Liike on lääke.
Tuon lauseen moni on varmasti kuullut viime vuosina. Meitä patistetaan liikkeelle hinnalla millä hyvänsä, sillä istumisesta on tullut jo suorastaan kansantauti. Meille maalataan uhkakuvia siitä, mitä jatkuva istuminen ja paikallaanolo tulevaisuudessa aiheuttaa. Ja kaikki tuo on varmasti totta, sitä ei kai kukaan kiellä.
Täytyy kuitenkin muistaa, että mikä tahansa liike ei ole lääke. Esimerkiksi kuntosalilla väärällä suoritustekniikalla tehdyt liikkeet voivat pikemminkin rikkoa kehon. Myös liian raskas liikunta voi rasittaa elimistöä aivan liikaa, mistä seurauksena saattaa olla uupumusta tai ylikuntoa, eli tila jossa palautumista ei enää tapahdu. Olisi siis parempi puhua lempeästä sekä itseä kuuntelevasta ja kunnioittavasta liikkeestä. Lempeä liike on lääke.
Lempeä liike auttaa purkamaan stressiä, palautumaan rasituksesta ja kuitenkin samalla kehittämään kuntoa, koordinaatiota ja voimaa. Lempeä liikunta antaa iloa ja hyvän olon kehoon. Varsinkin, jos liikuntaa ei ole harrastanut pitkään aikaan, on kärsinyt sairauksista tai elämässä on useita kuormittavia tekijöitä, kannattaa aloittaa kehoa hellivien liikuntalajien harrastaminen. Useimpia lajeja voi toki harrastaa joko veren maku suussa tai viisaasti itseään kuunnellen. Suosittelemme jälkimmäistä vaihtoehtoa. Sykettä nostaville treeneillekin on tietenkin aikansa ja paikkansa, mutta aikatauluun kannattaa silti ujuttaa myös rauhallisempia liikuntatuokioita. Hyviä ja kokeilemisen arvoisia lajeja ovat esimerkiksi pilates, jooga, tanssi, kävely (sauvojen kanssa tai ilman) ja uinti.
Keräsimme tähän muutaman mielestämme loistavan lempeän harjoituksen, joita voit kokeilla omaan tahtiisi kotona ja kuulostella miltä mikäkin liike tuntuu. Muista, että minkään liikkeen ei pitäisi tuntua ikävältä. Jos tunnet kipua, voi olla että suoritat liikkeen väärin tai et ole vielä riittävällä tasolla esimerkiksi liikkuvuuden suhteen. Voi myös olla, että kehosi ei yksinkertaisesti pysty kaikkiin liikkeisiin vaikkapa sairauksien takia. Älä kuitenkaan luovuta. Voit keksiä näiden liikkeiden tilalle muita sinun kehollesi sopivia liikkeitä. Jos esimerkiksi polvesi ovat kipeät, voi silti treenata keskivartalon lihaksia. Kotona treenatessa on se hyvä puoli, että kukaan ei tule katsomaan teetkö kaikki liikkeet juuri niin kuin ne on esitetty. Voit hyvin muokata harjoituksia paremmin sinulle sopiviksi. Älä kuitenkin jätä jotain liikettä täysin tekemättä sen takia, että se tuntuu raskaalta. Jos et ole harjoitellut pitkään aikaan esimerkiksi vatsalihaksia, ensimmäiset treenit tuntuvat todennäköisesti hankalilta. Jos siitä huolimatta jatkat harjoittelemista, saat huomata, että voimasi hitaasti kasvaa.
1. Koko kehon pilatesharjoitus
Tässä puolen tunnin jumpassa käydään läpi koko keho päästä varpaisiin. Liikkeet ovat perinteisiä pilateksessa käytettäviä liikkeitä, mutta pääset helposti mukaan, vaikka et olisi koskaan harrastanut pilatesta. Painopiste on lihaskuntoliikkeissä ja keskivartalossa. Kevyt hikikin voi tulla.
2. Selkärankaa hellivä harjoitus
Kierrot ja taivutukset hellivät selkärankaamme kunhan teemme ne hallitusti. Tässä harjoituksessa taivutellaan kehoa joka suuntaan rauhallisesti oman hengityksen tahdissa. Voit tehdä harjoituksen aamulla kehoa herätellen, illalla rauhoittaaksesi kehon päivän touhuista tai muun liikunnan ohessa. Tämän treenin jälkeen olosi on ryhdikäs.
3. Jalkaterä- ja varvasjumppaa
Jalkaterien hyvinvointi on tärkeä osa kehon hyvinvointia. Olemme jalkojemme päällä monta tuntia päivässä. Huono lihaskunto jalkaterissä altistaa virheasennoille, jotka voivat kipuilla selkään ja niskaan asti. Tämän takia kannattaa huolehtia myös jalkajumpasta. Jalkojen jumppaaminen voi kuitenkin tuntua tylsältä. Varpaiden kipristely ja muu vastaava toiminta alkaa aika nopeasti ikävystyttämään. Tämän jumpan avulla treenaaminen on toivottavasti mukavampaa.
4. Kuntoa kohottava perinteinen askellusjumppa
Tämä jumppa on astetta kovempi, mutta silti mukavan leppoinen. Hiki nousee pintaan ja kunto kohoaa. Et tarvitse aiempaa kokemusta askellusjumpasta, sillä askelsarjat ovat helppoja ja lyhyitä. Jos sen sijaan kaipaat haastetta tai vaihtelua, voit muunnella askelsarjoja ja lisätä niihin vaikkapa tanssillisia liikkeitä. Jumpan loppupuolella on myös hieman lihaskuntoa, joten muistathan kiinnittää huomiota oikeaan suoritustekniikkaan ja kuunnella kehoasi.