FAQ – paljasjalkakengät

Paljasjalkakengät ovat herättäneet viime vuosina kasvavaa kiinnostusta niin liikunnan harrastajien kuin terveysintoilijoidenkin keskuudessa. Niiden väitetään tarjoavan luonnollisempaa kävely- ja juoksuasentoa sekä vahvistavan jalkalihaksia. Mutta mitä paljasjalkakengät oikeastaan ovat? Miten niiden käyttö eroaa perinteisistä juoksu- tai kävelykengistä? Tässä artikkelissa pureudumme usein kysyttyihin kysymyksiin paljasjalkakenkien maailmasta ja tarjoamme selkeät vastaukset.

Mitä ovat paljasjalkakengät ja miten ne eroavat tavallisista kengistä?

Paljasjalkakengät ovat kenkiä, jotka on suunniteltu jäljittelemään mahdollisimman luonnollista tapaa liikkua paljain jaloin. Niiden tarkoituksena on edistää jalkaterän, jalkapohjan ja varpaiden luonnollista liikettä ja toimintaa. Näin ne vahvistavat jalkalihaksia ja parantavat jalkaterveyttä sekä tarjoavat luontaisen tuntuman alustaan.

Suurin ero tavallisiin kenkiin on pohja. Paljasjalkakengissä on usein erittäin ohut tai olematon pohjallinen. Pohja on yleensä hyvin taipuisa ja joustava, eikä siinä ole yleensä ole juurikaan iskunvaimennusta. Ohut pohja mahdollistaa jalkapohjan luonnollisen kontaktin maahan ja edistää jalkaterien luonnollista liikettä. Perinteisissä kengissä sen sijaan on usein paksumpi, jäykempi ja pehmustetumpi pohjallinen, joka rajoittaa jalan liikkuvuutta ja passivoi jalan lihaksia.

Ohut pohja tarkoittaa myös sitä, että paljasjalkakengissä ei ole kantaa, eli kantapää ja varvas ovat samalla tasolla. Perinteisissä kengissä on yleensä korkeampi kantakorkeus, joka nostaa kantapään ylemmäksi kuin varpaat.

Paljasjalkakengät tarjoavat yleensä enemmän tilaa varpaille, mikä antaa niille mahdollisuuden levitä luonnollisesti. Perinteisissä kengissä saattaa olla rajoittavampi varvasosa.

Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on?

Paljasjalkakenkien käyttöön liittyy useita terveyshyötyjä sekä jalkojen että kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Paljasjalkakenkien käyttöön täytyy kuitenkin totutella rauhassa, jotta jalat ehtivät tottua uudenlaiseen alustaan.

Paljasjalkakengät auttavat vahvistamaan jalkaterien, nilkkojen ja pohkeiden lihaksia, jotka ovat usein heikentyneet perinteisten kenkien käytön vuoksi. Paljasjalkakengissä jalkaterät ja jalkapohja pääsevät liikkumaan luonnollisemmin ja lihakset pysyvät aktiivisempina. Tämä voi osaltaan lievittää esimerkiksi jalka- ja selkäkipuja sekä parantaa jalkaterien toimintaa ja asentoa. Niistä voi olla hyötyä myös lättäjalkojen tai vaivaisenluun hallinnassa.

Paljasjalkakengistä puuttuu normaalien kenkien antama tuki, joten myös tasapainoa ylläpitävät lihakset joutuvat töihin ihan eri tavalla. Paljasjalkakenkien käyttö voi siis parantaa tasapainoa sekä kehon hahmottamista ja koordinaatiokykyä. Samalla saat paremman tuntuman maastoon ja aistisi terävöityvät.

Paljasjalkakengissä on vähemmän iskunvaimennusta verrattuna perinteisiin kenkiin. Tämä voi toisaalta altistaa esimerkiksi plantaarifaskiitille, mutta toisaalta se auttaa kehittämään parempaa juoksu- ja kävelytekniikkaa, mikä puolestaan vähentää iskusta aiheutuvaa rasitusta niveleille ja lihaksille.

Jos haluat tietää lisää, lue artikkelimme paljasjalkakenkien hyödyistä ja haitoista.

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää talvella?

Kyllä, paljasjalkakenkiä voi käyttää myös talvella, kunhan valitsee oikeanlaiset kengät ja huomioi sään vaatimukset.

