Kylmät jalat, harmiton vaiva vai merkki jostain muusta?

Kun pakkanen kiristyy ja talvi saapuu, monet meistä kokevat kylmien jalkojen vaivan. Toisia kylmät jalat vaivaavat myös kesäisin. Mutta miksi jalkamme oikein kylmenevät, ja mitä voimme tehdä lämmittääksemme niitä? Onko kyse vain ulkolämpötilasta, vai onko jaloissamme tapahtumassa jotain muuta? Kylmät jalat vaikuttavat päivittäiseen elämänlaatuun ja saattavat häiritä jopa yöunia.

Jalkojen kylmyys on osittain perinnöllistä, ja toiset meistä tarkenevat paremmin kuin toiset. Jos ihminen, joka on aikaisemmin tarjennut hyvin, alkaa äkkiä kärsiä kylmistä jaloista, tilanne voi kuitenkin olla huolestuttava. Jalkojen kylmyys voi nimittäin toimia myös varoitusmerkkinä terveydellisistä ongelmista, joita emme muuten huomaisi. Tämä tekee siitä tärkeän seikkaan, johon tulee kiinnittää huomiota.

Ymmärtämällä kylmien jalkojen syitä ja keinoja niiden lämmittämiseen voimme nauttia mukavammasta ja terveellisemmästä elämästä, myös talvella. Kylmien jalkojen ei tarvitse olla arkipäivää, kunhan muistamme kuunnella kehoamme ja huolehtia sen tarpeista.

Kylmien jalkojen yhteys terveyteen

Usein kylmät jalat voivat olla merkki alaraajojen riittämättömästä verenkierrosta tai muista terveydellisistä ongelmista. On tärkeää kuunnella kehoamme ja ymmärtää, milloin kylmyys on vain sään aiheuttamaa ja milloin se voisi viitata johonkin syvällisempään, kuten verisuonten ahtaumaan tai diabetekseen.

On mielenkiintoista, että myös stressi voi vaikuttaa jalkojemme lämpötilaan. Kun mieli on kuormittunut, keho reagoi monin tavoin, ja yksi näistä voi olla verenkierron heikentyminen, joka puolestaan johtaa kylmiin jalkoihin. Tämä tuo jälleen kerran selvästi esiin sen, että mielen ja kehon välillä on vahva yhteys. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, stressin hallinta ja mielen rauhoittaminen voivat siis olla yksi tapa lämmittää kylmiä jalkoja.

Kylmät jalat ja verenkierto

Verenkierron edistäminen on avain kylmien jalkojen lämmittämiseen. Yksi tehokas ja itsestään selvä tapa on varvasjumppa, joka aktivoi jalkojemme lihaksia ja edistää verenkiertoa. Tämä tuo nopeaa helpotusta kylmyyteen. Usein jo yksi tai kaksi liikettä riittää, mutta vielä parempi vaihtoehto on tehdä päivän mittaan säännöllistä taukojumppaa, johon kuuluisi myös muutama liike jalkaterille ja varpaille. Työpäivän jälkeen lämmin jalkakylpy tai hieronta voi stimuloida verenkiertoa ja rentouttaa sekä mieltä että kehoa.

Myös terveellisellä ruokavaliolla voi vaikuttaa verenkiertoon etenkin pitkällä aikavälillä. Paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio voi tukkia verisuonia, mikä johtaa verenkierron heikkenemiseen. Tämänkin takia on siis syytä hieman kurkistaa mitä lautaselleen laittaa.

Huomio kenkiin ja sukkiin

Lisäksi tulisi kiinnittää huomiota siihen, miten suojaamme jalkoja kylmältä. Käytännössä tämä tarkoittaa sopivien sukkien ja kenkien valintaa. Sukkien tulisi olla sellaiset, että ne siirtävät kosketutta pois iholta, jolloin jalat pysyvät kuivina.

Hyvät kengät tarkoittaa puolestaan sitä, että ne ovat riittävän suuret, jotta jalat ja varpaat mahtuvat niihin kunnolla. Yllättävän suuri osa ihmisistä käyttää liian pieniä kenkiä, mikä altistaa kylmyyden lisäksi muillekin jalkaongelmille. Liian pieniin kenkiin on myös vaikea saada mahtumaan riittävän paksuja sukkia etenkin talvella.

Tässä kohtaa on hyvä mainita myös paljasjalkakengät. Nämä kengät on suunniteltu matkimaan paljain jaloin kulkemista. Ne antavat jalkojen toimia luonnollisesti eivätkä estä lihasten aktiivista käyttöä, mikä parantaa jalkojen verenkiertoa ja vähentää kylmyyden tunnetta. Niiden avulla voimme myös vahvistaa jalkojemme lihaksia ja parantaa asentoamme.