Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää E-vitamiinista

E-vitamiini on hieman vähemmän tunnettu vitamiini, mutta silläkin on tärkeä rooli kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Se on rasvaliukoinen vitamiini, jota esiintyy useissa eri muodoista, joista tärkeimmät ovat tokotrienolit ja tokoferolit, ja näistä yleisin biologisesti aktiivinen muoto on alfa-tokoferoli.

E-vitamiini tunnetaan vahvana antioksidanttina, ja se auttaa torjumaan soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja. Lisäksi antioksidantit auttavat ehkäisemään solujen vanhenemista ja tulehdustiloja kehossa. Tässä artikkelissa tutustumme syvemmin E-vitamiinin terveysvaikutuksiin, lähteisiin, saantisuosituksiin sekä käyttöön ravintolisänä. Tervetuloa mukaan!

Miten E-vitamiini vaikuttaa terveyteen?

E-vitamiini on tunnettu vahvasta antioksidanttisesta vaikutuksestaan. Antioksidantit auttavat torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamaa soluvauriota, jotka voivat aiheuttaa solujen vanhenemista, tulehduksia ja erilaisia sairauksia, kuten sydän- ja verisuonitauteja sekä muita pitkäaikaisia sairauksia.

E-vitamiinilla on muutenkin suotuisa vaikutus sydän- ja verisuoniterveyteen. Se auttaa ehkäisemään veren liiallista hyytymistä ja voi siten pienentää veritulppien riskiä. Lisäksi E-vitamiini auttaa vähentämään LDL-kolesterolin hapettumista, mikä on yksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijöistä.

Antioksidanttisten vaikutusten lisäksi E-vitamiini osallistuu monien solujen toimintaan. Se osallistuu muun muassa immuunipuolustussolujen toimintaan ja vahvistaa näin kehon kykyä taistella infektioita vastaan. Lisäksi sen on havaittu olevan tärkeä hermosolujen toiminnalle, sillä se auttaa ylläpitämään hermojen solukalvojen rakennetta ja toimintaa.

E-vitamiinin antioksidanttiset ominaisuudet tekevät siitä suositun ainesosan myös kosmetiikassa. Monet ihonhoitotuotteet sisältävät E-vitamiinia, koska sillä on kyky suojella ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamalta vauriolta. Lisäksi E-vitamiini edistää ihon kosteutta ja joustavuutta.

Mitkä ovat parhaita E-vitamiinin lähteitä?

E-vitamiinia on ainoastaan kasvikunnan tuotteissa, joten monipuolinen ruokavalio takaa parhaiten riittävän E-vitamiinin saannin.

Pähkinät ja siemenet ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä. Niistä parhaita ovat mantelit, saksanpähkinät, hasselpähkinät, auringonkukansiemenet, pellavansiemenet ja kurpitsansiemenet.

Kasviöljyt ja erityisesti oliiviöljy ja vehnänalkioöljy sisältävät runsaasti E-vitamiinia. Salaatinkastikkeissa kannattaa siis käyttää oliiviöljypohjaa. Myös vihreät lehtivihannekset, kuten pinaatti, parsakaali ja lehtikaali, ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä. Hedelmistä avokado on paras vaihtoehto E-vitamiinin saannin suhteen.

Myös täysjyväviljatuotteissa, kuten täysjyväleivässä, täysjyväpastassa ja täysjyväriisissä, on E-vitamiinia, joskin vaihtelevia määriä. Samoin munankeltuainen on kohtuullinen E-vitamiinin lähde, ja jotkin maitotuotteet, kuten maito ja jogurtti, voivat sisältää pieniä määriä E-vitamiinia.

Jos mahdollista, ruokavalioon kannattaa sisällyttää useampaa E-vitamiinin lähdettä, sillä eri lähteet sisältävät hieman erilaisia E-vitamiinin muotoja. Koska kyseessä on rasvaliukoinen vitamiini, rasva parantaa E-vitamiinin imeytymistä, joten kannattaa samaan aikaan nauttia myös jotain rasvaa. Pähkinöiden ja kasviöljyjen kohdalla tämä toteutuu automaattisesti.

Mitkä ovat E-vitamiinin saantisuositukset?

Saantisuositus vaihtelee iän ja sukupuolen mukaan. Yleinen ohjeistus on seuraava:

  • naiset: 8 mg päivässä
  • miehet: 10 mg päivässä
  • lapset: 6-8 mg päivässä
  • raskauden ja imetyksen aikana: 11 mg päivässä

Saako tavallisesta ruokavaliosta yleensä riittävästi E-vitamiinia?

Useimmissa tapauksissa tavallisesta monipuolisesta ruokavaliosta saadaan riittävästi E-vitamiinia. Jos ruokavalio sisältää esimerkiksi pähkinöitä, siemeniä, kasviöljyjä, vihreitä lehtivihanneksia ja täysjyväviljatuotteita, siitä todennäköisesti kertyy sopiva määrä E-vitamiinia.

Joissain tilanteissa, kuten tietyissä erityisruokavalioissa tai suolistosairauksissa, E-vitamiinin saanti voi olla haastavampaa. Myös kova liikunta tai elimistön korkea rautapitoisuus saattavat lisätä tarvetta. Tällöin voi olla paikallaan käyttää E-vitamiinilisää. Näissä tilanteissa kannatta kuitenkin mielellään jutella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa.

E-vitamiinin puutos ja liikasaanti

E-vitamiinin puutos on todella harvinaista, mutta jos niin pääsee käymään, se voi aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Puutoksen oireita voivat olla esimerkiksi lihaskivut, heikentynyt vastustuskyky ja hermostolliset häiriöt. Toisaalta liiallinen E-vitamiinin saanti suurina annoksina lisäravinteista voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten veren hyytymishäiriöitä. Ruokavaliosta E-vitamiinia tuskin pystyy saamaan liikaa, joten liikasaannin vaara liittyy käytännössä pelkästään ravintolisien käyttöön.

E-vitamiinin käyttö ravintolisänä

Koska monipuolinen ruokavalio sisältää yleensä sopivan määrän E-vitamiinia, ravintolisä on harvoin paikallaan. E-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, mikä tarkoittaa, että se varastoituu elimistöön. Elimistö pystyy käyttämään varastoitunutta E-vitamiinia tarpeen mukaan. Ei siis haittaa, vaikka ruokavalio ei jonain päivänä sisältäisikään kovin paljoa E-vitamiinin lähteitä, kunhan niitä on kuitenkin useimpina päivinä.

Jos ruokavalio on hyvin rajoittunutta tai suolistosairaudet estävät vitamiinien imeytymisen, E-vitamiinia sisältävää ravintolisää voi kuitenkin harkita. Myös kova liikunta tai korkea rauta-arvo voivat vaatia E-vitamiinilisän käyttämistä. Yleensä asiasta kannattaa kuitenkin keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

On syytä muistaa, että liiallinen E-vitamiinin saanti lisäravinteista voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten veren hyytymishäiriöitä. Tämän takia kannattaa ehdottomasti noudattaa paketin annostussuosituksia.

Tutustu E-vitamiinilisään täällä!

Myös monet monivitamiinit sisältävät E-vitamiinia. Monille ihmisille tämä onkin järkevämpi tapa nauttia E-vitamiinia kuin se, että käyttää valmistetta, jossa on pelkästään E-vitamiinia. Jos etsit itsellesi sopivaa monivitamiinia, tutustu artikkeliimme Paras monivitamiini – TOP 6.