Ientulehdus: syyt, oireet ja hoito

Ientulehdus, tieteelliseltä nimeltään gingiviitti, on hyvin yleinen suun terveysongelma, jota esiintyy runsaasti sekä aikuisilla että lapsilla. Luultavasti jokainen ihminen on jossain vaiheessa elämäänsä törmännyt siihen. Sen oireita ovat ienten punoitus, turvotus ja verenvuoto erityisesti hampaita harjatessa.

Ientulehduksen hoito perustuu ensisijaisesti huolelliseen omahoitoon, toisin sanoen päivittäiseen hampaiden harjaukseen ja hammasvälien puhdistukseen. Tarvittaessa hoitoon voi ja kannattaa pyytää apua hammaslääkäriltä tai suuhygienistiltä.

Ientulehduksen syyt

Ientulehduksen yleisin syy on se, että hampaan pinnalle kertyy plakkia eli bakteerimassaa. Jos plakkia ei pestä pois, bakteerimassa alkaa nopeasti ärsyttää ikeniä, jolloin ne muuttuvat punaisiksi, turvonneiksi ja ne voivat vuotaa helposti harjatessa tai hammaslankaa käytettäessä. Verenvuoto on elimistön puolustusreaktio bakteereita vastaan.

Huono tai epäsäännöllinen hampaiden puhdistus on siis yleisin syy ientulehdukselle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ientulehdusta tulisi vain niille, jotka eivät koskaan pese hampaita. Vaikka hampaita pesisikin ohjeiden mukaan pari kertaa päivässä, voi olla vaikea saada jokainen hampaanväli täysin puhtaaksi. Tämän takia ientulehdus onkin niin yleinen vaiva kaiken ikäisten keskuudessa.

Lisäksi on olemassa joitain muitakin tekijöitä, jotka altistavat ientulehdukselle tai pahentavat tilannetta. Esimerkiksi tupakointi voi heikentää immuunijärjestelmää ja hidastaa paranemista, mikä tekee ikenistä alttiimpia tulehdukselle. Myös hormonaaliset muutokset erityisesti raskauden aikana voivat vaikuttaa ikenien terveyteen ja altistaa ientulehdukselle.

Ientulehduksen oireet

Ensimmäisiä ientulehduksen oireita ei välttämättä huomaa helposti. Ien alkaa turvota ja punoittaa. Kun ien alkaa vuotaa verta, vaiva on sen sijaan helppo havaita. Erityisen herkästi verenvuotoa tapahtuu hampaita harjatessa. Vaikeissa tapauksissa koko ienraja punoittaa ja vuotaa, mutta yleensä oireet rajoittuvat pienemmälle alueelle esimerkiksi yhden hampaan kohdalle.

Verenvuotoa ei tarvitse säikähtää. Se on ennemminkin merkki siitä, että nyt on syytä kiinnittää entistä parempaa huomiota hammashygieniaan. Huolellinen puhdistus onkin ientulehduksen hoidon tärkein osatekijä. Verenvuoto rauhoittuu, kun plakin saa poistettua ienrajasta.

Ientulehduksen hoito

Ientulehduksen hoito perustuu ennen kaikkea omahoitoon eli huolelliseen hampaiden puhdistukseen päivittäin.

Säännöllinen harjaaminen kahdesti päivässä pehmeällä harjalla on ensiarvoisen tärkeää ientulehduksen hoidossa. Erityisen tarkasti kannattaa puhdistaa ienrajat. Sähköhammasharjan käyttö on suositeltavaa, sillä parhailla sähköhammasharjoilla puhdistus useimmiten tehostuu huomattavasti. Harjaukseen kannattaa valita itselle parhaiten sopiva fluorihammastahna, sillä niidenkin koostumuksissa ja ominaisuuksissa on huomattavia eroja.

Myös hampaiden välien puhdistaminen hammaslangalla tai väliharjalla on tärkeää plakin poistamiseksi. Sopiva väline kannattaa valita hammasvälien koon mukaan. Tarvittaessa pitää hankkia useita eri välineitä, jotta jokaiselle hammasvälille löytyy sopiva koko.

Jos tulehdus ei ota rauhoittuakseen viikossa, kannattaa varata aika hammashoitajalle. Joskus ientulehduksen syynä on esimerkiksi hammaskivi tai rosoinen paikka, jonka hoitoon tarvitaan ammattilaista. Ammattilainen voi suorittaa perusteellisen puhdistuksen ja tarvittaessa antaa jatko-ohjeita suunhoitoon.

Tupakointi olisi hyvä lopettaa, sillä tupakointi hidastaa tulehduksen paranemista ja heikentää suun hyvinvointia.

Jos ientulehdusta ei hoideta, se voi edetä vakavammaksi suun terveysongelmaksi, kuten parodontiitiksi, joka vaikuttaa hampaiden kiinnityskudoksiin ja voi pahimmillaan johtaa hampaiden menetykseen. Onneksi ientulehdus on kuitenkin useimmiten helppo hoitaa, jolloin se ei pääse etenemään.

Ientulehduksen ehkäisy

Ehkäisyyn toimivat samat keinot kuin hoitoonkin: säännöllinen ja perusteellinen hampaiden puhdistus aamuin illoin. Säännölliset hammaslääkärin tarkastukset auttavat tunnistamaan ongelmat varhaisessa vaiheessa ja hoitamaan ne pois päiväjärjestyksestä. Myös tupakoinnin lopettaminen vähentää ientulehduksen riskiä ja edistää yleistä suun terveyttä.

Tekstissä on käytetty lähteenä Terveyskirjaston artikkelia Ientulehdus, kirjoittaja kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Eija Könönen