Askeleet kohti pysyvää painonhallintaa

Laihtuminen ja painonhallinta koskettavat lähes jokaista ihmistä jossain vaiheessa elämää. Harvassa ovat ne ihmiset, jotka eivät ole koskaan ajatelleetkaan asiaa. Moni miettii tälläkin hetkellä mistä lähtisi liikkeelle laihdutuksessa. Kokosimme tähän listan, joka helpottaa alkuun pääsemistä. Kyse on oman hyvinvoinnin perusasioista, ja jokaisella meistä on aivan varmasti parannettavaa jokaisessa kohdassa.

Lähde liikkeelle kohdasta yksi ja varaa sille riittävästi aikaa. Tarvittava aika riippuu siitä, mikä on sinun lähtökohtasi. Jos kyseinen asia on ollut tähän asti täysin retuperällä, kannattaa asian kuntoon laittamiseen varata vähintään muutama kuukausi. Joskus aikaa menee vuosi tai useampiakin. Jos taas muutoksia ei tarvitse tehdä paljoa, voi riittää esimerkiksi muutama viikko.

Kun ensimmäinen kohta on hallussa, voi siirtyä seuraavaan. Jos energiaa riittää, voi ottaa pari kohtaa käsittelyyn yhtä aikaa, mutta ei kannata haukata liian suurta palaa. Mieluummin yksi asia kunnolla kuin monta vähän sinne päin. Muista myös palkita itsesi, kun olet savuttanut välietappeja ja saanut elämääsi uusia, terveellisempiä tapoja.

1. Oikea ateriarytmi

Ensimmäinen ja todennäköisesti kaikkein tärkein asia painonhallinnassa on tasainen ateriarytmi. Epäsäännöllinen ruokailurytmi on todellista myrkkyä painonhallinnalle, sillä se johtaa helposti kovaan nälkään, ahmimiseen ja naposteluun. Mutta mitä tasaisella ruokailurytmillä sitten tarkoitetaan?

Itse asiassa ei ole olemassa yhtä oikeaa ateriarytmiä, joka sopisi kaikille, vaan jokaisen täytyy itse etsiä itselleen sopiva rytmi. Tarkoitus on, että rytmin ansiosta ihminen jaksaa hyvin koko päivän eikä hänelle missään vaiheessa tule hirveä nälkä. Sopivan rytmin tunnistaa myös siitä, että sitä on helppo pitää yllä sekä arkena että vapaapäivinä. Jos illalla tulee napostelun tarvetta, saattaa se olla merkki siitä, että ruokailurytmi ei ole kunnossa. Usein napostelu johtuu siitä, että aamun ja päivän ruokailut ovat olleet liian kevyitä ja elimistö haluaa kompensoida energiavajetta.

Oikeaan ruokailurytmiin kuuluu useimpien ihmisten kohdalla runsas aamupala. Jotkut harvat ihmiset pärjäävät ilman aamupalaa, mutta jos illalla tekee mieli napostella, kannattaa aamupala ottaa ehdottomasti ohjelmaan, vaikka aamulla tuntuisi, että pärjäisi hyvin ilmankin. Toinen tärkeä ateria painonhallinnan kannalta on lounas. Lounas tulisi syödä ajoissa ennen kuin kova nälkä iskee, ja sen tulisi olla monipuolinen ja terveellinen.

Lähes jokaisella ihmisellä on ruokailurytmissä korjattavaa riippumatta siitä onko liikakiloja kertynyt vai ei. Tämä ei siis ole sellainen asia, jonka voi ohittaa olankohautuksella, vaan siihen täytyy todella kiinnittää huomiota ajan kanssa. Voi kestää viikkoja tai kuukausia (jopa vuosia) ennen kuin oikea rytmi löytyy ja tavat muuttuvat osaksi arkea.

2. Terveellinen ruokavalio

Seuraavaksi on syytä kiinnittää huomiota ruokailujen sisältöön. Ruuan tulisi olla täyttävää ja terveellistä. Kasvikset täyttävät mahaa tehokkaasti ja niissä on vain vähän kaloreita, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon runsaasti silloin, kun haluaa painon putoavan. Kasviksissa on myös paljon vitamiineja ja suojaravintoaineita. Täysjyväviljaa kannattaa myös suosia, sillä on hyväksi terveydelle ja painonhallinnalle. Lisäksi se pitää verensokerin pitkään tasaisena.

3. Joustava ajattelu

Herkkujakin saa ruokavaliossa olla, eikä mitään yksittäistä ruokaa tarvitse kieltää. Herkkujen määrän on kuitenkin syytä pysyä kohtuullisena. Liiallista herkuttelua ja ahmimista estetään parhaiten laittamalla ateriarytmi kuntoon, jolloin iltaisin ei edes tee mieli napostella. Toisaalta silloin kun on herkkujen aika, niitä saa nauttia hyvällä omallatunnolla. On siis hyvä opetella joustava ja positiivinen ajattelu ruokailun suhteen.

4. Jaksamisesta huolehtiminen

Väsyneenä laihduttamisesta ei tule mitään. On siis huolehdittava jaksamisesta. Oikea ruokailurytmi ja terveellinen ruoka auttavat tässä, samoin kuin liikunta, mutta myös unelle on varattava riittävästi aikaa. Tämä tarkoittaa monen kohdalla yksinkertaisesti sitä, että pitää mennä aikaisemmin nukkumaan. Myös stressaavia asioita kannattaa välttää, jos se vain on mahdollista.

5. Liikunnan lisääminen

Kun ruokavalio ja jaksaminen on kunnossa, voi miettiä liikunnan lisäämistä. Liikunta ei yksistään laske painoa kovin tehokkaasti, mutta se auttaa pitkäaikaisessa painonhallinnassa ja auttaa ylläpitämään lihasmassaa. On tärkeä löytää itselle sopivat ja mielekkäät lajit.

Yhteenveto

Pitkäaikainen painonhallinta on kokonaisvaltaista itsestään huolehtimista ja vaatii usein täyttä elämäntaparemonttia. Kyseessä ei ole mikään muutaman kuukauden projekti vaan koko loppuelämän tapojen ja tottumusten muuttaminen. Tämän takia sille täytyy varata aikaa ja energiaa, jos haluaa saada pysyviä tuloksia. Muutokset eivät useinkaan ole helppoja, joten yksin niitä voi olla vaikea tehdä. Olisi siis hyvä saada tukea ja tsemppiä jostain. Muutoksia ei myöskään kannata tehdä kerralla, vaan yhtä kerrallaan. Onnistuminen on täysin mahdollista jokaisen kohdalla!