Kysymyksiä ja vastauksia avantouinnista

Avantouinti herättää meissä monenlaisia ajatuksia ja kysymyksiä. Keräsimme tähän yleisimmin kysytyt kysymykset ja vastaukset kysymyksiin.

Kenelle avantouinti ei sovi?

Avantouinti sopii kaikille perusterveille aikuisille. Joitain rajoituksia kuitenkin on. Kuumeisena ja flunssaisena ei kannata mennä avantoon, ei myöskään alkoholin vaikutuksen alaisena. Sydän- ja verisuonisairauksia potevien kannattaa neuvotella lääkärin kanssa ennen kuin aloittaa avantouintiharrastuksen, sillä avantouinti rasittaa huomattavasti sydäntä. Myös jotkin muut sairaudet saattavat pahentua kylmän takia, jolloin avantoa kannattaa välttää.

Miten avantouinti kannattaa aloittaa?

Avantouinti kannattaa aloittaa rauhallisesti. Ensimmäisellä kerralla pelkkä kastautuminenkin on jo paljon. Hiljalleen keho tottuu kylmään ja avannossa vietettyä aikaa voi pidentää. Harrastus kannattaa aloittaa kokeneen avantouimarin kanssa. Koskaan ei pidä mennä yksin avantoon. Jos olet menossa ensimmäistä kertaa avantoon, tutustu tähän vinkkilistaan.

Kuinka usein avannossa voi käydä?

Avannossa voi käydä vaikka joka päivä. Terveysvaikutukset tulevat esille, kun avantouintiharrastus on säännöllistä ja tapahtuu noin pari-kolme kertaa viikossa. Jokainen voi kokeilemalla löytää itselleen parhaiten sopivan rytmin käydä avannossa.

Kuinka kauan avannossa voi olla?

Suurin osa avantouimareista viettää avannossa kerralla noin 20-40 sekuntia, mikä on suurimmalle osalle ihmisistä turvallinen aika. Mitä kauemman avannossa on, sitä suuremmaksi kasvavat riskit. Liian pitkä kylmäaltistus aiheuttaa vaaraa sydämelle ja verenkierrolle, ja voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa rytmihäiriöitä tai sydän- tai aivoinfarktin. Noin 10 minuuttia on maksimi, sillä sen jälkeen hermosto ei enää toimi kunnolla, mikä nostaa riskejä entisestään. Muista, että avantouinti ei ole oikea paikka kokeilla extreme-juttuja. Niiden paikka ja aika on toisaalla.

Mitkä varusteet ovat välttämättömiä?

Avantouinti ei ole välineurheilua, mutta joitain tavaroita toki tarvitset. Pyyhe ja lämmin vaatetus uinnin jälkeen ovat tärkeitä jotta et vilustu. Pipoa kannattaa pitää päässä uinnin ajan. Myös lämmintä juotavaa kannattaa ottaa mukaan avantouintireissulle. Riippuen uimapaikasta saatat lisäksi tarvita uikkarit.

Käsistä ja jaloista haihtuu kaikkein eniten lämpöä pään ohella, joten hanskat ja tossut ovat hyvä lisä avantouimarin tarvikekassiin. Lisäksi uimatossut suojelevat jalkoja maastolta ja liukkaudelta ja estävät ihon tarttumisen metallisiin laiturintikkaisiin. Voit toki uida myös villasukilla, mutta kunnon uimatossut ovat tähän tarkoitukseen näppärämmät.

Lue myös: Vertailussa parhaat avantouintitossut ja -hanskat

sauna-ja-avanto

Pitääkö käydä saunassa vai eikö saa käydä saunassa?

Sauna-asia avantouinnin yhteydessä jakaa mielipiteitä. Todetaan siis heti alkuun, että molemmat tavat ovat oikein ja voit valita niistä itsellesi sen, kumpi tuntuu sinusta paremmalta. Jos käyt saunassa avantouinnin yhteydessä, muista antaa kehon tottua lämpötilan vaihteluihin rauhassa. Älä siis ryntää saunasta suoraan avantoon tai avannosta saunaan. Jos taas et käy saunassa, muista lämmitellä kehoasi ennen avantoon menoa pienellä liikunnalla, ja laita lämmintä vaatetta päälle uinnin jälkeen.

Onko avantouinti terveellistä?

Avantouinti vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Tutkimustietoa tästä asiasta on melko rajallisesti, mutta kokemuksetkin jo osoittavat, että kylmäaltistus vaikuttaa muun muassa kipuihin, tulehdukseen ja stressiin. Lisäksi moni on saanut apua uniongelmiin, masennukseen ja flunssakierteeseen. Avantouinti lisää myös aineenvaihduntaa, mikä saattaa auttaa laihdutuksessa. Lue täältä lisää avantouinnin terveysvaikutuksista.

Pulssi

Missä voi vaihtaa vaatteet ennen avantoon menemistä?

Vaatteiden vaihto ei ole ongelma, jos rannalla on uimakoppi tai pukeutumistila. Aina näin ei kuitenkaan ole. Tällöin vaatteet voi vaihtaa esimerkiksi autossa tai pyyhkeen (tai suuren vaatteen) suojassa rannalla. Ei ehkä se mukavin tai näppärin keino, mutta menettelee.