöllä eikä saa enää unta. Tällöin melatoniinista on vain selvästi enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos melatoniinia ottaa esimerkiksi aamuyöstä, elimistö tulkitsee tilanteen niin, että nyt alkaa yö. Tämän seurauksena vuorokausirytmi menee entistä enemmän sekaisin, ja unettomuus vaikeutuu.
Melatoniinin oikea ottoaika on siis viimeistään kuusi tuntia ennen unen keskikohtaa, mutta kuitenkin viimeistään klo 23. Pitkävaikutteinen melatoniini on syytä ottaa jo ennen klo 22.
Melatoniini tulisi ottaa joka ilta mahdollisimman samaan aikaan, jolloin se tukee säännöllistä vuorokausirytmiä. Vuorotyötä tekevän kannattaa ottaa melatoniinia vain silloin, kun sen voi ottaa normaaliin aikaan illalla. Esimerkiksi yövuoron jälkeen melatoniinia ei pidä ottaa.

Annostus aikuisilla
Kuten edellä mainittiin, oikeaan aikaan otettuna pienikin (1-2 mg) annos on yleensä riittävä. Itsehoidossa on saatavana myös 3 mg:n vahvuus, jota voi hyvin kokeilla, jos pienemmän annokset eivät tunnu tehoavan toivotulla tavalla. Suuremmat annokset ovat reseptillä. Suuremmat annokset eivät kuitenkaan välttämättä ole sen tehokkaampia kuin pienetkään, joten kannattaa mieluummin kiinnittää huomiota oikeaan ottoajankohtaan sekä muihin unta ja vuorokausirytmiä tukeviin toimenpiteisiin. Unen huolto yhdistettynä melatoniinin oikeaan käyttöön onkin mainio yhdistelmä, joka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Melatoniini lapsille ja nuorille
Terveillä lapsilla ja alle murrosikäisillä lapsilla unettomuus johtuu usein elämäntilanteesta. On tärkeä selvittää unettomuuden syyt ja pyrkiä vaikuttamaan niihin. Melatoniinin vaikutuksesta alle 6-vuotiaille lapsille on saatavilla vain hyvin rajallisesti tietoa. Yli 6-vuotiailla lapsilla ja nuorilla melatoniini todennäköisestiä lyhentää nukahtamisaikaa hieman. Alle 18-vuotiaille melatoniini on kuitenkin käytössä ainoastaan lääkärin ohjeella, joten unettomuuden pitkittyessä kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin.
Nuorilla univaikeudet johtuvat usein unirytmin viivästymisestä. On normaalia, että murrosiässä melatoniinin erityksen ajankohta siirtyy myöhemmälle iltaan, jolloin nuoren nukahtamisajankohta siirtyy myöhemmäksi ja uni heikkenee. Nuoren on helppo valvoa myöhemmälle, ja monet sosiaaliset tavat vahvistavat tätä. Nuoren unettomuutta hoidetaan samoin kuin aikuisen unettomuutta eli ensisijaisesti kiinnittämällä huomiota unen huoltoon ja vuorokausirytmiin. Melatoniinista ja kirkasvalohoidosta saattaa olla apua.
Unettomuus on yleinen vaiva lasten ja nuorten kehityksellisissä neuropsykiatrisissa häiriöissä sekä kehitysvammaisilla. Asia kannattaakin ottaa puheeksi lääkärin kanssa, jotta löydetään jokaiselle sopiva hoitomuoto.

Melatoniinin haitat
Yleisimmät haitat melatoniinilla ovat painajaiset ja päänsärky. Useimmiten näitä haittavaikutuksia ilmenee silloin, jos melatoniini on otettu väärään aikaan, mikä tarkoittaa yleensä sitä, että lääke on otettu liian myöhään. Oikeaan aikaan otettu melatoniini aiheuttaa harvoin haittoja.
Melatoniinia kohtaan ei yleensä kehity toleranssia tai fyysistä riippuvuutta. Kun melatoniini otetaan oikeaan aikaan, se ei vaikuta enää aamulla eikä siis haittaa ajoneuvojen ajamista. Pitkävaikutteinen melatoniini voi joidenkin tutkimusten mukaan pitkäaikaisessa käytössä altistaa insuliiniresistenssille ja sitä kautta edesauttaa diabeteksen puhkeamista. Jos melatoniini on siis käytössä jatkuvasti, voisi olla hyvä pyytää paastoverensokerin tarkistusta aika ajoin. Toisaalta jotkin tutkimustulokset osoittavat, että melatoniini voi suojata diabetekselta. Kaiken kaikkiaan melatoniinia pidetään turvallisena lääkkeenä.
Yhteenveto
Lääkkeetön hoito on aina ensisijainen vaihtoehto uni- ja nukahtamisvaikeuksissa. Monet kuitenkin saavat vuorokausirytmiinsä tukea melatoniinista, joten melatoniinin yhdistäminen unta tukeviin toimenpiteisiin on hyvä yhdistelmä. Melatoniinin kohdalla tulee ennen kaikkea kiinnittää huomiota oikeaan ottoajankohtaan, jotta mahdollisia haittavaikutuksia saadaan minimoitua ja tehoa maksimoitua. Oikein käytettynä melatoniini on tehokas ja turvallinen lääke.