Huono ruokavalio voi tuoda mukanaan vakavia terveysvaikutuksia. Epäterveellinen ruokavalio voi johtaa esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen, ruoansulatusongelmiin, lihavuuteen ja ravintoaineiden puutoksiin. Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio on siis välttämätön hyvinvoinnille ja pitkäaikaiselle terveydelle.
Tyypillisiä epäterveellisen ruokavalion piirteitä ovat runsas suolan käyttö, ylimääräinen tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen saanti, runsas lisätyn sokerin käyttö, jalostetut hiilihydraatit ja vähäinen kuidun saanti. Näiden tekijöiden seurauksena keho ei saa tarpeeksi ravintoaineita, mikä altistaa mille terveysriskeille.
Hyvään ja terveelliseen ruokavalioon kuuluu myös herkutteluhetket ja mukaan saa lipsahtaa epäterveellisiäkin ruokin, mutta rajansa kaikella. Jos ruokavaliossa on paljon epäterveellisiä valintoja, ollaan vaaravyöhykkeellä.
Mitä epäterveellinen ruokavalio sisältää?
Epäterveellinen ruokavalio sisältää tyypillisesti näitä haitallisia tekijöitä:
- Runsas tyydyttyneiden rasvojen saanti: Tyydyttyneitä rasvoja löytyy esimerkiksi punaisesta lihasta, rasvaisista maitotuotteista, voista ja kovista margariineista. Ne nostavat veren kolesterolitasoja ja lisäävät sydän- ja verisuonitautien riskiä.
- Transrasvat: Transrasvoja esiintyy usein teollisesti valmistetuissa leivonnaisissa, pikaruoissa sekä uppopaistetuissa ruoissa. Transrasvat nostavat haitallisen LDL-kolesterolin ja vähentävät hyvän HDL-kolesterolin määrää.
- Lisätty sokeri: Sokeria löytyy runsaasti makeisista, virvoitusjuomista, leivonnaisista sekä monista prosessoiduista ruoissa. Liiallinen sokeri voi johtaa painonnousuun, insuliiniresistenssiin ja hammaskariekseen.
- Jalostetut hiilihydraatit: Jalostetut hiilihydraatit tarkoittavat muun muassa valkoista leipää, valkoista pastaa ja sokerisia muroja. Nämä hiilihydraatit hajoavat elimistössä nopeasti, mikä aiheuttaa verensokerin äkillisiä nousuja ja laskuja. Tämä heikentää sokeritasapainoa ja energiatasoa pitkällä aikavälillä.
- Vähäinen kuitujen saanti: Epäterveellinen ruokavalio on yleensä vähäkuituista, kun siinä vain vähän täysjyväviljoja, palkokasveja, hedelmiä ja vihanneksia. Kuidut ovat tärkeitä ruuansulatukselle, kylläisyyden tunteelle ja suoliston terveydelle.
Epäterveellisen ruokavalion seuraukset
Huono ruokavalio voi pitkän päälle aiheuttaa lukuisia haitallisia vaikutuksia terveydelle:
- Sydän- ja verisuonitaudit: Runsaasti tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja sisältävä ruokavalio nostaa kolesteroliarvoja, mistä seuraa tukkeutuneita ja kalkkeutuneita verisuonia. Suola puolestaan nostaa verenpainetta. Nämä yhdessä voivat lisätä useita sydän- ja verisuonisairauksien riskiä, kuten sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, sydänkohtaus sekä aivohalvaus.
- Tyypin 2 diabetes: Epäterveellinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti sokeria ja jalostettuja hiilihydraatteja, voi lisätä riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tällainen ruokavalio voi johtaa insuliiniresistenssiin, jossa keho ei pysty käyttämään insuliini tehokkaasti verensokerin säätelyyn.
- Metabolinen oireyhtymä: Kun yhdistettään edelliset kohdat (sokeriaineenvaihdunnan häiriö, korkeat kolesteroliarvot ja kohonnut verenpaine) päädytään metaboliseen oireyhtymään. Siinä häiriöitä on koko aineenvaihdunnassa.
- Ruuansulatusongelmat: Vähäkuituinen ruokavalio, joka sisältää paljon prosessoitua ruokaa, voi aiheuttaa ruuansulatuskanavan ongelmia, kuten ummetusta, ripulia ja ärtyvän suolen oireita.
- Väsymys: Kun ruoka on ravintoaineiltaan köyhää, se heijastuu suoraan jaksamiseen. Kehossa ei riitä energia, jolloin mikään ei enää kiinnosta eikä mitään jaksa tehdä.
- Lihavuus: Ruokavalio, joka sisältää runsaasti kaloreita, sokeria ja kovia rasvoja, johtaa helposti ylipainoon ja lihavuuteen. Tämä puolestaan lisää riskiä monille terveysongelmille, kuten sydän- ja verisuonitaudeille, tyypin 2 diabetekselle ja nivelongelmille.
- Ravintoaineiden puutokset: Jos ruokavaliossa ei ole riittävästi ja monipuolisesti erilaisia ravintoaineita, kuten vitamiineja, hivenaineita, kivennäisaineita ja proteiineja, se saattaa lopulta johtaa jopa puutostiloihin. Tämä voi näkyä esimerkiksi väsymyksenä, heikentyneenä vastustuskykynä ja erilaisina terveysongelmina.
Esimerkki epäterveellisestä ateriasta
Vaikka emme kannusta millään muotoa epäterveelliseen ruokavalioon, voi olla silmiä avaavaa hahmottaa millainen ateria on epäterveellinen. Ei haittaa, jos silloin tällöin nauttii tällaisen aterian, mutta se ei saisi olla mikään jokaviikkoinen tapa.
Alkuruoka
Friteerattuja mozzarellatikkuja
Pääruoka
- Tuplaburgeri, jossa on rasvassa paistettu hampurilaispihvi, pekonia, sulatejuustoa, majoneesia sekä sokerisia mausteita
- Ranskalaisia perunoita
Jälkiruoka
Suuri annos suklaakakkua, joka on päällystetty paksulla kerroksella sokerikuorrutetta ja strösseleitä
Juoma
Runsaasti sokeria sisältävä limppari
Tämä kuvitteellinen (vai onko sittenkään niin kuvitteellinen?) ateria sisältää runsaasti kyllästettyjä rasvoja, transrasvoja, sokeria, suolaa, prosessoituja ruoka-aineita sekä hirvittävän määrän kaloreita. Se on ravintoarvoltaan epätasapainoinen eikä tarjoa keholle tarvittavia ravintoaineita.