Talvella lämpötilat voivat olla matalat ja maassa lunta ja jäätä. Paljasjalkakengien ohut pohja ei tarjoa paljon eristystä kylmältä alustalta tai estä liukastumisia. Tämän vuoksi on hyvä valita talvella paljasjalkakengät, jotka ovat vuorattu tai valmistettu lämpimämmästä materiaalista. Oikein kylmillä tai liukkailla keleillä voi olla turvallisempaa valita toisenlaiset kengät.

Jos käytät paljasjalkakenkiä talvella, ota huomioon seuraavat asiat:

  • Valitse lämpimät kengät: Etsi paljasjalkakenkiä, jotka ovat vuorattu villalla, fleecellä tai muilla lämpimillä materiaaleilla pitämään jalat lämpiminä. Vaihtoehtoisesti valitse sellaiset kengät, joihin mahtuu paksut sukat.
  • Pidä huolta pohjista: Varmista, että paljasjalkakengissä on hyvä pito ja kuvioitu pohja, joka auttaa välttämään liukastumisia liukkaalla säällä.
  • Vältä liian märkiä olosuhteita: Vältä käyttämästä paljasjalkakenkiä loskassa tai lumessa upottavissa olosuhteissa, jotta jalat pysyvät kuivina ja lämpiminä.
  • Käytä harkiten erittäin kylmällä säällä: Jos lämpötilat ovat erittäin alhaiset, harkitse lämpimämpiä ja eristetympiä kenkiä, jotka suojaavat paremmin kylmyydeltä.

Voiko paljasjalkakenkiä käyttää, jos kärsii plantaarifaskiitista?

Koska plantaarifaskiitti on jalkapohjan alueen tulehdustila, paljasjalkakenkien käyttö voi olla haastavaa ja lisätä oireita. Plantaarifaskiitin hoidossa tärkeintä on vähentää kuormitusta jalkapohjassa, joten yleensä ei kannata aloittaa paljasjalkakenkien käyttöä silloin, kun plantaarifaskiitissa on akuutin tulehduksen vaihe päällä. Ei se kuitenkaan kiellettyä ole, jos se tuntuu hyvältä. Tässä jokaisen täytyy kuunnella itseään. Monille ei tulisi mieleenkään kokeilla paljasjalkakenkiä, jos ihan tavallinen avoin jaloin tai sukkasillaan kävelykin tuottaa kipua.

Jos kuitenkin haluat kokeilla paljasjalkakenkiä plantaarifaskiitin aikana, muista aloittaa käyttö varovasti ja vähennä kenkien käyttöä välittömästi, jos kipu pahenee. Voi olla järkevää kokeilla ensin sellaisia kenkiä, joihin saa jonkinlaisen pohjallisen vaimentamaan iskuja ja vähentämään painetta jalkapohjissa.

Kun akuutin kivun vaihe on ohi, paljasjalkakenkien käytöstä voi kuitenkin olla hyötyä, sillä ne vahvistavat jalkojen lihaksia ja parantavat kävely- ja juoksutekniikkaa, jolloin jalat kestävät paremmin rasitusta. Joka tapauksessa paljasjalkakenkiä täytyy käyttää omien tuntemusten mukaan.

Voiko paljasjalkakenkien käyttö aiheuttaa plantaarifaskiittia?

Paljasjalkakenkien käyttö sinänsä ei yleensä aiheuta plantaarifaskiittia, mutta se voi olla yksi tekijä, joka lisää riskiä sen kehittymiselle, erityisesti jos kenkiä käytetään väärin tai liian paljon.

Plantaarifaskiitti johtuu yleensä jalkapohjan kantakalvon, eli plantaarifaskian, liiallisesta rasituksesta tai ärsytyksestä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi liian kovalla alustalla kävellessä tai juostessa. Paljasjalkakengissä on vähemmän iskunvaimennusta verrattuna perinteisiin kenkiin, joten ne altistavat jalkapohjan kudoksia suuremmalle kuormitukselle ja iskuille.

Jotkut käyttävätkin paljasjalkakenkiä ainoastaan metsässä tai muilla pehmeämmillä alustoilla, sillä kovalla asfaltilla ne saattavat aiheuttaa liian kovia iskuja. Toisaalta jalat voivat tottua ohutpohjaisiin kenkiin, kunhan käyttö aloitetaan vähitellen ja jaloille annetaan aikaa vahvistua ja tottua uudenlaiseen liikkeeseen ja alustaan. Jokainen ihminen ja jalkaterä on yksilöllinen, joten mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.