Näin saat lisää energiaa elämään!

Tuntuuko sinusta joskus, että päiväsi alkaa hitaasti tai puhti hiipuu jo ennen lounasta? Jokainen meistä kaipaa ainakin ajoittain lisää energiaa päivittäiseen elämäämme. Onneksi on olemassa keinoja, joilla voi lisätä energisyyttä ja tuntea itsensä virkeämmäksi. Pienillä muutoksilla ja terveillä tottumuksilla voit siis saada enemmän energiaa päivääsi ja nauttia elämästäsi täysillä.

Oikeanlainen ravinto on avainasemassa energiatasojemme ylläpitämisessä. Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa ja hyvänlaatuisia rasvoja, antaa meille tarvitsemamme polttoaineen. Lisäksi säännöllinen liikunta ja hyvin nukuttu yö auttavat ylläpitämään energiaa. Stressinhallinta, rentoutumisharjoitukset ja pienet tauot työpäivän aikana voivat myös tehdä ihmeitä energiatasoillesi. Myös oikeanlaisille ihmissuhteilla on suuri vaikutus elämäämme.

Lisää virtaa oikeanlaisesta ruokavaliosta

Syömämme ruoka vaikuttaa jaksamiseemme sekä hyvässä että pahassa. Oikeanlainen ravinto antaa energiaa pitkin päivää ja pitää verensokerin tasaisena. Sen sijaan vääränlainen ravinto aiheuttaa enemmän väsymystä ja huonoa oloa.

Keräsimme parhaat vinkit siihen, miten ruokavalion avulla saat päivästäsi mahdollisimman paljon irti:

  • Syö tasapainoisesti: Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on avainasemassa energiatasojen ylläpitämisessä. Sisällytä aterioillesi runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, proteiinia ja hyvänlaatuisia rasvoja. Lue täältä vinkkejä siihen miten voit lisätä kasviksia ruokavalioosi.
  • Syö säännöllisesti: Ateriarytmi on ihan yhtä tärkeässä asemassa jaksamisen suhteen kuin aterioiden sisältö. Sopiva ateriarytmi on yleensä 4-5 ateriaa päivän mittaan.
  • Vältä sokerin ja nopeiden hiilihydraattien liikakäyttöä: Vaikka sokeri ja nopeat hiilihydraatit voivat antaa hetkellistä piristystä, ne aiheuttavat myös verensokerin äkillisiä nousuja ja laskuja, mikä voi heikentää energiatasoja pitkällä aikavälillä. Valitse mieluummin hitaita hiilihydraatteja, kuten täysjyväviljaa, jotka vapauttavat energiaa tasaisesti.
  • Juo riittävästi vettä: Nestehukka voi aiheuttaa väsymystä ja heikentää keskittymiskykyä. Juo tarpeeksi vettä päivän aikana pitääksesi itsesi hyvin nesteytettynä. Väsymys iltapäivällä voi olla viesti siitä, että et ole juonut riittävästi vettä aamupäivän aikana. Lue lisää artikkelistamme Juotko sinäkin liian vähän vettä?
  • Vältä ylensyöntiä: Runsaiden aterioiden syöminen voi aiheuttaa väsymystä ruoansulatusprosessin ollessa käynnissä. Syö mieluummin pieniä, tasapainoisia aterioita pitkin päivää pitääksesi verensokerin tasaisena.

Hyvä kunto jaksamisen lähteenä

On helppo ymmärtää, että jos kunto on todella huono, on vaikea jaksaa touhuta koko päivää. Mitä parempi kunto sitä paremmin jaksamme yleensä myös tehdä asioita. Ruokavalion lisäksi on siis hyvä kiinnittää huomiota myös kuntoon ja sen kehittämiseen ja ylläpitämiseen. Kunnon voi vielä jakaa kahteen osa-alueeseen, lihaskuntoon ja kestävyyskuntoon, joita molempia tarvitaan arjessa.

