On täysin normaalia, että hiuksia lähtee päivittäin. Hiusten täytyy uusiutua, jotta niiden kunto pysyy hyvänä. Normaalisti ihmisillä on noin 100 000-250 000 hiusta päänahassa, ja päivittäin niistä irtoaa noin 50-100 hiusta. Jos hiuksia lähtee huomattavasti tätä enemmän ja/tai jos hiustenlähtö jatkuu pitkään, voidaan puhua hiustenlähdöstä.
Jos sinua huolestuttaa kärsitkö normaalia suuremmasta hiustenlähdöstä, voit tehdä helpon testin: Ota peukalon ja etusormen väliin pieni määrä hiuksia ja tukista itseäsi lempeästi. Tee sama tukistustesti ympäri päätä viidestä kohdasta: molemmilla ohimoilla, päälaella, takaraivolla ja otsalla. Jos hiuksia irtoaa enemmän kuin viisi, saatat kärsiä normaalia suuremmasta hiustenlähdöstä. Tällöin kannattaa lähteä miettimään syytä tähän.
Mistä hiustenlähtö voi johtua?
Hiustenlähtöön on olemassa monia eri syitä ja hoito vaihtelee tietenkin syyn mukaan. Yleisimpiä syitä hiustenlähtöön ovat:
- Perinnöllisyys: Hiustenlähtö voi johtua geneettisestä alttiudesta kaljuuntumiseen. Tämä koskee sekä miehiä että naisia, joskin naisilla se on harvinaisempaa. Perintötekijät ohjaavat hiusten kasvua ja sen herkkyyttä dihydrotestosteronille (DHT), joka on hormoni, joka vaikuttaa hiusten kasvuun. DHT voi aiheuttaa hiusten ohentumista ja lopulta kaljuuntumista.
- Hormonaaliset muutokset: Raskaus, imetys, vaihdevuodet, hormonaalinen ehkäisy ja kilpirauhassairaudet (esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminta) voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
- Stressi: Fyysinen tai henkinen stressi voi johtaa hiustenlähtöön.
- Tulehdus: Tulehdukselliset sairaudet, kuten psoriasis, joka vaikuttaa hiuspohjan kuntoon, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Tällöin paras keino on aina kyseisen sairauden hyvä hoito.
- Ravinto: Huono tai yksipuolinen ravinto voi heikentää hiusten terveyttä ja aiheuttaa hiustenlähtöä. Muista siis monipuolinen ja terveellinen ruokavalio!
- Lääkitys: Jotkut lääkkeet, kuten syöpälääkkeet, voivat aiheuttaa hiustenlähtöä.
- Hiusten käsittely: Liiallinen hiusten käsittely, kuten värjäys, permanentti tai suoristusraudan käyttö, voi vaurioittaa hiuksia ja aiheuttaa hiustenlähtöä.
- Ikääntyminen: Iän myötä hiusten kasvunopeus yleensä hidastuu, kasvuaika lyhenee ja hiukset voivat ohentua luonnollisesti.
Hiusten normaali kasvu
Normaali hiusten kasvukierto jakautuu kolmeen vaiheeseen: kasvuvaihe, siirtymävaihe ja lepovaihe. Kasvuvaihe kestää noin 2-8 vuotta. Lapsena se on yleensä pidempi, joten hiukset ehtivät kasvaa pidemmiksi. Vanhetessa hiusten kasvuvaihe lyhenee, jolloin hiusten maksimipituus saattaa lyhentyä huomattavasti. Hiukset myös usein ohenevat vanhemmiten.
Kasvuvaiheen jälkeen tulee siirtymävaihe. Tällöin hiusten kasvu hidastuu ja loppu lopulta kokonaan. Tämä vaihe kestää yleensä muutaman viikon, ja sen jälkeen karvatuppi siirtyy lepovaiheeseen ja päästää jossain vaiheessa irti vanhasta hiuksesta. Karvatupen pohjalla on kuitenkin kasvamassa jo uusi hius.
Telogeeninen hiustenlähtö
Telogeenisessa hiustenlähdössä karvatupet ovat normaalia pidemmän ajan lepovaiheessa. Tämä voi johtua monista tekijöistä, kuten stressistä, elämänmuutoksista, sairauksista, hormonaalisista muutoksista, ravinto-ongelmista tai lääkkeiden käytöstä. On luonnollista, että keho reagoi kovaan rasitukseen pudottamalla pois ylimääräistä lastia, tässä tapauksessa hiuksia.
Tämäntyyppinen hiustenlähtö on usein tilapäistä ja yleensä paranee itsestään ajan myötä, kun keho palautuu normaaliin tilaansa. Telogeenisen hiustenlähdön oireita ovat hiusten harveneminen sekä normaalia suurempi määrä hiustenlähtöä pesun yhteydessä tai harjatessa.
Moni kokee esimerkiksi raskauden jälkeen telogeenistä hiustenlähtöä. Raskauden aikana hormonaaliset muutokset viivästyttävät hiusten kasvuvaihetta, jonka moni kokee niin, että hiukset kasvavat entistä pidemmiksi ja tuuheammiksi. Raskauden jälkeen hormonitasapaino palautuu normaaliksi, jolloin myös hiusten kasvu normalisoituu. Tällöin hiukset, jotka ovat kasvaneet normaalia pidempään, lähtevät kaikki pois yhtä aikaa.
