Liikunta on hyväksi terveydelle, nostaa kuntoa ja auttaa pitämään painon kurissa. Jokainenhan tietää nämä perusasiat. Ne eivät kuitenkaan välttämättä riitä nostamaan liikuntamotivaatiota. Joskus käy niin, että televisiosta tulisi mukavaa ohjelmaa, kaveri tuli kylään ja ne tiskitkin ovat pesemättä. Monenlaiset asiat menevät liikunnan edelle. Ja sitä paitsi liikunnassahan väsyy ja tulee hiki. Ei jaksa.
Moni on myös kokenut sen, miten liikunta parantaa mielialaa ja poistaa stressiä. Lenkin jälkeen on usein energisempi olo kuin ennen lenkkiä. Sekään ei kuitenkaan aina motivoi lenkille tai liikkumaan. Miten siis saisi itsensä liikkeelle? Keinoja löytyy, mutta jokaisen on itse tiedettävä mikä keino toimii parhaiten.
Etsi mieluisa laji
Ensimmäinen asia on tietenkin se, että lajin pitää olla mieleinen. Jos inhoat juoksua, et saa itseäsi helposti liikkeelle, vaikka käyttäisit kaikkia mahdollisia konsteja. Käytä siis tarvittaessa aikaa siihen, että etsit itsellesi mieluisen lajin. Kun liikunnan parissa on mukavaa, sen pariin haluaa päästä mahdollisimman usein. Tanssijalkaa alkaa vipattaa heti aamusta, pyöräilymaastot vilisevät silmissäsi öisinkin ja kertailet mielessäsi uusia karatepotkuja työpalaverissa. Sitähän se liikunta parhaimmillaan on.
Yhdessä muiden kanssa
Monilla on tapana liikkua yhdessä kaverin kanssa, jolloin liikunnasta laistaminen ei ole yhtä helppoa. Sosiaalinen paine on loistava motivaattori. Jos on sovittu, että joka maanantai mennään lenkille, niin myös todennäköisesti tapahtuu. Voitte myös kaverin kanssa sopia, että jos lenkki jää väliin, siitä seuraa sanktio. Joukkuelajit ovat myös tässä mielessä loistavia, sillä jokaisen panosta tarvitaan. Joskus tarve kuulua ryhmään voi olla niin painava, että jo pelkästään se työntää liikkeelle. Jos tunnistat itsesi siitä, että liikut mielelläsi yhdessä muiden kanssa, tämä keino voisi sopia sinulle.
Eläin kaveriksi lenkille
Jos sopivaa ihmisseuraa ei ole saatavilla tai et sellaisesti piittaisikaan, voi voit hankkia itsellesi seuraa vaikkapa koirasta. Koira vaatii ulkoilua tasaisin väliajoin, joten siinä samalla saat itse liikuntaa. Jos oman koiran hankinta ei kiinnsta, kysy naapurin koiraa lainalle. Tai jos koira tuntuu liian vaativalta, niin miltä kuulostaisi kissan kanssa ulkoilu? Kissan lenkkeilyttäminen valjaissa toimii siinä missä koirankin, tosin vauhti ei välttämättä päätä huimaa. Jos haluat kissasta kävelyseuraa, kannattaa ehkä harkita energisiä kissarotuja.
Tavoite kirkkaana mielessä
Toiset ihmiset ovat kunnianhimoisia ja tavoitehakuisia, ja heillä motivaattorina toimii se, että he asettavat selvän tavoitteen liikunnalleen. Se voi olla esimerkiksi, että jaksaa nostaa tietyn määrän penkistä, jaksaa juosta kymmenen kilometriä tiettyyn aikaan tai osallistuu tulevana kesänä kilpailuun. Näitä tavoitteita varten hankitaan usein jonkinlainen harjoitusohjelma, joka motivoi liikkeelle. Kun tavoite on sitten täytetty, voi kiittää itseään ja asettaa uuden tavoitteen.
Personal trainer ja erilaiset välineet
Nykyään personal trainerit ovat hyvin suosittuja. He kannustavat ihmisiä liikkumaan, suunnittelevat harjoitteluohjelman ja seuraavat sen edistymistä. Ehkäpä personal trainer voisi olla juuri oikea ratkaisu sinun kohdallasi? Tai jos oikea personal trainer ei ole sinun juttusi, miten olisi aktiivisuusranneke? Se kulkee aina mukana muistuttaen liikkumisen tärkeydestä. Se huomauttaa esimerkiksi siitä, jos olet istunut liian kauan paikallasi, ja patistaa sinua liikkeelle. Aktiivisuusrannekkeet näyttävät myös päivittäisen askelmäärän ja sen, minkä verran päivittäisestä suosituksesta olet jo liikkunut (ja miten paljon on vielä jäljellä). Tämä jakaa hieman ihmisiä. Monet kokevat tämän todella inspiroivana ja motivoivana. On hienoa seurata miten askelten määrä ja kalorien kulutus kasvavat. On tutkittu, että aktiivisuusrannekkeita käyttävät ihmiset todella liikkuivat enemmän kuin muut. Toisille tämä kuitenkin aiheuttaa stressiä. Jos haluaisi liikkua enemmän, mutta aika tai voimavarat eivät yksinkertaisesti riitä tällä hetkellä, voi olla masentavaa seurata kuinka sitä taas jäi kauas päivittäisestä liikuntatavoitteesta. Tällöin voisi olla järkevää kokeilla sellaista aktiivisuusranneketta, johon voi itse määritellä sopivan askelmäärätavoitteen. Mitäpä jos asettaisi tavoitteeksi 3000 askelta sen iänikuisen 10 000 askeleen tilalle. Vaikka tavoite olisi pieni, sen saavuttaminen antaisi lisää virtaa ja hyvän fiiliksen. Ja ehkä jossain vaiheessa tavoitteeksi voisikin asettaa jo 3500 askelta? Jos olet kiinnostunut aktiivisuusrannekkeista, lue vertailumme parhaista aktiivisuusrannekkeista.
Toiset ihmiset motivoituvat erilaisista liikuntavarusteista. Jos kuulut näihin ihmisiin, panosta ihmeessä itseesi ja hanki ne viimeisen päälle olevat lenkkarit ja tennismaila. Jos näin saat itsesi liikkeelle, ne ovat takuulla kannattava sijoitus. Jos ne kuitenkin jäävät vain komeroon pölyttymään, noh, tiedät lopun itsekin…
Lopuksi
Jokainen ihminen on erilainen ja jokaiselle sopii hieman erilaiset keinot. Kokeile rohkeasti eri lajeja ja keinoja, jotta löydät ne, jotka sopivat juuri sinulle. Liikunta tuo elämään paljon sisältöä ja elämyksiä, joten siihen kannattaa panostaa.