Tässä on tietynlainen oravanpyörä: Kun elät aktiivista arkea, peruskuntosi paranee ja pysyy hyvänä, jolloin jaksat paremmin ja elät aktiivisempaa elämää. Sen sijaan jos vietät passiivista elämää, kunto huononee ja energia vähenee, jolloin ei enää jaksa elää aktiivisesti.

Mutta miksi hyvä kunto sitten auttaa jaksamaan paremmin? Mitä mekanismeja taustalla on?

Säännöllinen liikunta ja hyvä kunto parantavat kehon hapenottokykyä. Tämä tarkoittaa sitä, että keho pystyy kuljettamaan enemmän happea lihaksiin ja muihin kudoksiin. Hapen saanti on elintärkeää energiantuotannolle, ja kun keho saa riittävästi happea, energiatasot pysyvät korkeampina ja eikä väsymys iske yhtä helposti.

On helppo ymmärtää, että vahvemmat lihakset helpottavat raskaampien tavaroiden siirtelemistä ja nostelemista. Mutta parempi lihaskunto auttaa myös kannattelemaan kehoa paremmin, jolloin jaksamme elää aktiivisempaa ja energisempää elämää. Lisäksi liikunta vahvistaa myös sydänlihasta ja parantaa verenkiertoa. Vahva sydän pystyy pumppaamaan enemmän verta koko kehoon, mikä tehostaa ravinteiden ja hapen kuljetusta soluihin. Tämä puolestaan lisää energian saantia ja auttaa vähentämään väsymystä.

Hyvä kunto auttaa myös stressin hallinnassa. Säännöllinen liikunta vapauttaa endorfiineiksi kutsuttuja hyvänolon hormoneja, jotka parantavat mielialaa ja vähentävät stressiä. Vähemmän stressiä tarkoittaa parempaa keskittymiskykyä ja energisyyttä päivän aikana. Toisaalta liikunta auttaa usein myös parantamaan unen laatua. Hyvin nukuttu yö antaa keholle mahdollisuuden palautua ja latautua seuraavaa päivää varten. Kun nukut paremmin, heräät virkeämpänä ja energisempänä, mikä vaikuttaa jaksamiseen päivän aikana.

Sosiaaliset suhteet energian lähteenä

Me ihmiset olemme erilaisia sen suhteen miten paljon tarvitsemme ja kaipaamme sosiaalisia suhteita, mutta jokainen meistä tarvitsee niitä kuitenkin ainakin jonkin verran. Hyvät sosiaaliset suhteet tarjoavat meille tukea ja kannustusta esimerkiksi stressin iskiessä ja vaikeuksissa. Parhaassa tapauksessa murehtimiseen kuluva energia vähenee selvästi, kun taakan voi jakaa jonkun toisen kanssa.

Ihmiskontakteilla on vaikutusta myös hormonitoimintaamme.  Nauru, hymyileminen ja hyvät keskustelut vapauttavat endorfiineja ja muita hyvänolon hormoneja, kun taas halaaminen, fyysinen kosketus ja hyvät läheiset suhteet vapauttavat oksitosiinia. Tämä kaikki saa meidät rentoutumaan ja voimaan paremmin.

Hyvät sosiaaliset suhteet kannustavat meitä myös osallistumaan erilaisiin sosiaalisiin aktiviteetteihin ja tapahtumiin. JOkainen tietää, etä kaverin kanssa on helpompi lähteä ulos kuin yksin. Tällainen aktiivisuus lisää fyysistä liikettä ja virkistää kehoa, mikä puolestaan lisää energiaa.

Ei pidä myöskään unohtaa merkityksellisyyden tunnetta. Meille ihmisille on tärkeää kokea itsemme tärkeiksi ja osaksi jotain suurempaa kokonaisuutta. Kun pääsemme auttamaan ja tukemaan toisia, se antaa elämällemme lisää merkityksellisyyttä ja parantaa hyvinvointiamme.

