Lasten ja nuorten lihavuus on lisääntynyt länsimaissa viime vuosikymmeninä. Elintapamme ovat ajaneet meitä siihen suuntaan, että runsaasti energiaa sisältäviä ruokia on helposti tarjolla ja fyysinen aktiivisuus jää vähiin. Tämän seurauksena jo lapsilla voi esiintyä lihavuutta ja huonoista elintavoista riippuvaisia sairauksia, ja ne lisääntyvät mitä vanhemmaksi tulemme.
Lasten ja nuorten painonhallinnassa lähdetään liikkeelle samoista askelmista kuin aikuisillakin, mutta lasten ja nuorten kohdalla pääpaino on terveyttä edistävien elämäntapamuutosten tekemisessä. Toki se on keskiössä myös aikuisilla, mutta erityisesti lasten kohdalla kilomääräisiä tavoitteita on hyvä välttää. Lapselle ei välttämättä kannata puhua niinkään laihduttamisesta vaan terveellisten elämäntapojen opettelusta. Vaa’an voi unohtaa kokonaan.
Jos tilanne on päässyt äitymään pahaksi, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin, neuvolaan tai kouluterveydenhoitajaan. Yhdessä ammattilaisen kanssa voitte miettiä mistä lähdetään liikkeelle.
Koko perhe mukaan
Lapsi oppii vanhemmiltaan ja perheympäristöstä ruokailutottumuksia, joten vanhempien terveillä elintavoilla on suuri merkitys. Jos vanhemmat herkuttelevat pitkin päivää ja välttelevät liikuntaa, on vaikea saada lapsi ymmärtämään miksi hänen pitäisi toimia toisin. Tämän takia on ensisijaisen tärkeää motivoida kaikkia perheenjäseniä elämäntapamuutoksiin. Kannattaa siis lähteä koko perheen voimin miettimään, mitkä asiat ovat jo hyvin ja missä olisi vielä korjattavaa. Kaikista perheistä löytyy varmasti hyviä ruokailutottumuksia, joten niitä kannattaa vahvistaa.
Kokosimme tähän listaa asioista, joihin voi kiinnittää huomiota. Joku niistä voikin olla jo kunnossa (tai ainakin lähes kunnossa, sillä aina on parantamisen varaa). Toiset asiat vaativat ehkä enemmän työtä. Asioita kannattaa ottaa arkeen pikku hiljaa, sillä uusien tapojen opettelu vie aikaa. Riippuen lähtökohdasta aikaa voi mennä viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Harvoin laihdutuksella on kuitenkaan niin kiire, että pitäisi hätäillä. Rauhassa tehdyt muutokset jäävät todennäköisemmin pysyvään käyttöön. Lasten ja nuorten lihavuuden hoidossa on tarkoitus opetella sellaiset elämäntavat, jotka kantavat läpi koko elämän.
1. Yhteiset ruokailuhetket ja sopiva ruokarytmi
Tutkimusten mukaan kolmen kunnollisen aterian syöminen päivässä vähentää lasten lihavuutta. Aamupala, lounas ja päivällinen ovat kaikki tärkeitä palasia tässä palapelissä. Näiden lisäksi tulisi olla sopiva määrä välipaloja niin, että nälkä pysyy loitolla. Usein perheen yhteinen ruokailu parantaa syömisen hallintaa ja tekee syömisestä mukavan, sosiaalisen hetken.
2. Terveelliset ruokavalinnat
Lapset eivät luonnostaan tiedä eivätkä välitä terveellisistä ja epäterveellisistä ruuista mitään. He söisivät useimmiten mieluiten kaikkea sellaista, mikä on epäterveellistä, eli suolaista, makeaa, rasvaista ja prosessoitua. Aikuisten tehtävä on opettaa ja näyttää esimerkkiä terveellisemmästä ruokavaliosta. Näin ne solahtavat parhaiten myös lasten lautasille. Totta kai on syytä jättää tilaa myös herkuille sekä jokaisen omille mieltymyksille, mutta ruokavalion perusta on hyvä olla terveellinen, ravitseva ja monipuolinen.
3. Riittävä lepo
Lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset, joten nukkumaan on syytä mennä ajoissa. Ruutuajan vähentäminen illalla on yksi keino lisätä yöunta ja parantaa sen laatua. Iltasatu ja muut iltarutiinit auttavat rauhoittumaan illalla, jolloin unikin tulee helpommin.
4. Aktiivisuuden lisääminen
Terveet lapset liikkuvat luonnostaan paljon. Telmiminen, kisaileminen, hyppiminen, juokseminen ja kaikenlainen muu liikunta on lapsista kivaa. Tätä ominaisuutta kannattaa vaalia ja kannustaa lasta siihen. Ruutuajan vähentäminen auttaa myös tässä, samoin oman esimerkin näyttäminen. Jos liikunta on jäänyt vähälle, kannattaa aloittaa pienestä. Etsikää yhdessä lapsen kanssa mukavia tapoja liikkua. Tarkoitus on, että liikunta tuo lapsen elämään iloa.
5. Motivoi lasta
Lapsen laihdutus on aina koko perheen yhteinen asia. Motivoi ja kannusta lasta kokeilemaan uusia ja terveellisiä ruokalajeja, ja liikkukaa yhdessä. Opetelkaa yhdessä terveellisempiä elämäntapoja, ja miettikää etukäteen miten palkitsette itsenne, kun pääsette tavoitteeseen. Puntarin ja mittanauhan voi unohtaa kokonaan. Jos niitä tarvitaan, lääkäri ja terveydenhoitaja huolehtivat kyllä niistä.
Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Lasten ja nuorten ylipaino ja lihavuus, kirjoittaja PsM, psykologi, kognitiivinen psykoterapeutti Taija Wilenius