Hampaiden reikiintyminen eli karies

Hampaiden reikiintyminen, eli karies, on yleinen hammassairaus, jota esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla. Se ei välttämättä aiheuta oireita ennen kuin se on ehtinyt kehittyä pitkälle. Tämän takia säännöllinen hampaiden puhdistus lapsesta pitäen on paras reikiintymisen ehkäisykeino.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin karieksen syntyyn ja oireisiin. Artikkelin loppuun keräsimme joukon hyödyllisiä vinkkejä, joilla kariesta voi ennaltaehkäistä helposti kotikonstein.

Mitä hampaiden reikiintymisellä tarkoitetaan?

Lyhyesti sanottuna hampaiden reikiintyminen tarkoittaa hampaiden kiilteen vaurioitumista. Hampaiden pinnalle kertyvä plakki on hyvä kasvualusta suun bakteereille, jotka sitten tuottavat happoja, jotka pääsevät liuottamaan hammaskiilteen pinnan mineraaleja. Normaalisti sylki palauttaa suun pH-arvon takaisin normaaliksi, jolloin mineraalit pääsevät saostumaan takaisin hampaan pintaan, eikä reikiä pääse syntymään.

Jos suuhun laitetaan kovin usein ruokaa tai juomaa, erityisesti sokeripitoisia aineita, sylki ei ehdi korjata hampaan pintaa, vaan ennen pitkää hampaiden pinta vaurioituu pysyvästi ja hammasluu paljastuu kiilteen alta. Näin on syntynyt reikä hampaaseen.

Syitä hampaiden reikiintymiselle

Hampaiden reikiintymiseen vaikuttaa monia tekijöitä, ja niiden ymmärtäminen on ensiarvoisen tärkeää ehkäisyn kannalta.

Riittämätön hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus johtavat plakin kertymiseen hampaiden pinnalle.

Ruokavalio vaikuttaa suuresti hampaiden terveyteen. Runsaasti sokeria ja hiilihydraatteja sisältävät ruoat ovat bakteerien ravintoa. Lisäksi happamat ruoat ja juomat voivat heikentää hampaiden suojakerrosta altistaen ne reikiintymiselle.

Myös perimällä voi olla vaikutusta reikiintymiseen. Esimerkiksi joillakin ihmisillä muodostuu hammaskiveä helpommin kuin toisilla. Hammaskivi on kovettunutta plakkia, ja se altistaa reikiintymiselle.

Lisäksi riittämätön syljeneritys on merkittävä altistava tekijä. Syljen muodostuminen vähenee iän myötä luonnostaan, ja monet lääkkeet ja sairaudet voivat vähentää sitä entisestään. Jos sylkeä ei muodostu riittävästi, se ei pysty neutraloimaan bakteerien muodostamia happoja eikä hammaskiille pääse palautumaan. Tämän takia kuivaa suuta kannattaa hoitaa tehokkaasti.

Karieksen oireet

Alkuvaiheessa karies ei yleensä ilmoita itsestään erityisillä oireilla, joten säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat tärkeitä ongelman ennaltaehkäisemisessä.

Kun karies pääsee pidemmälle hammaskudokseen, vaurioitunutta hammasta alkaa vihloa ja se on arka kylmälle. Jos reikä pääsee ulottumaan syvälle hampaan ytimeen asti, seurauksena on arkuutta myös kuumalle sekä jomottavaa kipua.

Erityisen herkästi kariesta esiintyy poskihampaiden purupinnoilla, ienrajoissa, hammaspaikkojen saumakohdissa sekä hammasväleissä, eli toisin sanoen niissä kohdissa, jotka ovat hankalia puhdistaa ja joihin plakkia kertyy helposti.

Karieksen hoito

Hoito tapahtuu hammaslääkärin vastaanotolla. Vaurioitunut hammaskudos poistetaan ja sen tilalle laitetaan paikka-ainetta. Jos reikä ulottuu laajalle hampaan pintaan, hammas kannattaa kruunuttaa, jolloin se ei pääse lohkeamaan ja myös purenta on vakaampi. Jos tulehdus on ehtinyt hammasytimeen asti, tarvitaan juurihoitoa.

Vinkkejä reikiintymisen ehkäisyyn

Hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn toimivat vanhat hyvät hampaidenpuhdistuskeinot ja terveellisen elämäntavat:

  • Säännöllinen suuhygienia: Harjaa hampaat kahdesti päivässä fluoria sisältävällä hammastahnalla. Lisäksi käytä hammaslankaa tai väliharjaa puhdistaaksesi hammasvälit.
  • Terveellinen ruokavalio: Vältä jatkuvaa napostelua sekä sokeripitoisia ja happamia ruokia, jotka voivat vahingoittaa hampaiden kiillettä. Jos haluat herkutella, se on järkevintä tehdä ruokailujen yhteydessä.
  • Säännölliset hammaslääkärikäynnit: Käy säännöllisesti hammaslääkärissä tarkastuksissa ja puhdistuksissa. Ammattilainen voi havaita ongelmia varhaisessa vaiheessa ja antaa ohjeita oikeanlaiseen suunhoitoon.
  • Ksylitoli: Heti ruokailun jälkeen otettuna ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen.
  • Hoida kuivaa suuta: Purukumin pureskelu tai syljeneritystä lisäävien tuotteiden käyttäminen auttavat ylläpitämään suun kosteutta.
  • Vältä tupakointia: Tupakointi altistaa monenlaisille suun tulehduksille ja hidastaa niiden paranemista.

Lue myös: Paras keino valkaista hampaita kotikonstein

Artikkelissa on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Karies (hampaiden reikiintyminen), jonka on kirjoittanut kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Eija Könönen.