Hyvien yöunien merkitys

Hyvät yöunet ovat kaiken jaksamisen A ja O. Ellet saa riittävästi unta, on turha unelmoida energisistä päivistä, vaikka kaikki muut palaset olisivat kunnossa. Hyvät yöunet antavat lisää energiaa, koska ne mahdollistavat kehon ja mielen palautumisen, edistävät optimaalista toimintaa ja vähentävät väsymystä. Lisäksi uni vaikuttaa oppimiseen.

Olemme kirjoittaneet paljon artikkeleja liittyen nukkumiseen ja keinoihin, joilla uni voisi tulla helpommin. Jos olet kiinnostunut asiasta tai sinulla on vaikeuksia nukkumisen kanssa, kannattaa tutustua esimerkiksi seuraaviin artikkeleihin: Unenhuolto, Unen tehtävät, Parhaat unikuulokkeet, Parhaat painopeitot, Paras hoitokeino kuorsaukseen.

Mitkä asiat vähentävät ja lisäävät energiaa elämässä?

Lopuksi haluamme listata 20 asiaa, jotka voivat joko suoraan tai salakavalasti vähentää energiaa elämästä. Jokin näistä saattaa herättää sinut ajattelemaan omaa elämääsi ja toivottavasti tekemään tarvittavia muutoksia, jotta pääset elämään sellaista aktiivista elämää, jota haluat elää.

  1. Epäsäännöllinen uni ja huono unen laatu
  2. Epäterveellinen ruokavalio
  3. Liiallinen sokerin ja nopeiden hiilihydraattien kulutus
  4. Riittämätön nesteytys
  5. Kofeiinin liiallinen käyttö
  6. Liiallinen stressi ja jatkuva kiire
  7. Pitkittynyt istuminen ja liikkumattomuus
  8. Epätasapainoinen työ- ja vapaa-ajan suhde
  9. Negatiiviset ihmissuhteet ja konfliktit
  10. Liiallinen alkoholin tai muiden päihteiden käyttö
  11. Ympäristön epäpuhtaudet, kuten ilmansaasteet
  12. Liiallinen ruutuaika ja jatkuva tietokoneen tai älypuhelimen käyttö
  13. Liian vähäinen oleskelu ulkoilmassa ja luonnossa
  14. Jatkuva henkinen kuormituksen, kuten negatiivinen ajattelu ja murehtiminen
  15. Puutteelliset sosiaaliset suhteet ja yksinäisyys
  16. Liiallinen työmäärä
  17. Ylikuormittuminen ja liian suuret odotukset itselleen
  18. Rutiinien puute ja epäorganisoitu arki
  19. Negatiivinen itsepuhe ja itsekritiikki
  20. Epäterveellinen ympäristö tai epämiellyttävä asuinympäristö

Ja tässä on vastaavasti 20 asiaa, jotka voivat antaa lisää energiaa elämään ja joita kannattaa lisätä elämään mahdollisimman paljon:

  1. Säännöllinen liikunta
  2. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio
  3. Riittävä uni ja hyvä unen laatu
  4. Veden juominen ja riittävä nesteytys
  5. Rajoitetun sokerin ja nopeiden hiilihydraattien kulutus
  6. Vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti
  7. Stressinhallintatekniikoiden, kuten meditaation tai joogan, harjoittaminen
  8. Sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen ja positiiviset ihmissuhteet
  9. Luonnonläheisyys ja aika ulkoilmassa
  10. Tavoitteiden asettaminen ja itsensä motivoiminen
  11. Harrastukset ja luovuus
  12. Pienet tauot ja lepo päivän aikana
  13. Positiivinen ajattelu ja kiitollisuuden harjoittaminen
  14. Energiaa antavien ruoka-aineiden, kuten pähkinöiden ja hedelmien, syöminen
  15. Kofeiinin kohtuullinen käyttö, esimerkiksi kahvin tai teen muodossa
  16. Kohtuullinen oleskelu auringonvalossa ja riittävä D-vitamiinin saanti
  17. Hyvin organisoidut päivittäiset rutiinit ja aikataulut
  18. Uusien asioiden oppiminen
  19. Nauraminen ja ilon etsiminen arjessa
  20. Itsensä kuunteleminen ja tarvittaessa levon ottaminen