Telogeenistä hiustenlähtöä voi yrittää hoitaa huolehtimalla säännöllisistä elämäntavoista, vähentämällä stressiä, käyttämällä helliä hiustenhoitotuotteita ja syömällä monipuolisesti ja terveellisesti. Avuksi voi ottaa myös ravintolisät, jotka tarjoavat hiuksille niiden tarvitsemia ravintoaineita.
Lue myös: Paras ravintolisä hiuksille
Ikääntymisestä johtuva hiustenlähtö
On normaalia, että vaihdevuodet vaikuttavat hiusten hyvinvointiin. Vaihdevuosien aikana estrogeenitason lasku hidastaa hiusten kasvua ja johtaa hiusten ohentumiseen. Hormonaaliset muutokset saattavat aiheuttaa myös hiustenlähtöä.
Vaihdevuosien aikana tapahtuva hiusten oheneminen ei yleensä ole vakavaa, mutta se voi vaikuttaa itsetuntoon ja aiheuttaa ahdistusta. On tärkeää huolehtia hiusten terveydestä ja varmistaa riittävä ravintoaineiden saanti, jotta hiustenlähtöä voidaan ehkäistä. Lisäksi voi harkita erilaisten ravintolisien käyttöä. Kannattaa myö välttää rankkoja hiuskäsittelyjä, sillä ne voivat ohentaa hiuksia entisestään.
Perinnöllinen hiustenlähtö naisilla
Jotkut naiset voivat kokea perinnöllistä hiustenlähtöä samaan tapaan kuin miehetkin. Naisilla tosin on hyvin harvinaista, että hiukset lähtevät kokonaan, vaan hiukset harvenevat tasaisesti ympäri päätä. Tällainen kaljuuntuminen tapahtuu yleensä 20-50 vuoden iässä, ja mitä nopeammin sen huomaa, sitä paremmin sitä voidaan hoitaa. Hoitokeinoja voi kysyä apteekista tai lääkäriltä.
Pälvikalju
Pälvikalju aiheuttaa pyöreitä tai soikeita kaljuuntumiskohtia päänahkaan. Pälvikalju johtuu autoimmuunisairaudesta, jossa kehon oma immuunijärjestelmä hyökkää hiusten kasvua tukevia follikkeleita vastaan. Tämä heikentää ja vaurioittaa hiustuppeja, mikä lopulta estää hiusten kasvun. Kaljuuntumiskohdat voivat olla pieniä tai suurempia ja ne voivat olla hajallaan päänahassa tai ne voivat muodostaa ryhmiä. Pälvikalju voi ilmetä missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se alkaa nuoruusiässä tai aikuisiässä.
Pälvikaljuun ei ole parannuskeinoa. Ilman reseptiä on saatavilla minoksidiiliä sisältävää Rogaine-liuosta, joka saattaa nopeuttaa hiusten kasvua, mutta aina sekään ei auta. Jos kaljut kohdat haittaavat elämää, kannattaa jutella lääkärin kanssa, joka voi määrätä tarvittaessa jotain lääkettä ongelmaa helpottamaan. Jos muut konstit eivät tehoa, hiuslisäkkeiden käyttö auttaa kaljuuntumiskohdan peittämisessä.
Miten saan paksummat hiukset?
Paksut hiukset voivat olla haluttu tavoite monille, mutta on hyvä muistaa, että hiusten paksuus on osittain geneettisesti määräytynyt. Tästä huolimatta on olemassa joitakin tapoja, jotka voivat auttaa hiuksia näyttämään paksummilta.
- Syö ravinnerikasta ruokaa: Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio, joka sisältää runsaasti proteiineja, hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, edistävät hiusten kasvua ja terveyttä.
- Käytä oikeita hiustenhoitotuotteita: Valitse hiustenhoitotuotteet, jotka sopivat hiustesi tarpeisiin. Vältä tuotteita, jotka sisältävät runsaasti kemikaaleja ja sulfaatteja, sillä ne voivat kuivattaa hiuksia ja tehdä niistä ohuemmat.
- Käytä hoitoaineita: Käytä hoitoainetta hiusten pesun jälkeen, sillä se auttaa selvittämään hiukset hellemmin, jolloin vähemmän hiuksia katkeilee harjatessa. Lisäksi hoitoaineet antavat hiuksille lisäkiiltoa.
- Vältä liiallista lämpökäsittelyä: Vältä hiusten liiallista lämpökäsittelyä, kuten suoristusrautojen tai föönien käyttöä, sillä se voi vaurioittaa hiuksia ja tehdä niistä ohuemmat.
- Käytä luonnollisia hiustenhoitokeinoja: Luonnolliset hiustenhoitokeinot, kuten öljyjen käyttö, voivat auttaa hiuksia näyttämään paksummilta ja antaa niille lisää kosteutta ja kiiltoa.
- Leikkaa hiukset säännöllisesti: Säännöllinen hiustenleikkaus auttaa poistamaan kuivia ja vaurioituneita latvoja ja tekee hiuksista terveemmän näköiset. Leikkaaminen ei varsinaisesti tee hiuksista paksumpia, mutta saa ne näyttämään paksummilta.
- Kokeile ravintolisiä: Monet hiusravinteet edesauttavat hiusten normaalia kasvua ja kehitystä. Niiden avulla on siis mahdollista palauttaa hiuksiin loisto ja hehku, jota niissä on aikaisemmin ollut.