Eri suolamuotojen merkitys magnesiumin imeytymiseen ja vaikutukseen

Magnesium, tuo kehomme hiljainen voimanlähde, on avain moniin terveysmysteereihin. Yli 300 kehon reaktiossa mukana olevana kivennäisaineena magnesiumin merkitystä ei voi väheksyä.

Magnesium ei koskaan esiinny yksinään, vaan se on aina sidoksissa johonkin suolamuotoon. Tämä artikkeli valottaa kuinka eri suolat vaikuttavat magnesiumin imeytymiseen ja hyvinvointiimme, tarjoten samalla tietoa, joka helpottaa sopivan magnesiumvalmisteen valinnassa.

Magnesiumin eri suolojen yleiskatsaus

Magnesiumsuoloja on olemassa yllättävän monia ja suolamuodolla voi olla vaikutusta niiden tehoon ja imeytymiseen. Magnesiumoksidi on yleinen, mutta ei välttämättä tehokkain imeytymisen kannalta. Magnesiumsitraatti, tunnettu sen hyvästä imeytyvyydestä, on suosittu valinta. Magnesiumbisglysinaatti taas tunnetaan rauhoittavista vaikutuksistaan, kun taas magnesiummalaatin energiaa antavat ominaisuudet tekevät siitä erinomaisen valinnan aktiivisille ihmisille. Magnesiumtauraatti, tunnettu sydänterveysvaikutuksistaan, on erinomainen valinta sydänterveyttä tukevaksi valmisteeksi.

Magnesiumsitraatti ja -malaatti ovat erityisen tehokkaita urheilijoille ja aktiivisille henkilöille, kun taas magnesiumbisglysinaatti ja -tauraatti ovat ihanteellisia henkilöille, jotka etsivät rauhoittavia ja sydänterveyttä edistäviä vaikutuksia.

Lisäksi löytyy useita hieman tuntemattomampia muotoja, kuten magnesiumkloridi, jota käytetään usein ihon kautta tapahtuvassa magnesiumin saannissa, esimerkiksi magnesiumöljyssä, sekä magnesiumsulfaatti, joka tunnetaan myös Epsom-suolana. Se on yleinen kylpylisä, jonka uskotaan edistävän rentoutumista ja lihasten palautumista.

Magnesiumoksidi

Magnesiumoksidi on yksi yleisimmistä magnesiumin muodoista lisäravinteissa. Se sisältää suuren määrän magnesiumia painoyksikköä kohden, mutta sen imeytyminen on usein heikompaa verrattuna muihin muotoihin. Magnesiumoksidi voi myös aiheuttaa ruoansulatusvaivoja joillekin ihmisille. Ruoansulatusvaivojen syitä voi olla esimerkiksi aineen korkea pH-arvo, joka voi ärsyttää vatsaa. Lisäksi magnesiumoksidin suuri magnesiummäärä ei välttämättä kompensoi sen heikkoa imeytymistä, joten käyttäjän on oltava tarkkana annostelun suhteen.

Magnesiumsitraatti

Magnesiumsitraatissa magnesium on sitoutunut sitruunahappoon, mikä parantaa magnesiumin imeytymistä. Se onkin yksi parhaiten imeytyvistä magnesiumin muodoista ja se on suosittu valinta ravintolisissä. Magnesiumsitraatin parempi imeytyvyys johtuu sen sitoutumisesta sitruunahappoon, mikä tekee siitä vesiliukoisemman. Tämä muoto on myös hellävaraisempi vatsalle verrattuna magnesiumoksidiin, mikä tekee siitä sopivamman vaihtoehdon herkkävatsaisille. Lisäksi magnesiumsitraatti on usein suositeltu valinta stressin ja ahdistuksen hallinnassa, sillä sen on osoitettu edistävän rauhoittavia vaikutuksia keskushermostossa.

Magnesiumbisglysinaatti

Magnesiumbisglysinaatissa magnesium on sitoutunut glysiiniin, joka on aminohappo. Se imeytyy hyvin eikä yleensä aiheuta ruoansulatuskanavan ärsytystä. Magnesiumbisglysinaatti on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka etsivät magnesiumin rauhoittavia vaikutuksia. Glysiinin läsnäolo lisää magnesiumin biologista saatavuutta, mikä tekee tästä muodosta tehokkaan. Sen rauhoittavat vaikutukset ovat erityisen hyödyllisiä unihäiriöiden ja lihaskramppeihin liittyvien ongelmien hoidossa. Magnesiumbisglysinaatin katsotaan myös tukevan kognitiivisia toimintoja ja mielenterverveyttä.

Magnesiummalaatti

Magnesiummalaatti sisältää magnesiumia ja omenahappoa. Se on tunnettu hyvästä imeytymisestään ja sitä käytetään usein energiaa antavissa lisäravinteissa, sillä omenahappo osallistuu solujen energiantuotantoon. Omenahapon ja magnesiumin yhdistelmä edistää lihasten toimintaa ja voi auttaa vähentämään väsymystä ja lihasväsymystä. Magnesiummalaattia suositellaan erityisesti urheilijoille ja aktiivisesti liikkuville ihmisille, koska se tukee fyysistä suorituskykyä ja palautumista.

Magnesiumtauraatti

Magnesiumtauraatissa magnesium on sidottu tauriini-nimiseen aminohappoon. Magnesiumtauraatin uskotaan tukevan sydämen terveyttä ja sitä käytetään usein sydämen toiminnan ja hermoston terveyden ylläpitämiseen. Tauriinin läsnäolo tehostaa magnesiumin vaikutuksia, sillä tauriini vaikuttaa sydänlihaksen toimintaan ja elektrolyyttitasapainon säätelyyn. Tästä yhdistelmästä voi olla apua verenpaineen hallinnassa ja sydän- ja verisuonisairauksien ennaltaehkäisyssä. Magnesiumtauraatti voi myös edistää parempaa unen laatua ja vähentää ahdistusta, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan henkilöille, jotka kamppailevat stressin ja unihäiriöiden kanssa. Tämän lisäksi magnesiumtauraatin on havaittu tukevan kognitiivisia toimintoja.